Nejste přihlášen/a.
Poznal někdo z vás na vyúčtování úsporu elektřiny při výměně sklokeramiky za indukci? Výhody a nevýhody znám, jde mi kokrétně o poznatek z praxe. Prozraďte, děkuji Uška
Uško, myslím že na tuhle jasně položenou otázku Vám jednoznačnou odpověď asi nikdo nedá. I kdyby se nějaký rozdíl ve spotřebě konal, tak rozpuštěný do celkové spotřeby bytu, kolísajících cen energie i ne zcela konstantní spotřeby v porovnávaných obdobích nebude mít ve vyúčtování příliš vypovídající hodnotu.
Porovnat obojí se tak dá pouze technicky. Rozdíl ale asi nebude příliš znatelný. Indukce je tak trochu dnešní móda a studená plotýnka vypadá efektně, prodejci ale zamlčují fakt, že než dojde k ohřevu je potřeba oproti sklokeramice jedna proměna energie navíc a to je magnetické pole. A jak známo, každá změna energie s sebou nese určité ztráty. Rozdíl v účinnosti tedy pravděpodobně nebude velký a indukce tak bude vhodnější (účinnější) pro kratší časy vaření (spíš jen ohřívání) a menší nádoby - tam by se mohl efekt toho, že se nerozehřívá "topné hnízdo" sklokeramiky možná trochu projevit.
Před časem jsem koupil indukční vařič, jinak používám ještě staré plotýnky a ty, pokud jsou rovné a využívá se ještě i jejich zbytkové teplo po vypnutí se mi zdají co do účinnosti rovnocenné (měření jsem ale žádné neprováděl). Určující je tedy také spotřebitelské chování, nejen princip ohřevu.
Děkuji za odpovědi. Vím, je to zapeklitá otázka. Možná úspora na indukci se ztratí v celkové spotřebě el. Čekala jsem to, tudíž žádný zázrak s úsporou se nekoná. Mne zaráží, krátká životnost těchto spotřebičů, takže nic se doma měnit nebude. Díky Uška
Krátká životnost je důsledkem větší složitosti ( foto zde).
Ze zvědavosti jsem ještě nahlédl co se tak píše a nejpravděpodobněji vypadá údaj o 10% lepší účinnost indukce, rozdíl ale může být i menší. Naopak v tomto článku uváděná hodnota 30 až 60% úspory je zcela jistě jen propagační údaj.
Výměna pouze za účelem úspory energie se nevyplatí, ani nepočítaje zase jiné "neduhy"indukce. At Vám současný spotřebič dál dobře slouží.
No dřív ohřát hrníček mléka na plotýnce jistě není dobrá účinnost. Dnes to ohřeji v mikrovlnce takže plotýnkový sporák pořád slouží. Mám jednoploténku indukčák ten nejlevnější. Předpokládám že indukční sporáky jsou kvalitnější, když to někteří chválí.
Já tu svoji jednoplotnu použiji jen na specifické vaření. Brambory či polévku. A to s dohledem. Regulace je skoková a výkon asi nějak impulsní. Na 100 C° voda vylítá z hrnku, a na 70 C° se nevaří. No a ohřát třeba lečo, bez soustavného míchání je vše připáleno. Asi pár vteřin plný výkon a pak chvíli bez výkonu. Nádobí je tedy klasické smaltované.
No nechci indukčák zavrhovat. Věřím tomu že ty dražší se chovají jinak než ten můj levný.
No ja na indukci nedam dopustit a uz bych jinou technologii nechtel. Okamzita reakce na nastaveni vykonu(jako u plynu), na max obrovsky vykon. Mame 12 stupnu regulace, tak tady taky nevidim nejmensi problem. A hlavne se nepripaluje pri vareni - hrnec se totiz ohriva po cele plose dna rovnomerne. Hrnce staci obyc z kauflu, lebo ikei. Jde jen o magneticke dno, zadna specialni technologie za tisice. A pokud neco pretece, nepriskvari se to k plotynce(ma pri varu jen okolo 80 stupnu). Desku umyvam max. jarem, zadne cistice ci skrabky. Mame obyc desku fagor, zadny high-end.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.