Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak topit uhlím

Od: jurij* odpovědí: 48 změna:

Dobrý den , nevím jak správně topit uhlí. mám velké zásoby nekvalitního uhlí z Oslavan které zbalo po babičce. potřebuji ho zužitkovat. pokud vím tak prvně rozdělaám ohen dřevěný a pak přikládám uhlí. kolikrát mně uhlí celkem stabilně hořelo, a dost topilo. ale potom ráno jsem našel ty červené kousky uhlík které se mi zdálo jako s pulky spálené. co dělám špatně.

 

 

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

2x

Dobrý den, patrně to špatně prohořívá. Je dobré občas prohrábnout popel. Je na to u kamen snad takové táhlo, které pohne roštem a tím se starý popel propadne do popelníku. A zřejmě na noc zavíráte komínovou klapku, tak se to dusí. Na toto jsou lepší brikety. Zdravím!

doplněno 02.06.14 23:12:

S koksem zkušenost nemám - používal jsem jen uhlí nebo ty brikety. A "koks" se dá šňupat .

jurij*

no často pohybuji roštem a pruduchy jsou naplno komín má tah někdy až příliš velký(popílek) nevím zda je to vubec šaptně jslti to tak má být, ty červené kostky které už nychytnou. no horší to mám z koksem na ten bych potřeboval radu

janm*

Zdravím

Myslím, že vlastníte petry (zora) pak je topení uhlím jednoduché, kamna vyčistěte od popele a vyneste popelník. Pak je shora naplňte až po okraj uhlím (nejlépe hnědým), nahoře na uhlí vyskládejte suchá cca jak 3 prsty silná polínka. Na ně dejte noviny a třísky lépe pepo tuhý podpalovač, na třísky větší dřívka a polínka co se vleze. Nahoře na uhlí zapalte noviny nebo podpalovač. Spodní dvířka nechte ze začátku úplně otevřená horní ihned po zapálení uzavřete a růžici na nich nastavte na min. Až se kamna řádně rozhoří za cca 5-15 minut, uzavřete spodní dvířka a růžici na nich nastavte na max. Za dalších cca 20-40 minut když kamna dobře hoří přivřete spodní vzdušník tak aby hoření bylo plynulé a kamna nehasly. Kamna budou ODHOŘÍVAT SHORA DOLŮ, UHLÍ SE BUDE HOSPODÁRNĚ SPALOVAT BEZ JAKÉHOKOLIV VNĚJŠÍHO ZÁSAHU, budou hřát mnoho hodin a z komína se kouřit nebude. Po vyhoření celý postup zopakujte. Nejideálnější je velikost uhlí ořech 1, jsou-li to velké kusy kostka, pak je důležité nechat ze začátku kamna dobře déle rozhořet a nastavit spodní růžicí více vzduchu. U černého uhlí lze odhořívání shora také s tím, že se napřed nasype na žhavou vrstvu pak se zapálí nahoře na násypu jako uhlí hnědé (viz. výše) spodní růžice na min, horní na max, po prudkém odplynění získáte také dlouhý stáložár, u černého uhlí kdy již nehoří plamenem a je žhavé pak spodní růžicí trochu vzduchu přidejte

Pokud si nechcete přetápět, pak naplnte kamna uhlím jen do poloviny a chvíli na něm topte "klasicky dřevem", přidáním vzduchu spodním vzdušníkem pak samovolně začne odhořívat uhlí.

Zkuste uvidíte

janm*

Takže pro uhlí odhořívání shora, nyní ke koksu.

Do kamen typu "Petry", je vhodný Koks 2 (čili menší frakce velikost, ne velké kusy)

1. Na čistém roštu rozdělejte klasicky oheň tzn. papír nebo podpalovač, třísky nebo šišky drobná dřívka polínka to znáte a chvíli přikládejte pouze dřevo.

2. Do žhavého a hořícího dřeva přiložte cca 3-4 uhelné lopatky (takové ty úzké plechové) koksu 2 a nechte kamna řádně rozhořet za vydatného přísunu spodního (primárního vzduchu) je to ta klapka růžice dole na dvířkách

3. Jakmile se vložený koks změní ve žhavé "uhlíky" , krátce proroštujte aby na roštu zbylo jen žhavé a pak dosypte celou šachtu kamen hornímy dvířky koksem 2, horní růžici na horních dvířkách úplně uzavřete nebo nechte na min. a spodní vzdušník nastavte tak, aby koks plynule pomalu prohoříval ze spod nahoru, většinou je spodní klapka otevřena na 50% (tzn. z poloviny otevřená a z poloviny zavřená) a méně, dle toho jaký chcete od kamen výkon.

