Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci koupit nový sporák (s elektrickou troubou).
Nemohu se rozhodnout zdali zvolit plynové (PB bomby) nebo elektrické plotýnky.
Mám zkušnost vaření na obou. Obojí má své výhody a nevýhody.
Který je finančně na provoz výhodnější?
Děkuji
Volila bych spíš plynové hořáky, lépe se dá regulovat teplota a tím je i úspornější, ale existují i sporáky kombinované s elektrickou troubou, dvě plotýnky elektrické a dva hořáky na plyn. Když nejde elektřina, je k dispozici plyn, když zapomeneš koupit PB, stejně můžeš vařit. I pro velkou rodinu se dá snadno vařit jen na dvou plotýnkách.
doplněno 01.05.14 19:30:Jídlo koupíš ve večerce, plyn taky?
Fonancne je to na provoz zhruba stejne. Plyn bude o kousek levnejsi, ale necekejte uspory v radech tisicu rocne. Spise desetikorun. A to jenom podle toho, kolik toho rocne uvarite.
doplněno 01.05.14 18:54:Tady to maji pekne rozebrane. i se vsemi vyhodami a nevyhodami
mám cca. změřené. plyn o půlku levnější než elektrika. neporovnával jsem s indukcí, ale asi to zase nebude takovej šlágr, když vidím, jak se prodávaj.
Účinnost plynové plotýnky cca 50%
Účinnost sklokeramické plotýnky cca 60%
Účinnost indukční plotýnky 90-95%
Takže pokuď člověk nepoužívá plyn na topení či ohřívání vody, tak je nejméně výhodný. Jinak je to +- stejně výhodné, jako indukce. Ale u indukce je velká výhoda nejmenší náročnost na údržbu.
@paw Žádné speciální. Jen magnetické. Mám plno nádobí od babičky a vše funguje. Je jasné, že na hliníkové pánvičce za 29Kč to nefunguje.
Ještě dodám, že napsané účinnosti platí pro ideální nádobí. Pokuď se člověk bude snažit na sklokeramoce použít vypouklou pánvičku, tam se můžeme dostat třeba na 10%. To se ale netýká indukce či plynu.
doplněno 01.05.14 21:38:@olaf71 Já mám obyčejnou indukční desku, kde plotýnka má příkon 3.2kw. Celý výkon je okamžitě pouze dovnitř dna hrnce.
Takže aby dodala plynová deska stejné teplo a tedy stejně ohřála hrnec, musí mít příkon cca 6kw. A tady nastane kámen úrazu. Takové se pro domácí účely nedělají.
k čemu je mi účinost, když hodím cibuli na rozpálený olej a vidím, že na plynu je rychleji osmažená?
doplněno 01.05.14 20:33:o ekonomické stránce píšu výše
jde prece o to, co umi lepe konstantne krmit panev palbou tepla a je uplne jedno jestli je v kuchyni -10C, plyn to utopi a klidne muzu vzit hruby 3mm Wok a delat si na nem hovezi steak nebo naplnit to po vrch hovezim masem na gulas, jine zdroje tepla si o tom muzou jen nechat zdat
doplněno 02.05.14 06:40:myslim to tak (s tim gulasem), ze nez se to maso zatahne na jinem topidle nez plynu, tak uz z nej davno crci voda ven a misto abych ho smazil/prazil, tak se uz jen dusi ve vlastni stave, protoze el. plotynka to proste neutahne a teplota panve rychle klesa, zatimco dioda plotynky vesele sviti a nic z toho , navic na plynu jde teplota az nahoru do sten Woku, ale na el. plotynce bohuzel jen zespoda... true story... cely zivot varim na plynu a ted mam elektrinu a varit me vubec nebavi, ba naopak sere... hned dalsi investice pujde do plynoveho sporaku a pristresku na bombu zvenku, abych si konecne mohl uzit vareni... plyn je zkratka ucinnejsi, mam tu mj i malou prenosnou plynovou bombu a hadejte na cem 3x rychleji vre voda ale uz mi z toho parkrat spadla panev plna oleje jak je to male a ma to nestabilni horaky, tak uz to radeji nepouzivam
i ta pitoma michana vajicka jsou 100 a jedna na plynaku ...krupice, svickova, koprovka... dyt i zeleninova polevka nebo nekdy i obycejne brambory se na elektrice snadno pripali, kdyz to clovek nehlida, a to jsou veci, ktere na plynaku clovek nasype do hrnce a pak se za pulhodky zajde podivat jak to vypada
doplněno 02.05.14 06:52:jinak 3.2kW na indukcni plotynku, dyt to je jak 2 primotopy, do fyziky na prvnim stupni na ukazku detem ideal, ale na vareni, to fakt sorry narazte si na to ten merak spotreby za 3kila a povezte mi za rok kolik vam to sezralo kW potazmo Kc, pokud varite denne teple jidla 2h x 365 dni = 730h x 3,2kW = 2336kWh to uz je slusna palba oproti cca 1200Kc/rok za plyn...
