Nejste přihlášen/a.
Trochu mimo téma: vlašské ořechy jsou tvrdé, skoro nerozbitné, kameňáky, křehké papíráky, malé, velké, z některých se jádra krásně vyloupnu, z jiných se musí vyďoubávat. Prostě jsou různé.
Než nějaký ořech zasadíte, podívejte se, jaký je, jak se dá rozbíjet, jaké má jádro. Některé špatně schnou a plesniví uvnitře skořápky, jiné jsou úžasné, i děti je rozlouskou, dobře schnou a dobře se skladují. Nemusíte znát jejich jméno, odrůdu, berte podle chuti a zkušenosti s rozbíjením skořápek a toho, jak se jim v krajině daří.
Pod stromem jich bývá spousta, stačí je vyzkoušet a buď po nich zatoužit, nebo je nechat být, protože pěstování nedobrých nebo těžko rozbitných ořechů je ztráta času.
Samozřejmě použijete vhodné krajové odrůdy, kterým se u vás daří. Nebo si můžete přivézt jiné dobré odrůdy. Například na Hlinecku (nebo i kdekoliv jinde, třeba i drsných podmínkách podhůří, nebo mírných podmínkách rovin) je spousta velkých stromů s výbornými ořechy,
Nemusíte je sázet až na jaře, prostě spadlé ořechy na zasazení přenesete na vhodné místo a necháte na jaře vyklíčit, povyrůst, třeba deset, nejlepší dva si zasadíte (kdyby jeden zašel, ať je náhradní) a ostatní sazenice můžete rozdat, nebo zasadit na kraj vsi nebo do parku, který se moc neseká a doufejte, že je nikdo nszničí a nechá vyrůst.
Jistě supr odborník. Kdyby generativni množení ořešáku bylo tak jednoduché, tak by se neroubovaly. Ale proč ne. Za 15 let třeba bude sklízet kameňáky. To roubovani není jenom kvůli dřívější sklizni. Proto se množí vegetativně s jistotou zachování vlastností odrůdy.
Máte pravdu, ořešáky vypěstované ze spadlých ořechů, které se nějak zakořenily a vyrostly jsou levná záležitost, spíše mimochodem, přesazením na jiné vhodné místo.
Zkušení zahrádkáři si najdou vhodný druh sami z nejrůznějších z/..., nebo si nechají poradite zkušeným zahradníkem, která vám prodá stromek již vhodný k výsadbě.
Pěstování ořešáku může být i věda, viz například diplomová práce (ke stažení ve formátu .pdf).
Na mnoha místech mi myši roztahaly na podzim ořechy po zahradě.Zjara mi vyrašilo asi 10 sazeniček různě po zahradě.Na podzim pak jsem měl problém je vytahat,měly už půlmetrový kořen.
JB
U nás na chatě to roznáší veverka. Viděla jsem ji, je hrozně šikovná, ten oříšek několikrát otočí packama a pak ji zahrabe.
Myši nemáme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.