4. Koks bude pomalu bez kouře z komína prohořívat ze spod nahoru, občas trochu proroštujte a až koks prohoří až nahoru poznáte to přez horní dvířka že vsypaný koks je již červený, můžete dosypat další koks, nastavený vzdušník dole na kamnech bude udržovat +,- nastavený výkon kamen, takže kamna se nebudou rozpalovat a budou udržovat stabilní příjemné teplo.

Koksem se tedy dá topit non-stop, za občasného proroštování a dosypání koksu, jednou za čas vynesete popelník (cca 1 denně +,- dle toho jak se topí) Až koks přestanete dosypávat a necháte kamna vyhasnout, zbyde na dně šachty trochu nedohořelého koksu, je to proto, že koks dobře hoří "pod vrstvou", tento koks nevyhazujte ale použijte k dalšímu topení.

jurij*

no takže já mám černé uhlí, takže tzo mám naplnit uhlím po okraj, na to dát noviny, třísky, a polínka, zapálit a nechat spodní dvířka otevřena, a mělo by to být.

janm*

Ano, tak můžete, ovšem chcete-li spalovat úplně bez kouře, pak se to dělá i tak, že napřed roztopíte jen dřevem necháte rozhořet pak zasypete tím černým, spodní vzdušník na minimum a nahoře rozděláte oheň jak jsem popsal pro uhlí hnědé, protože ze spod půjde přez uhlí kouř, nechte horní dvířka otevřená dokud se plamen nerozhoří, pak spodní klapku kamen na minimum horní úplně otevřete (na max.) kamna ze začátku hoří trochu prudčeji svítivým plamenem později bude v šachtě jen žhavé a to VÁM BUDE DLOUHO HŘÁT, pak jen přidejte vzduchu aby vám nevyhaslo předčasně.

Pokud máte hnědé pak se sype na čistý rošt a zapálí nahoře samo odhořívá žádný problém bez kouře a obsluhy. Lze také míchat hnědé černé atd.

jurij*

no víte že si chcu pouze vytápět boudku, toho koksu mám stejně jako uhlí haldu v pytlích. takže mužu spalovat i menší množství?

janm*

U KOKSU SI NEPŘETOPÍTE

KOKS JE NA MALOU BOUDKU JEŠTĚ LEPŠÍ. PROTOŽE VĚTŠINOU HOŘÍ JEN SPODNÍ VRSTVA KOKSU AŽ TO PROhoří nahoru pak už je zase část energie pryč, takže nastavíte-li spodní růžicí méně vzduchu kamna budou topit PŘÍJEMNĚ na rozdíl od uhlí jak černého tak hnědého tam když kamna naplníte celá pak i na minimální výkon budete v malé boudce solidně přetápět. Pokud je ten koks velký velké kusy tah ho rozbijte kladívkem na menší lépe to bude prohořívat ale třebas i ten velký půjde zkuste

janm*

ABY to bylo jasné KOKS MŮŽETE NAPLNIT SHORA NA ŽHAVÉ PO OKRAJ, výkon si pak regulujete spodním vzdušníkem, dáte-li méně vzduchu kamna budou držet nižší výkon a naopak.Z toho důvodu nehrozí přetopení tolik jako u uhlí. Proto byl koks dříve tak oblíbený postupně se ale zapomnělo na to jak se s ním dá efektivně topit.

jurij*

takže bach v tom měl jasno. já mám sposutu koksu, a mám prvně rozdělat dřevo, a pak přiložit koks?

doplněno 03.06.14 20:43:

měl sem vás prvně seznámit s tým jakou dobu tam chci topit. Tak já mám velkou zahradu. a práce mně vždycky vyjde i na zimu, když jsou tuhé mrazy. boudku, mám již vybavenou komínem, a kamny ZORA 8 , mám k dispozici koks, a uhlí hnědé a černé(směs) a chci si tam topit jen tak osm hodin, možná i den. uvařit si čaj a podobně na plotně. dosud sem uhlí zapaloval tak že jsem naplnil kotel dřevem, a na něho jsem nasypal jak uhelný prach,i uhlí. a ze spoda zapálil . koks uplně stejně ale nikdy mně nechytnul. uhlí mně již kolikrát intenzivně hořelo.

