Nejste přihlášen/a.
Sporák Vám asi bez komínu moc hořet nebude, má složitý vnitřní prostor a potřebuje větší tah. Ty petry by hořely, ale řešení s trukou přes zeď by asi nepotěšilo hasiče, ani záchranáře, až by Vás odváželi s otravou CO.
Zkuste si postavit raketová kamna . V dílně nezáleží na diazajnu a mají dobrou učinost( čisté hoření a předání tepla) a mužete tam dávat extra dlouhé klacky . Samy automaticky klesají dolu .
Jenže ta "raketová kamna" potřebují komín. A to velmi dobrý. Takže vaše rada pro tazatele nemá smysl.
Já míním, že je zásadní výška odkouření a ne zda jde střechou nebo přes zeď. Osobně bych kouřovod vedl přes zeď co nejvýše pod stropem, ta roura v místnosti také topí
Záleží čím v těch Petrách topíte Naložíte-li takové kerpeny (novější petry) hn. uh. ořech 1 a zapálíte nahoře budou vám hřát 9-12 hodin dle nastavení klapek, takže v malé místnosti se můžete i upéct Naložíte-li uhlí černé pak kamna hřejí ještě víc a vychladnou až i za 15-20hodin což je neuvěřitelné ale je to tak. Chcete-li topit málo, ale tak aby kamna hřála méně ale déle až 10hodin bez obsluhy pak užijte něco hnědouhelných briket. (přikládáte po odhoření na žhavé klapky na min až 0) Chcete-li aby kamna jela non-stop kdy jednou denně vyhodíte popel pár krát proroštujete a občas dosypete palivo pak volte koks 2 a spodní klapku po dobrém rozhoření nastavte na minimum nebo maximálně na 1/2, jde o prohořívání ze spod, tak lze i s dřevěným uhlím non stop provoz s ještě nižším výkonem. Pokud jsou kamna těsná pak po skončení přikládání a odhoření dřeva na žhavé uzavřete klapky a máte výhřevnost 3-4 hodiny pasivně. V obyčejných petrách (uvedené platí konkrétně pro Kerpen 2u4p) lze tedy topit na mnoho způsobů celkem neobyčejně a to by šlo rozebrat každý způsob a palivo ještě podrobněji, navíc, petry nejsou náročné na tah, i když komín je komín.
Musím souhlasit s panem j. dibesem viz. výše, raketová kamna opravdu nejsou náročná na tah. Proč? protože jejich konstrukce je tvořena malým "interním komínkem", který generuje tah. Bez komína jen přez zedˇ vám výborně potáhnou také lázeňská kamna, takřka bez poruchy bez problému, mám to prakticky odzkoušeno. Proč? Protože svislá roura uvnitř kamen jež nahřívá vodu v zásobníku po nahřátí generuje tah. Četl jsem, že na tah 10Pa stačí svislá roura průměru 120mm a délky jeden metr. Takový komínek užívá brutar na ohřívání vody dřevem na dvorku. To je tah (10pa) co se dříve udával u kamen Kerpen +,-, novějších peter později změnili na 12 Pa aniž by se ale změnila konstr, kamen
Ta raketová kamna mají dokonce tak malé nároky na tah, že jejich odkouření lze zabudovat v domku do tzv. "akumulační lavice", kdy se spaliny místo do komína vedou vodorovně několik metrů! , akumulační hmotou (hlína zdivo) než jsou vyvedeny do komína, škoda že nemám odkaz kde to ukazovali., ten komín co pak na ten vodorovný "kilometr" navazoval byl spíše pro to, aby se případně se objevující kouř neválel po zemi než pro to aby kamna pracovala.
petry jedou i bez komina, jako decka jsme si s jednema vyhozenyma hrali v garazisti... ja vytapim petrama cely barak za 12tis celou topnou sezonu na 30-40C (cerne uhli), mam rad teplo...
uz je mam tak zmakle, ze ani nevybiram popel ani nezatapim odspoda, jen tam hodim shora zapaleny papir na nej jeste kousek, zasypu spalickama a az se to trochu rozjede hodim treba 3-4 lopatky uhli (celou dobu mam spodni dvirka dokoran) no a behem 10 minut je v pokoji 30C pak to zavru jeste prilozim a jen otevru nahore pruduch na skvirku a vystarano rano jen zarachtam tahlem rostu a vynesu popelnik... cele bych to mohl delat v bilem obleceni, neni se jak uspinit
Ano, sporák potřebuje tah (už jsem psal v odpovědi nahoře). Bez náležitého tahu v něm ani nezatopíte.
