Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové, obracím se na vás s prosbou o radu. Jelikož padají na zahradě zralé švestky, rozhodla jsem se uvařit z nich švestková povidla do buchet a koláčů. Na netu je spousta všelijakých receptů s mícháním povidel i bez míchání, s drhnutím připálených hrnců i kupováním nových, ale jde mi o vaše osobní zkušenosti a vychytávky popř zkušenosti z časů našich babiček. Je tu někdo, kdo má s vařením povidel zkušenosti a dokáže poradit a popsat osvědčený postup tomu, kdo se do toho pouští poprvé? Děkuji za váš čas, rady i zkušenosti a přeji pěkný den
Vždy jsem dělávala povidla v troubě bez míchání, ale na malou teplotu a trvá to několik hodin. Vloni jsem vyzkoušela nový recept a za hoďku jsem hotova. Povidla jsou bezva.
doplněno 25.08.13 17:57:* není zač at se dílo daří!
Děkuji všem rádkyním, Usce i Hahanaj , zkusím recept podle odkazu Usky, protože vypadá jednoduše a rychle, od zítra budu hlídat na pár dní vnoučky. Ještě jednou díky a jdu na to
ty co uvedla uška se vám na 100% povedou jsou jednoduché a dobré
předběhla mě ,akorát jsem chtěla poslat odkaz na ten recept
Pamatuju si jak je za mého mládí vařila babička. Celé švestky se dali do kotle( pokud se nepletu tak byl měděný) a takovým divným, dřevěným míchadlem se míchalo celý den, pak se švestky přecedily aby se vybraly pecky a znovu se vařilo skoro celou noc, míchači se střídali a popíjeli u práce slivovici. Povidla se pak dala do velkých sklenic a když se nesnědla, ztuhla, že se dala krájet (na buchty se muselo dát do kastrolu kus povidel, trocha vody, cukr a rozvařit). Maminka povidla doma dělá v troubě, jak již máte popsané ale ta chut babiččiných byla lepší. Že by to byla jen moje vzpomínka na dětství?
Liduš, já si to také pamatuji, ale doba je uhoněná, času málo a jakákoliv doma uvařená povidla ze švestek jsou 100x lepší než kupovaná, ta nemají vůbec žádnou chut a jsou plná E-ček, při hlídání vnoučků je ten recept bomba! Ale pravda je, že i moje vzpomínky na dětství jsou tak nějak "bylo to lepší"...
Je to velice jednoduché.
Švestky opláchnu, vypeckuji a na masovém strojku umelu. Dám do širšího hrnce, tak 1-2kg ( větší množství stříká) malinko podliju a vařím za stálého míchání. Vařím tak dlouho, dokud povidla pěkně neodpadávají po kusech od vařečky. Čas neměřím, ale poznám to, že jsou hotova podle odpadávání od vařečky. Pak je dám do kamenáče, nebo horkých sklenic a ještě nezavíčkované je strčím do teplé trouby, aby se udělal škraloup. Pak je zavíčkuji, kamenáč převážu celofánem a hotovo.
Když jsou švestky pěkně zralé a sladké nedávám žádný cukr. Když jsou kyselejší, tak asi 10-15 dkg cukru. Někdo přidává při vaření rum, ale já nedávám ani cukr, ani rum. Nikdy se mi nezkazily.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.