janm*

ANO KAMNA pořádně roztopte dřevem a přiložte ze 3-4 lopatky koksu a nechte za zvýšeného přívodu vzduchu dobře rozhořet,až se koks promění na žhavé můžete nasypat celou šachtu koksem až po okraj, horní dvířka a růžici uzavřete a spodní dvířka také zavřete ale růžici na nich nastavte tak, aby kamna plynule prohořívali ze spod nahoru a je to. Dáte-li více vzduchu kamna hřejí více spalují rychleji a naopak

janm*

Je-li koks "velký" velké kusy, tak ho "potlučte" do kamen je lepší "menší zrnitost, jednak lépe vyplní šachtu kamen a jednak bude lépe prohořívat, a dobře se ruguluje výkon.

janm*

Tak těch 8 hodin by neměl být pro ty zory problém při odhořívání uhlí shora, na menší prostor a zregulování na nižší a delší výkon je lepší uhlí hnědé. Černé potřebuje více vzduchu jinak vám může uhasnout, jenže když mu ten vzduch dáte pak máte "saunu". TOPTE OBRÁCENĚ tzn. uhlí odhoříváním shora, směs černé hnědé tam by to mělo jít lépe než odhořívání jen černého shora. Kamna při odhořívání shora topí jako POLOAUTOMATY, bez obsluhy.

U toho koksu , možná vám to hasne máte asi velké kusy. Nadrtit na drobné asi jako uhlí cca 4-5 cm kousky, a vždy žhavý koks zasypte shora vrstvou koksu, tak si koks udrží teplotu nutnou k prohořívání a to i když uberete vzduchu, pokud ho jen přikládáte pak musíte dávat více vzduchu kamna držet na zbytečně vysoké teplotě a při každé příležitosti vám zhasne.

janm*

Shrnuto podtrženo

Uhlí hnědé se spaluje ODHOŘÍVÁNÍM SHORA-bez obsluhy bez kouře hřejí mnoho hodin komín a kouřovod se nezanáší, stačí čistit 1 ročně.

Uhlí černé se spaluje ODHOŘÍVÁNÍM SHORA s PODPOROU tzn. lépe nasypat na žhavou vrstvičku a potom zapálit nahoře, lze i míchat s uhlím hnědým.

Koks se spaluje prohoříváním ze spod, lze libovolně dosypávat, dobré je mít nad žhavým koksem vždy alespoň nějakou vrstvičku koksu nového, pod násypem koks lépe hoří a nehasne předčasně.

Hnědouhelné brikety se spalují přikládáním /klasicky/ po vyhoření na žhavé se klapky uzavřou nebo úplně na min. zvláště primár, druhý den lze roztopit vhozením nových briket, kamna se nemusí podpalovat, stačí "restartovat". Lze ztápět i prohoříváním ze spod pokud jsou kamna dobře roztopená a za většího přívodu spodního primárního vzduchu, pak kamna také nekouří.

Dřevěné uhlí, podobně jako koks prohoříváním ze spod, kamna hřejí málo ale dlouho, lze dosypávat jako u koksu non-stop topení bez přerušování.

Petry (zejména i se sekundárním přívodem vzduchu) umí efektivně čistě bezobslužně nebo s minimální obsluhou (dle druhu paliva) spalovat hn. i černé uhlí, koks, dřevěné uhlí, hn. uh. brikety. JEN VĚDĚT jak se každé palivo spaluje, PROBLÉM JE, ŽE VÝROBCI U nových a odvozených kamen (od peter) UVÁDÍ VELICE OMEZENÝ NÁVOD na rozdíl od "dřívějších dob.", výsledkem je, že si lidé koupí dobrá velice dobrá kamna a léta se pak s nimi trápí.

jurij*

j ještě aby bylo jasno jestli je to koks, jsou to malé kousky, černošedivé, plné komurek

janm*

Ano jsou-li tam komůrky je to koks, jednoduše koks je ODPLYNĚNÉ černé uhlí, hodí se proto pro prohořívání ze spod má minimum těkavých látek cca do 1% proto nekouří. Uhlí má více těkavých látek zejména hnědé proto se spaluje odhoříváním shora pak také nekouří, nepřikládáte a kamna dlouho krásně hřejí

jurij*

tak jsem již dal poslední uhlí, krásně chytlo, a stále hoří, klapku na horních dvířkách sem uzavřel, adole jsem dal plno krásně to hoří, prvních 30 minut se z komína jen lehce kouřilo,apotom už ne takže parádá, na zimu si do boudky koupím dva pytle čer. uhlí a budu mít vystaráno

janm*

A topil jste odhoříváním shora?

jurij*

ano naložil jsem kotel uhlím,na něho jsem dal noviny, potom třísky a uhelný prach. pak opět noviny, a dřevěné špalky. a zapálil, dřevo mělo chvíli problém chytnout, ale pak, auž to šlo samo. dřevo se rozhořelo a když jsem vyšel před boudu, tak jsem ucítil uhelnou vůni .