Problém je v tom pečení, pokud by Vám stačilo vaření , dlouhá bezobslužná výhřevnost, minimální pracnost a čistota, pak volte "petry" a "uhelná paliva" (např. kerpen dají se sehnat i za 500 kč nové do cca 3 tisíc) ´viz. příspěvky výše. Na sporák (ale i pro ty petry dobré) alespoň co zde radí p. "moula" tzn. vést kouřovod svisle až nahoru pod strop a pak přez zeď a zvenku ještě trubku svisle min. metr nebo i víc nad střechu, samozřejmě není to dle předpisů ale předpokládám že to máte jen jako "provizorně a neoficiálně". Dbejte jen požární bezpečnosti tzn. aby kouřovod po celé délce zvenku i zevnitř nevedl v blízkosti hořlavých předmětů (případně odstínit) pod strop (je-li dřevěný klasický a omítaný) zaústit tak aby mezi stropem a horní hranou kouřovodu bylo alespoň 30-35 cm nebo odstínit, u nehořlavého stropu není co řešit.
Doporučuji do dílny kamna, která rychle dílnu vytopí, to je systém Bullerjan, Sattan, Kanuk, jsou tepovzdušná(to Petry nejsou) a točí vzduch dokola a všude je teplo. Topí se dřevem, ale sežerou všechno. Nevím jak je dílna velká, existují i kamna Kaborky dufakotle.cz/...
Záleží na velikosti dílny, Kerpenky vytopí také velice rychle, (až 120 kubíků objemu prostoru) záleží na nastavení kamen, ale je-li dílna za domem a předpokládá-li tazatel každodenní nebo občasnou návštěvu či užívání pak je také dobré aby kamna uměla topit a teplo udržovala i dlouho sama a to ty Kerpeny s uhelnými palivy umí, navíc vytopí 2-3 místnosti úplně v pohodě i když jsou jen sálavá,jistě jsou i dobrá kamna na dřevo co toto umí, ale cena je o mnoho řádů vyšší. teplovzdušná konvekční typu např. bulerjan je dobré volit spíše do velkých prostorů (halové dílny, hospodské sály). Když jen na dřevo pak bych volil do dílničky raději tato:
Protože umí také dlouho sama hřát, viz. p. J. dibes popisuje způsob topení v těchto kamnech. Výhodné např. ve stolářské truhlářské či řezbářské dílně.
Podle mne dosáhnete výkonu nejmíň jako s Petrama, ale budete muset každých 40 minut přikládat(mají malé topeniště). Když nebudete péct, nechte troubu otevřenou. Je potřeba sporák častěji čistit(každý měsíc?). Jaký objem má vytápěná místnost?
Ano, výkon se sporákem dosáhnete, ale jak píše p. "moula", bude se muset často přikládat, budete-li chtít prodloužíte interval mezi přikládkou tím, že sem tam přihodíte pár hnědouhelných briket, které podrží žár delší dobu než opět přiložíte. Jestli je ale "dílna" malá a netrváte na trvalé minimální teplotě (např. pro skladování barev, schnutí lepidel atd.), budete to mít vždy jen na krátkodobé topení a spíše preferujete vaření a pečení tak proč ne,
Postavíte-li si komín, pak je možné v dolní části vodorovnou trubkou napojit sporák a nad něj cca min. 50 cm napojíte "petry" (doporučuji Kerpen) jsou to malá skladná kamna nezaberou místa, předpisy toto umožňují za předpokladu, že komín bude mít patřičnou dimenzi, dříve to bylo běžné, problém s tím nebude, funkční už vůbec ne, jen estetický a to v dílně nevadí a máte to "vyřešené", když zatopíte v petrách uhlím na noc ráno tam máte nádherné teplo, chcete-li péct užijete sporák, navíc komín nahřátý petrami= sporák bude výborně táhnout.
Anebo samozřejmě sporák a vedle ty uplandy, na ty prosklené jsem se díval, nevím ale zda budou tak dobré jako ty bez skla (výška regulátoru)
Ty uplandy se už nevyrábí . Ale prodejci je asi ještě doprodávají . Firma plamen ted vyrábí místo nich modernější verzi Trenk se sklem . Topeniště zustalo stejně hluboké cca 0,5m all-unico.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.