Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak uvařit švestková povidla?

Od: hankapimi® odpovědí: 9 změna:

Milí rádcové, obracím se na vás s prosbou o radu. Jelikož padají na zahradě zralé švestky, rozhodla jsem se uvařit z nich švestková povidla do buchet a koláčů. Na netu je spousta všelijakých receptů s mícháním povidel i bez míchání, s drhnutím připálených hrnců i kupováním nových, ale jde mi o vaše osobní zkušenosti a vychytávky popř zkušenosti z časů našich babiček. Je tu někdo, kdo má s vařením povidel zkušenosti a dokáže poradit a popsat osvědčený postup tomu, kdo se do toho pouští poprvé? Děkuji za váš čas, rady i zkušenosti a přeji pěkný den

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

uska*

3x

Vždy jsem dělávala povidla v troubě bez míchání, ale na malou teplotu a trvá to několik hodin. Vloni jsem vyzkoušela nový recept a za hoďku jsem hotova. Povidla jsou bezva.

bucifousek.webgarden.cz/...

doplněno 25.08.13 17:57:

* není zač at se dílo daří!


Děkuji všem rádkyním, Usce i Hahanaj , zkusím recept podle odkazu Usky, protože vypadá jednoduše a rychle, od zítra budu hlídat na pár dní vnoučky. Ještě jednou díky a jdu na to


Usko, povidla jsou opravdu úžasná, pekla jsem je až dnes ze dvou dávek na 2 plechách s horkovzduchem najednou, vnuci měli od olizování povidel sladké ruce, pusy a široké daleké okolí... Zítra dělám další várku, ještě jednou děkuji za recept

 

hahanaj*

2x

ty co uvedla uška se vám na 100% povedou jsou jednoduché a dobré

předběhla mě ,akorát jsem chtěla poslat odkaz na ten recept

sanyo*

Loni jsem četl na internetu recept na vařená povidla, ale zcela bez cukru. Podle hodnocení pisatelky, lepší povidla také nikdy nejedla a nemohla si je vynachválit. Byla zcela zvýrazněna chut švestek.

 

lidus*

2x

Pamatuju si jak je za mého mládí vařila babička. Celé švestky se dali do kotle( pokud se nepletu tak byl měděný) a takovým divným, dřevěným míchadlem se míchalo celý den, pak se švestky přecedily aby se vybraly pecky a znovu se vařilo skoro celou noc, míchači se střídali a popíjeli u práce slivovici. Povidla se pak dala do velkých sklenic a když se nesnědla, ztuhla, že se dala krájet (na buchty se muselo dát do kastrolu kus povidel, trocha vody, cukr a rozvařit). Maminka povidla doma dělá v troubě, jak již máte popsané ale ta chut babiččiných byla lepší. Že by to byla jen moje vzpomínka na dětství?


Liduš, já si to také pamatuji, ale doba je uhoněná, času málo a jakákoliv doma uvařená povidla ze švestek jsou 100x lepší než kupovaná, ta nemají vůbec žádnou chut a jsou plná E-ček, při hlídání vnoučků je ten recept bomba! Ale pravda je, že i moje vzpomínky na dětství jsou tak nějak "bylo to lepší"...

 

gita65

0x

Je to velice jednoduché.

Švestky opláchnu, vypeckuji a na masovém strojku umelu. Dám do širšího hrnce, tak 1-2kg ( větší množství stříká) malinko podliju a vařím za stálého míchání. Vařím tak dlouho, dokud povidla pěkně neodpadávají po kusech od vařečky. Čas neměřím, ale poznám to, že jsou hotova podle odpadávání od vařečky. Pak je dám do kamenáče, nebo horkých sklenic a ještě nezavíčkované je strčím do teplé trouby, aby se udělal škraloup. Pak je zavíčkuji, kamenáč převážu celofánem a hotovo.

Když jsou švestky pěkně zralé a sladké nedávám žádný cukr. Když jsou kyselejší, tak asi 10-15 dkg cukru. Někdo přidává při vaření rum, ale já nedávám ani cukr, ani rum. Nikdy se mi nezkazily.

gita65

Ještě doplním, že povidla musíte do sklenic, kamenáče dobře napěchovat, aby se vyplnily vzduchové mezery. Já mám takové speciální dřevěné štouchadlo, které mi udělal soused, truhlář. Ale dá se použít i obyčejná lžíce.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma povidla v troubě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]