 


0x

V kamnech málokdy zůstane oheň nebo dokonale prohořený popel zřídka kdy. Spíše bych řekla, že nikdy. Uhlíky jsou v popelu bez přístupu vzduchu, nemohou dokonale shořet, ale jsou stále žhavé. S tím nic neuděláte. Proto jsou před baráky, kde jsou v bytech kamna, plechové popelnice vedle plastových kontejnerů. Ráno popel bývá žhavý. Topíte dobře a nic jiného nevymyslíte. Nic na tom nezmění rachocení roštem v noci.

doplněno 03.06.14 07:07:

Oprava-V kamnech zůstane až do rána oheň. . ..

 


0x

Před časem jsem měla s topením také problém. Plný sklep uhlí a složitý kotel s táhly a klapkami, jejichž systém jsem nikdy pořádně nepochopila. Do toho já sama, nebyl ani přítel na telefonu

Pokud je po prohrkání na roštu ještě hodně žhavého, přidat opatrně uhlí.

Pokud je tam těch velkých a jen zpoloviny prohořených kusů málo, někdy jsem je tam nechala a nad nimi rozdělala oheň z dřevěných třísek (výborné jsou krabičky a plata od vajec). Někdy jsem to všechno vyhrkala ven, velké neprohořené kusy dala lopatkou stranou, rozděla oheň a pak ty kusy znovu hodila do kotle.

Netvrdím, že je to ideální postup, ale sklep jsem nakonec vyprázdnila.

Nekvalitní uhlí bývá i plné prachu. Prach jsem dávala do sáčků od mouky a ty pak přidávala s novým uhlím.

Časem se určitě praxe a zkušenost dostaví!

 

olaf71*

0x

proto se levné uhlí nevyplatí a spaluje se v teplárnách a elektrárnách za jiných podmínek, které však neznám, jelikož nejsem topič elektrárenský

jurij*

no bylo to uhlí spalované v první elektrárně v rakousku uhersku, tedy elektrárně oslavany(1913-1993)

janm*

Napsal jsem vám návod jako ho spalovat

jurij*

no uhlí v elektrárně se spalujue tak že se rozemele na prášek a ten se pod tlakem vhání do spalovací komory kotle, díky tomu zde vznikají velké teploty

 

cuca*

0x

Není uhlí jako uhlí, není koks jako koks.

Bylo tu sahodlouzepopsáno jak topit.Prostě

e na kazde topení musíte mít "tah", jinak se bude kazde uhlí "dusit, cudit, nehořet.

A pokud je nekvalitni, nepomuze nic. Neshoří i kdybyste se zblaznil. Doporucuji koupit par metraku kvalitnějšího uhlí a michat.A nebo topit a modlit se at už zasoby dojdou

jurij*

poslední várka a už jedu koks

janm*

Otázka je co je "kvalitní a co je nekvalitní uhlí". Každé uhlí má dle lokality těžby "určité složení", může mít nižší nebo vyšší obsah "nežádoucích prvků", . Výsledné vlastnosti ale určuje i suma jednotlivých prvků, jejich poměr atd. Tak můžeme mít uhlí s vyšším obsahem nežádoucích prvků ale s vyšší výhřevností a naopak. Přizpůsobením podmínek spalování můžeme dosáhnout dobrých výsledků i s uhlím které je "méně kvalitní". (emise, výhřevnost) a naopak. I to "nejkvalitnější uhlí" je-li špatně spalováno může dosahovat poměrně "špatných výsledků". Na dobré spalování uhlí má vliv především dosažení stabilní spalovací teploty bez velkých výkyvů, což lze "přikládáním" splnit jen obtížně. Proto je velice výhodné spalovat uhlí odhoříváním shora, /zejména hnědé uhlí/ nebot spalovací proces je stabilnější, a dle potřeby lze spalovat za nižších nebo naopak vyšších teplot, což je výhodné zejména pro tzv. "nehořlavá uhlí", s vyšší teplotou hoření atd. Naopak ten nejméně vhodný způsob spalování uhlí je prohořívání ze spod u jednošachtových kamen a kotlů, tady se většinou objeví všechna známá negativa kouření smrad atd. Není bez zajímavosti, že mnoho aut. kotlů užívá systém kdy uhlí odhořívá v podstatě shora a je doplňováno právě ze spod dopravníkem, jež tlačí nové uhlí "pod násyp". Odhořívání shora eliminuje negativa jako je kouřivost smrad atd., ,pak uhlí překonává viditelnou nekouřivostí i plyn, nebot u plynu většinou vidíme od komína páru, v případě dobře spáleného uhlí však nad komínem nevidíme vůbec nic, o pachu ani nemluvě.

