Nejste přihlášen/a.
Nekoupila jsem dobrý mák už ani nepamatuji. V obchodě jeho chut pohledem nepoznám.
A pokaždé, když ho hned po přinesení domů umelu je mírně nahořklý.
Mák prý hořkne už při teplotě nad 5st.C. Asi jej špatně skladují.
Poradí mi někdo zda je možné už v obchodě poznat kvalitu máku? (Datum spotřeby je vždy o.k.)
Anebo dá se nějak chut máku vylepšit.?
Díky.
jestli je nahořklý tak ho okamžitě vyhodte.Znamená,že je žluklý-starý a žluklý mák je silně karcinogení.Stejně jako žluklé,zhořklé oleje,semena.Dle odborné literatury.Pochybuji,že je to výmysl.Schválně si dejte do google-žluklý mák,co Vám tam vyleze.
Mák se ve velkém sklízí stroji.Tyto nerozeznávají plevele a tak se při sklizni dostávají do stroje. Lebeda,je to,co způsobuje hořkost máku.Toto malozemědělci ví a tuto Lebedu vytrhávají.Proto je mák od nich dobrý,není hořký.Není tedy nejedlý,natož jedovatý,hořkost se odstraní,když se pomletý mák povaří v mléce.
tomu nevěřte.To by tam muselo být velké množství lebedy.Hořkost je tím,že je žluklý,starý.Dejte ho na rozbor potravinářské inspekci.Udělá to zadarmo.Stačí jim ho jen přinést.Dneska ti šamonáci koupí kdejaký šmejd a pak na tom vydělávají.
oprava-není to potravinářská inspekce ale Česká obchodní ispekce.Pobočky jsou v krajských městech.Taky jsme tam dávali potraviny,co se nám nezdály a dělají zadarmo rozbor donešených potravin,když jsou stížnosti.Vemte tam ten mák.
Odkud jste? Když jsem byla s vnoučkem kouknout na koně ve statku v Ostravě - Hrabové, měli na domě vedle vrat ceduli, že prodávají mák za 75,-kč za kg. Tam by to šlo okoštovat před koupí.
Jsem z Jižních Čech. Ale díky za typ. Podívám se na trh a poptám se. Dříve tyhle problémy nebyly. Ani se nepamatuji, že by mák, který jsem měla třeba delší dobu doma někdy zhořkl.Teď je všechno jinak. Pánbůví odkud ten mák dovážejí, protože nechutná úplně jako zhořklý mák (starý,žluklý). Když ho ochutnám, chut se zdá výborná. Ale po chvíli je taková mírně štiplavá až nahořklá. Možná, že je to tou příměsí lebedy jak zmiňuje pt. kecal. Ale povařením v mléce je chut úplně stejná - mírně nahořkleštiplavá.
V zimě jsem měl stejnou zkušenost s mákem z Kauflandu. Tak jsem jim napsal a najednou zmizel ze všech obchodů a objevil se až po dvou měsících. Ale už jsem nezkoušel. Mám vyzkoušený z Coopu, ten byl dobrý (tak 2 měsíce zpátky). Lídl má stejného dodavatele jako Kaufland ale asi jim nikdo nevynadal, tak tu hrůzu žluklou pořád prodávají. To chce načít sáček hned za kasou, ochutnat a případně na místě vrátit. Jinak na to člověk zapomene, nebo se na to vykašle a nic se nezmění.
Problém je sklizeň kombajnem, kdy se některá zrna poškodí a pak extrémně rychle žluknou. Existují speciální stroje, které dokážou vytřídit i tu lebedu a půlky zrn, ale je to asi specialita. Od soukromníka jsem naopak koupil s lebedou, která prolezla i mlýnkem a vrzala v zubech jako šutr - běžným foukáním jí nedostanete pryč.
Už je to více jak 15 let, tak jsme pěstovali pár řádků máku na zahradě. Vždy po sklizni jsem mák "vyprala" ve vlažné vodě a pak na slunci sušila. Takto ošetřený mák mi vydržel i 3 roky. Dělala jsem to podle rady v jednom časopise, kde se psalo, že hořkost dělá to "smetí", které je v máku. A skutečně, když jsem nasypala mák do lavoru s vlažnou vodou, tak na povrch vyplavaly všechny nečistoty a na dně byl čistý mák, který jsem ještě rukou načechrala, aby vše špatné vyplavalo na povrch a cedníkem nebo slitím jsem tu nečistotu odstranila. Potom jsem mák vysypala na staré prostěradlo a usušila. Teď už mák nepěstuji a když mám chut, tak si koupím jen asi 1/4 kg a když není k jídlu není taková škoda ho vyhodit. Taková je moje zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.