Nejste přihlášen/a.
Sádlo vybouchlo a rozstříklo se až na strop a okolní stěny.Následně řeším proč se to stalo a jak odstraním mastné skvrny aby se dalo vymalovat.
Sádlo škvařím ve skleněné míse s víkem v mikrovlnce.Aby mohla při škvaření unikat vodní pára,víko je podloženo dřevěným kolíčkem.Ke konci škvaření sleduji škvarky a odeberu větší část sádla do sádelňáku,a pak postupuji pomaleji,a hlídám,aby se škvarky nepřipálily.
Co se týče mastné stěny,za mokra oškrábu malby až na omítku,širokou špachtlí nanesu finální stěrku,nechám uschnout a přebrousím brusnou sítkou.Pak už mohu vymalovat.
JABRAKA
Předně proč se tak stalo - zřejmě proto, že jste vystavil nakrájené kostky sádla velkému žáru, sádlo jste nepodlil trochou vody a možná jste buď vůbec memíchal nebo málo často... Stará metoda byla tuším asi ta, že se skvrnky trochu odmastili nějakým čističem, pak se přetřeli nejlépe sádrokartonovou sádrou - tuším Uniflott a pak se vše přetřelo bílým latexem, který se pak klasicky zabílil
doplněno 08.11.13 21:23:Ještě dodávám větu, která mi vypadla, zpočátku musíte mít kastrol se sádlem přikryt víkem, až když sádlo pustí dost sádla, víko se dává pryč a pořád v krátkých intervalech se míchá, nesmí se připálit, jinak vše zhnědne a sádlo není krásně bílé...
doplněno 08.11.13 21:40:Hlavním důvodem přikrytí kastrolu víkem, je jako u každého vaření či pečení - rychlost , tedy zkrácení doby, kdy sádlo začíná pouštět tuk - atd, atd, tedy tzv. zapaření obsahu párou..
doplněno 09.11.13 06:04:Chtě nechtě, po neděli kupuji půlku sádla a škvařím. Za prvé , dochází staré zásoby a za druhé, dostali jste také chut na škvarky?
Proč nevim,souhlas se Sanyo,ale v dalším již neee snad milionkrát se doma škvařilo po zabijačce sádlo a nikdy nebylo přikryté!I i nyní doma ,žel v paneláku jen z koupeného jsem si škvařil a neikdy nebouchlo ani nebylo přikryté!Jen se musí míchat!
doplněno 08.11.13 21:36:Jěště doplním stačí i obyč.školní křída.Latex nee,při dalším malování bude dělat opět problém,stejně jako mastné skvrny,mýdlo,křída.
Na Youtube je mnoho videí se škvařením sádla, jak klasické postupy v hrncích i s pokličkami, nebo i ta mikrovlnka, pouze dodávám, že video zahradkáře (
Také mi explodovalo sádlo až na strop a to proto, že jsem myslel, že bude dobré, do skoro vyškvařeného sádla přilít trochu vody.Nebyla to dobrá myšlenka!
my na Slovensku to robíme takto: do kotla dáme málo pokrajanej slaniny a púšžame, ako sa mast uvolňuje, tak sa slanina pridáva a stle od začiatku sa mieša, aby neprihorela.
keď sa kokpnčuje, tak to poznáme, že si bereme vzoku oškvarkov na lyžičku a stlačíme či je vypražená, alebo prekrojíme a oškvarok vnútri musí byt bez slaniny, poznat to aj podľa hlasu škvarky šuštajú príjemne.
pred dokončením, prilejeme máličko mlieka, aby oškvarky boli pekné červené a mast, zase pekná biela.
nikdy nedávajte sadlo spolu so slaninou, môžete pokazit chut masti a nie je tak trvanlivá.
čerstvé oškvarki a cibuľa to je pochútka pre gurmánov.
dobrú chut.
neodpovedajte, lebo neviem ako som sa na túto stranku dostal a mail je vymyslený.
Ahoj "kolotoc"
- nejsem zkušená kuchařka - ale sádlo jsem vždy smažila tak, že jsem ho "podlila" lžičkou nějakého omastku - používala jsem normální stolní olej - a z počátku jsem ho zahřívala pomalu a za stálého míchání, dokud se tzv. "nechytlo".
Pak jsem přidala plamen, ale stejně jsem ho často míchala. Vyškvařené sádlo jsem postupně odlévala do hrníčku, aby se nepřipalovalo. Ale stejně jsem až do poslední chvíle nepoužívala prudký plamen, aby se škvarečky neupálily.
Někdo na úplný závěr doporučuje přilít mléko, aby škvarečky krásně zhnědly. No, ale to jsem nezkoušela, ani nevím proč - moje škvarečky byly vždy dobré a neupálené. Marcela.
Já bych jen doplnil to s tím mlékem. Mléko se podlévá tehdy, když děláme škvarkovou pomazánku. Sádlo se odebre jakmile je vyškvařené. Nechá se jen takové množství aby byly škvarky jen trochu potopené. Pak se přileje mléko a odvaří se společně se škvarky a se sádlem. Škvarky natáhnou kromě sádla i to z mléka, a jsou krásně křupavé.
Pokud děláme normální škvarky tak mléka netřeba.
Zabu, já bych se s vámi i maloučko hádala. Můj táta byl řezník a když se dělalo sádlo, tak do hrnce nasypal na kostky nakrájený bílý špek a kapičku to podlil mlíkem. Pak teprve zapálil plyn. A trěsně před odebíráním, tam přidal na čtvrtky rozkrojenou cibuli. To já jsem neměla ráda, ale on ano. Když jsem si "vypouštěla" sádlo já, dávala jsem místo cibule na kostičky nakrájený pěkný kousek uzeného špeku. Na samý začátek trošku mlíka jsem také dávala. :D Vlastně, nebudu se s vámi hádat ani maloučko, protože spoustu věcí lze dělat několika způsoby. A když to funguje, tak proč ne?
víte přece že sádlo je plné vody. Při škvaření se právě tato voda ze sádla musí dostat pryč a vy jste to asi trochu přehnal s teplotou. Teď bych vám měl něco napsat o izobarické expanzi. Víte co je to izobarická expanze? Je to rozpínání plynu za konstantního tlaku. Polévka na stropě kuchyně po výbuchu papiňáku je následek izobarické expanze vodní páry. Vy jste na tom přece jen líp, vám vybuchla jenom spodní vrstva sádla v hrnci.
Radím, až budete příště škvařit sádlo, podlejte ho trochou vody. Stačí troška, půl centimetru nade dnem. Pak se sádlo ohřeje rovnoměrněji, pustí vodu, která se nakonec vypaří a v hrnci zůstane jen rozpuštěný tuk a škvarky.
Mastné fleky na zdi namočte houbou s jarovou vodou, seškrábněte špachtlí, zatáhněte vrstvou sádry a zamalujte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.