 

jurij*

tak takhle vypadá odpat s toho uhlí, tohle nechytne ani kdyby jste se , vy víte co

janm*

už je to tedy vyhořelé

jurij*

jé to moc děkuju, já myslel že to bude stejně jako dřevo popel jemný prášek.

janm*

U dobře spáleného hnědého uhlí způsobem odhořívání shora je z cca 80-90% popel jemný prášek ale na roštu zbyde většinou trochu "kousků", jež se musí vybrat lopatkou.

U černého uhlí je po dobrém spálení takový "šedivý prachový popel" i tam se nalézá něco drobných kousků, jsou-li kousky šedé a mají-li "pórovitou strukturu", pak jde o "odplyněné černé uhlí" čili koks či polokoks, ten pak můžete znovu vrátit do kamen při příštím topení.

Jinak nemám nic proti spalování prachu, ale při odhořívání uhlí shora může být příčinou horšího prostupu vzduchu ze spod do horní části komory, proto je dobré nastavit vyšší přívod vzduchu spodním vzdušníkem. Při odhořívání uhlí shora je lepší nechat horní klapku alespoň trochu otevřenou pro lepší spalování. Zavírá se úplně jen když spalujeme například koks ten se spaluje obráceně než uhlí. (prohořívá ze spod nahoru)

Jsem rád, že Vám kamna slouží odhořívání shora se dá také po rozhoření nastavit na "více způsobů", zejména u uhlí hnědého, dá se nastavit klapkami nižší a delší výkon ale i naopak.

janm*

Ještě k POPELU ABYSTE NEMĚL V BOUDIČCE "NAPRÁŠENO", JE DOBRÉ POSTUPOVAT TAKTO: Až kamínka vychladnou zavřete obě dvířka a obě klapky na nich, důkladně "PROROŠTUJTE TÁHLEM"A kamna nechte ODSTÁT pár minut stačí, pak je teprv otevřete a vyneste popelník tuhé zbytky z roštu vezmete lopatkou ale 90% prachu bude v popelníku takže budete mít "ČISTO", bez prachu.

Pro vsyp uhlí do kamen si sežeňte násypný uhlák, nejlépe hranatý uhlí vsypete a vyklepete i případný prach z uhláku, chvíli počkejte komín odsaje většinu mikroprachu a pak až uhlák od otvoru oddalte, TAK SI ZAJISTÍTE BEZPRAŠNOST při vsypu uhlí. Uhlák vypadá cca takto:

topeni-koupelny.cz/...

Je to výborná věc, nové "petry"mívají ještě větší přikládací otvor tam je to úplně bez problému, například když někdo chce "takovými kamny"vytápět obytné místnosti, v chatičce to zase tolik asi nevadí ale i tak usnadní plnění kamen natankováno je cca do 5 vteřin.

jurij*

ano byly tam i hědouhelné brikety ty shořely na prášek, uhlí černé však na tyto kostky

doplněno 04.06.14 22:48:

a ještě chci se zeptat, když si koupím třeba, mnohem kvalitnější, černé uhlí, tak už to shoří na ten prášek, nebo na to co mám na fotce. nebo si mám koupit hnědé uhlí?

janm*

Na úplný prášek shoří jen hn. uhelné brikety, topí se jimi tak, že se klasicky přikládají, zpočátku se dřevem, po rozhoření platí, že spodní vzdušník růžice je otevřena vždy o něco méně než horní = z komína se nekouří. Brikety na rozdíl od uhlí při přikládání nekouří. (uhlí nekouří jen při odhořívání shora) Až jsou brikety "žhavé" bez plamene, zavřou se obě vzduchové klapky spodní může být na malilinkatou škvírku, pak se již nepřikládá a kamna pasivně sálají mnoho hodin. Roztopit je lze krátkým proroštováním a vhozením (cca 5-8) nových briket, přidáte vzduch a jedete znovu. Nevýhodou briket je, že určitý čas se "musí přikládat", zatím co u uhlí naložíte zapálíte shora, necháte rozhořet seřídíte klapky a můžete si dělat svoje= bez nutnosti přikládat. Žádné uhlí neshoří na úplný prach, jak jsem psal dobře spálené uhlí= větší část tvoří prachový popel, zbytek ovšem vždy nějaké ty kousky, které vyberete z roštu do popelníku lopatkou.

