Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych poradit se skladbou podlahy ve sklepě cca 1,5m pod úrovní terénu (beton, anhydrit, kari, polystyren, izolace?)
jedná se o RD 1910, sklepy jsou vyhloubeny a zdi podřezány (penefol)
finální povrch předpokladám dlažbu
předem díky Michal
Ve sklepě je termoizolace zbytečná - v hloubce 1,5 m má podloží stabilní teplotu, takže vrstvy ´odspodu´:
1. ´nosný´ armovaný (kari) beton s povrchem v úrovni folie ve zdech, výška podle potřebné nosnosti a kvality podkladu (aspoň 10 cm)
2. hydroizolace (s napojením na folii ve zdech)
3. betonový potěr, už bez armatury (aby nedocházelo k jeho ´prošlápnutí´ a tím případnému poškození hydroizolace) - 3 - 5 cm (více nevadí)
4. krytina (dlažba)
Osobně - pokud nejde o vysloveně podmáčené podloží, bych volil ´prodyšný´ povrch - udusaný štěrk, štěrkopískové lože a do něj kladenou dlažbu.
ASD: Ano - ale bral jsem "sklep" jako nevytápěný prostor. Pokud by mělo jít o třeba dílnu, pak tepelná izolace podlahy bez tepelně izolovaných stěn mnoho nepomůže (vůči navýšení nákladů na izolování podlahy) - a např. podlahové vytápění jsemv úvahu nebral.
doplněno 03.04.13 12:39:
..."bude tam dílna, společenská místnost a bude se občas vytápět"...
Tak to ano, v tom případě mezi 2. a 3. (viz výše) vrstvu EPS (pevnost alespoň 100) co největší tlouštky, 100 mm je minimum.
Pokud tam má být např. dílna, tak termoizolace smysl rozhodně má. Pokud tam má být sklad ovoce tak je lepší bez izolace (nízká stálá teplota)
Nepomůže mnoho, ale rozdíl tam bude (to jde snadno spočítat), pokud se bude topit tak se celkem brzo zaplatí na energiích. Navíc časem se můžou zvenku tepelně izolovat základy a pak už je podlaha s izolací/ bez velký rozdíl, bourat zánovní podlahu je hloupost...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.