Radši se vyjadřuj k věcem, kterým rozumíš. Ten tvůj výpočet je absolutně nesmyslný.
1. Indukce při vaření nemůže nikdy jet celou dobu na plný příkon. Je tam obrovský přebytek energie, který by zapříčinil až rozpálení hrnce do červena(kdyby to tepelná ochrana desky povolila) Snad jedině kdyby jsi ohříval 100l sud, tak pojedeš naplno. Takže většinu času jede na daleko menší příkon. Tak velké příkony se dělají proto, aby došlo k rychlému nahřátí na požadovanou teplotu. Já třeba když dělám něco v 6l tlakovém hrnci, tak příkon je okolo 300w, aby jsi měl představu.
2. Pro všechny a i pro tebe platí zákon o zachování energie. Ty jsi psal, že používáš 10kg LPG bomby. Ty teď stojí cca 350Kč. Výhřevnost LPG je 12,9 kWh/kg. Takže ty si za 1200Kč koupíš 442kw/h. Tedy jedna tě stojí 2,7Kč.
Plynová plotýnka má účinnost cca 50%. Takže do hrnce se ti dostane 221kwh.
Indukce má účinnost přes 90%. Budu počítat teda těch 90 a pro stejné vaření na indukci spotřebuješ 245kw/h.
Pokuď budu počítat panelák, kde není nízký tarif a elektřina je vlastně nejdražší, tak 1kw třeba od EON stojí 4,175Kč.
Takže cena spotřebované energie pro indukci nám za rok vychází na 1023Kč. To je tedy levnější, než ty tvé bomby na LPG.
Pokuď mám ale nízký tarif třeba d45, tak rozdíl ještě zvětšuje. Tam stojí kw/h 2,2Kč a tedy celkově 539Kč.
Takže vařit na LPG je finanční hloupost. A ještě se s tím tahat a čekat, kdy to dojde během vaření.
dúležité je a nevím, jestli to tu někdo zmínil, jaký máte doma proudjestli 3fáze nebo jen jednu. Pokud máte 3f jděte do elektrického systému pokud jen jednu fázi ai bych se přiklonil k plynu ikdyž PB je poměrně nákladný atkže to beru zpět a při nemožnosti připojení na zemní plyn jděte do elektriky byt máte 1 fázi. M.
Pokud máte zaveden plyn, jsem jednoznačně pro plyn. Vaření je daleko rychlejší,vypnu a je hotovo. Celý život jsem vařila na plynu, ale po přestěhování nemám jinou možnost než elektrický sporák. Často zde nejde elektřina, takže jsme museli koupit alespoň kempingový malý plynový vařič. Mohu vám říci, že ani po 7.letech jsem si na pomalé vaření na elektrice nezvykla!
samozrejme plynovy, v panelaku 1200/rok uz nevim presne, a pres bombu cca co 2-3 mesice nova napln (ta velka, napln za 3 kila)
doplněno 02.05.14 01:05:my meli kdysi na baraku zvenku mikro pristresek na bombu a pres zed napojen sporak a jednou za 3 mesice si zajet autem pro napln me opravdu nijak neotravovalo (podotykam ze sporak byl celoplynovy a peklo se, a i tak to vydrzelo cca 3 mesice)
Nevím, jak moc vaříte, ale při běžném provozu to IMHO nemá smysl řešit. Něco jiného by to bylo u topení. Když jsem měl zavedený plyn, měl jsem plynový sporák, teď mám indukci. Výhoda v indukční plotně spočívá v pohodlné regulaci. Připomíná mi to vaření na plynu. Přidám, vaří. Uberu, téměř okamžitě reaguje. Sklokeramika má tepelnou setrvačnost, u litinové plotny je to přímo extrémní. Na PB lahve bych se zcela vykašlal.
Jen malý dotaz trochu mimo - viděl někdo profi kuchyň s indukcí?
doplněno 02.05.14 13:37:@kovis Myslel jsem kuchyň, která se živí tím, že je kuchyň.
Že se někdo snaží ve výuce omezit výskyt otevřeného ohně ovšem chápu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.