Černé uhlí má větší potřebu vzduchu, je s ním tudíž problém "TOPIT NA NIŽŠÍ VÝKON", čili když po odhoření až k roštu budete mít kamna plná žhavého černého uhlí a stlumíte vzduch aby Vám kamna hřála déle a méně pak se lehce stane že kamna zhasnou předčasně, takže jim dáte více vzduchu ale zároveň máte i "vyšší výkon", což v malé boudce může znamenat přetopení. Tady záleží také jak velký prostor se vytápí a jakou máte rád teplotu. Někdo má rád CITELNÉ TEPLO jak nemá 27 a víc stupňů je mu zima pak určitě uhlí černé. Také je černé dobré do malých kamínek, kde se nevleze tolik hnědého, takže při vsypu černého nám dají cca takový výkon jako větší kamna (objem šachty) s uhlím hnědým.

Hnědé uhlí je na odhořívání shora úplně ideální, nejlépe ořech 1 (např. Bílinské) ale může být i jiná velikost frakce, drobnější nebo větší to už záleží na zkušenostech. Pro začátečníka (já tak topím stále) je ideální to hn. uhlí ořech 1. Výhodou hn. uhlí je při odhořívání shora po rozhoření úplná nekouřivost žádný smrad, možnost libovolněji nastavit výkon kamen klapkami, čili výkon se dá později ztlumit lépe než u uhlí černého nebot hn. uhlí nepotřebuje k žhnutí tak vysokou teplotu jako uhlí černé. Dá se tedy nastavit aby kamna hřála méně a déle. Pochopitelně na rozdíl od černého uhlí je výkon nižší (při stejném vsypaném objemu)

TAKŽE MÁTE-LI ZÁSOBY UHLÍ zkuste jich využít. Chcete-li zkusit např. to hnědé kupte si v uhelných skladech na zkoušku např. jen do vozíku, hnědé uhlí ořech 1, podobně můžete zkusit koupit si i něco hn, uh. briket. Černé jste zkusil koks asi také.

Pak si vyberete dle toho CO VÁM BUDE NEJLÉPE VYHOVOVAT, jak po stránce výhřevnosti a délky sálání obslužnosti, atd. atd.

jurij*

koks budu zkoušet mám tři kabele. a uhlí si budu kupovat, na zimu do boudky dva pytle přemýšlím o tom hnědým

janm*

Já osobně jsem s hnědým uhlím spokojen, je to ideální palivo na odhořívání shora. Když tak si kupte hn.uhlí OŘECH 1 to je frakce velikost, kdyby jste si koupil kostku také by to šlo ale jsou to větší kusy a hůře se shora podpaluje, kamna je třeba udržovat ve "vyšším žáru", protože mezi uhlíky jsou větší mezery a plamen hůře přestupuje shora dolů. Někteří topí odhoříváním shora i kostkou, nahoru pro lepší rozhoření nasypou třeba ten ořech. Doporučuji tedy ten ořech je to bezproblémové, snadno chytá po rozhoření a seřízení se z komína nekouří, spodní klapka se přivře tak aby to plynule odhořívalo, nechal-li by jste ji po celou dobu na max. kamínka naberou velký výkon a to je zbytečné.

Ještě bych Vám chtěl doporučit ke skladování, pokud tedy nemáte "kde" at uhlí, koksu nebo briket, dají se využít prázdné 200l plechové sudy, vyhazují se jako odpad, dají se sehnat zdarma nebo za cca stovku+,-. Stačí postavit dva na sebe, spojit obručí nebo jinak zajistit proti převržení, hornímu sudu vyříznete nebo vysekáte dno takže ze 2 sudů vznikne válec. Ve spodním sudu stačí vyříznout otvor cca 10-15 cm nad zemí (kvůli sněhu a vodě ) rozměru cca 16 x 16 cm na vyřízlý čtvereček dáte pant a máte dvířka, (nebo čtvereček ze silnějšího plechu je to lepší)v naproti pantu stačí takové to "šoupátko" dá se koupit za pár korun v železářství. Sudy postavíte na zvýšené místo (proti vodě sněhu) buď se vybetonuje čtverec obdélník nebo na zem hodíte staré dlaždíce. Sudy postavíte tak aby na ně nepršelo nebo z plechu uděláte stříšku, ale tak aby se dala odklopit. Těch dvoj sudů můžete mít dle potřeby kolik chcete. V každém můžete mít jiné palivo nebo ve všech stejné. Vrchem se sype spodem vybírá, je to pohodlné, přijdete otevřete dvířka strčíte nás. uhlák dloubnete lopatkou a už se to sype, vždy se vysype trocha pak opakujete. Do 4 sudů se vleze cca 4-5q (metráků) briket uhlí spíše víc( je drobnější)

jurij*

no naštěstí v uhelných skladech v ivančicích mám známeho ten mně určitě poradí, protože je to jeden z posledníh lidí, co nemá ustřední topení, ale v každé místonsti petry, a v nich topí, dřevem nebo hnědým uhlím jen mám jednu otázečku, slyšels jsem že se musí jednou za čas platit nějaká eko dan. za emise. já nevím ale když si občas zatopím v zimě nebo na podzim po práci na zahradě v boudě, tak by mně nějaký daně asi zajímat neměly. to je dle mého názoru to samý jako že někdo griluje nebo peče buřty nebo ne?

mimochodem,pokud si děláte starosti s tím jak budu komín čistit, tak na to mně zbyly tři štětky, kula, a perák.

janm*

Pokud vím, tak veškeré daně jsou již v ceně uhlí zahrnuty, budou-li ještě další "eko daně" nebo uhlíkové daně budou také zahrnuty v ceně uhlí s tím si nemusíte dělat starosti, zkrátka koupíte uhlí "uměle nadražené", už se to vlastně děje.

janm*

Jistě, klidně prodiskutujte máte-li známého v uhelných skladech proč ne, jinak stačí říct: "Chci hnědé uhlí ořech 1" (třeba Bílinu nízkosirné) a se zbytkem si hlavu lámat nemusíte. Já také topím uhlím v kamnech (2), také nemám doma radiátory a je to super topení, mohu srovnat s panelákem tam radiátory pochopitelně byly ale kamna bych za radiátory nevyměnil zvláště ta "uhelná", petry, ty hřejí "fyzicky" a také "na duši" a to radiátory neumí

jurij*

no ted skouším koks, výborně se zapúálil, udělal jsem to jak jste to říkal, naložil jsem kotel dřevem, rozhořel na uhlíky, na to jsem naházel čtyři lopatky koksu nadrceného na 4-6 cm elké kusy, a poté ještě pár krát přiložil, a hoří to ztlumil jsem na dolních dvířkách vzduch. a hotovo. krásně to hřeje, jen doufám že se ty kamna nerozpustí

janm*

SPODNÍ VZDUŠNÍK v TOM SPOČÍVÁ TEN VTIP, ŽE SE PRÁVĚ KAMNA NEMOHOU ROZPUSTIT

Pokud totiž nastavíte spodním vzdušníkem "určité množství vzduchu", pak kamna dají s koksem jen právě takový výkon, jaký jim umožní množství přiváděného vzduchu. Čili nenecháte-li spodní vzdušník úplně otevřen, pak kamna nepojedou na maximální výkon. Aby ale koks při nastavení na minimální výkon (spodním vzdušníkem) neměl tendenci "uhasínat", je třeba, aby si "udržel teplo", čili je dobré zaplnit šachtu čerstvým koksem, který shora nasypem na ten žhavý. Spodním vzdušníkem nastavíme jen tolik vzduchu aby to pomaloučku prohořívalo a kamna nehasla, pochopitelně v případě větší potřeby tepla vzduchu přidáme. VÝHODOU KOKSU JE, ŽE LZE TOPIT BEZ PŘERUŠENÍ, TZN. STAČÍ KOKS JEN PRŮBĚŽNĚ DOSYPÁVAT OBČAS PROROŠTOVAT A OBČAS VYNÉST POPEL A KAMNA STÁLE UDRŽUJÍ VÝKON JENŽ JE NASTAVEN SPODNÍM VZDUŠNÍKEM, odpadá fáze rozhořívání regulování jako u jiných paliv. Doporučuji velikost "frakci" KOKS 2.

janm*

TEN PRŮBĚH VÝKONU KAMEN PLNÝCH KOKSU BY SE DAL ZNÁZORNIT sinusoidou, není tedy zcela "lineární". Čili když nastavíme spodním vzdušníkem např. poloviční výkon, pak kamna "drží" tento výkon, postupně ale jak koks prohoří až nahoru a mění se ve žhavé tento výkon "mírně vzroste" a posléze po dosypání nebo sesednutí paliva (bez dosypání) opět klesne, čili v rámci nastaveného množství vzduchu vždy výkon mírně vzroste a pak opět mírně klesne /dosypeme koks/ a tak to stále mírně kolísá, výkyvy jsou ale mírné a tak můžem říct, že výkon je "relativně" stabilní, proto uvádím +,- rozhodně se není třeba bát nějakého samovolného extrémního nárůstu teploty tomu totiž brání nastavení vzduchu, takže v pohodě Ale opravdu je dobré mít drobnější koks tedy koks 2, ne velké kusy, možná že právě lidé užijí větší kusy koksu pak to špatně hoří, proto dají vzduchu co to dá ale až koks dostanou "do varu" pak také už ale zároveň "trápí kamna jejich přetápěním", je to tedy neefektivní pracné a žár ničí zbytečně kamna. Dobré je také aby byla kamna "těsná", bez děr mezer ve dvířkách pokud mají šňůry aby byly nepoškozené, rovněž růžicí "jemně regulujeme".

jurij*

ČLOVĚČE TEN KOKS JE HOLEJ ZÁZRAK

Nokuří to, topí to jak prase, shoří to na popel, a když ne tak se to do těch kamen dá dat znova, fantazie, kmna se mi nerozpustily báječný, ale musím toho tam dávat mín to hoří strašidelnou dobu . a spalí se toho mnohem mín. už začínám pomale věřit že kdybych si ve svým baráku dal do prostředka jedny petry, zatopil bych v nich koksem tak by bylo teplo v celým baráku.

 

Na koks Petry nejsou ideální. Nevím, co nabízí trh, ale na koks byly mnohem lepší kamna Klub. A k nim dirovaný nástavec na rouru. Už zase nevím, jak se tomu říká. Lidově Čert.

janm*

Tak si kupte do kamínek koks místo uhlí, když Vám to vyhovuje Non-stop topení, možnost doplňovat palivo za chodu (to u odhořívání uhlí shora nelze), Dříve se v "historických kamnech" topilo zpočátku většinou jen koksem případně antracitem (nejkvalitnější černé uhlí) topilo se tak, že se jednou dvakrát denně přiložilo (naložilo) a kamna jela stále, bylo to velice oblíbené topení, jenže cenová dostupnost koksu se snižovala a lidé tak postupně začali přecházet na "levnější paliva" černé uhlí, později hnědé dřevo a dnes bioodpady atd.

Jinak, říká se že koks není vhodný pro ty či ony kamna, materiálově ovšem když se dívám na ty "historická kamna" nevidím v podstatě nějaký markantní rozdíl plášt je "tradičně plechový" a vnitřek "šamotový", pochopitelně rošty litina. I v Clubkách někteří koksem topili nebo topí, jinak jsou to kamna se spodním odhoříváním, byla a jsou stále velice oblíbená.

janm*

Ještě k těm klubkám, je pravda že na rozdíl od "peter",by vzhledem ke konstrukci měl být výkon s koksem u Clubek "konstantnější", lineárnější nebo jak bych to nejlépe nazval, zatímco u peter je to ta "mírná sinusoida", viz. výše.

janm*

K vytápění baráku, ano, však nejen dříve i dnes někteří (i já) vytápíme domek jen pomocí kamen (peter). Není žádný problém, akorát záleží na tom, "kde" ta kamna stojí na dispozici prostoru vzhledem ke kamnům, jsou-li kamna cca uprostřed domku a domek je ještě "zateplený" nebo malý, pak stačí jedna kamna. Je-li prostor členitý (jako mám já)a navíc nezateplený (úniky) pak k vytopení celého domku užívám dvoje kamna, teplo se rozmístí rovnoměrněji po celé vytápěné ploše a to bez jakýchkoliv rozvodů nebo ventilátorů, pouhou přirozenou cirkulací vzduchu, navíc uhelná a odvozená paliva (koks) umožňují dlouhodobý, mnohahodinový bezobslužný provoz, není tudíž žádný problém mít i dvoje kamna v provozu, nemusím-li přikládat. Kdo nemá velký domek a hledá jednoduché levné a efektivní topení může vyzkoušet.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma topení uhlím

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]