Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mšice smrková

Od: jch odpovědí: 4 změna:

Dobrý den mám 3 vzorstlé smrky napadené mšicí smrkovou ( stromy sice obráží ale víc jak ze 2/3 je strom suchý) existuje nějaký přípravek který se dá nalít ke kořenům a ne ho stříkat. Každý den je zalévám a přidávám 1 za 14 dní hořkou sůl. Děkuji Janina

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ten samý případ jsem řešila před třemi roky také. Na podzim mi viditelně jeden smrček začal chřadnout a na větvičkách bylo hodně usušených takových zvláštních šištiček.Nechtěla jsem o smrček přijít, tak jsem pátrala, co je příčinou.Dnes je stromek opět v plné parádě, ale je to běh na dlouhou trať. Proč vám to ale píší. Zjistila jsem, to co vy, že to způsobuje mšice korovnice. Vyzkoušela jsem všechny doporučené přípravky - Decis Mega, Karate Zeon nebo Mospilan 20 SP, ale mšice se další rok objevily znovu. Pak jsem se dočetla toto :následkem sání larev korovnice smrkové (Sacchiphantes abietis) nebo korovnice zelené (Scchiphantes viridis) vznikají na větvičkách smrků šiškovité hálky. Přezimují ve stadiu larev v paždí pupenů nebo v puklinách kůry smrků. Zpravidla v dubnu larvy přelézají na mladé výhonky a začínají sát, následkem čehož vznikají hálky. Mšice je opouštějí v polovině července, korovnice zelená přelétá na modřín, korovnice smrková na další smrky. Koncem léta se korovnice zelená vrací zpět na smrk, kde naklade vajíčka. Ze smrčku jsem nejprve odstranila všechny ty malé šištičky a usychající větvičky a v květnu jsem začala prohlížet, pěkně větvičku po větvičce, celý smrček a a vytrhala všechny hálky. Na jaře, jsou hálky zelené, takže mezi rašícími výhonky jsou pěkně maskované. Smrček začal po tomto zásahu krásně obrůstat.Jelikož mám u chaty smrčků více, pravidelně všechny na jaře zkontroluji a když se objeví hálky, hned je likviduji.Jestliže toto nebudete provádět, smrk vám časem odejde úplně. Hořká sůl je proti rezivění jehličí v případě nedostatku minerálů, ta vám na tento problém nepomůže. Vy máte ale smrky vzrostlejší, tak asi použijete ten postřik, ale chce to preventivně používat každý rok. Jestli vám už stromky obráží, podívejte se, nejlépe zespodu, na rašící větvičky určitě tam hálky objevíte.

doplněno 17.05.15 22:02:

Takto vypadají ty hálky

doplněno 19.05.15 02:07:

Podle toho, co jsem vám o vývoji mšic popsala,asi by vám žádná zálivka ke kořenům nepomohla.Ani o žádné bohužel, nevím.

Mšice smrková
Mšice smrková #2

martinas*
hodnocení

2x

Dobrý den,

máme stejný problém. Před chvílí jsem odpovídala na stejný problém jinému pisateli. Je toho opravdu hodně. Zjistila jsem, že v Ústí a v podstatě celé republice napadly smrky mšice, které se přemnožily kvůli mírným zimám. Záchrana by byla možná pouze v případě ochlazení a pořádného deště, a to i v případě, že strom ztratí až 80 % jehličí. Velké ochlazení nyní asi nebude a smrky jsou tedy odsouzeny k záhubě. Postřik insekticidy by možná pomohl, ale u vzrostlého stromu je to velmi složité, ne-li nemožné. I nám je našeho cca 40-letého smrku líto, ale už jsme se domluvily, že ho porazíme. Asi jsem Vás moc nepotěšila. Info máme od lesníka a před chvílí jsem na něj narazila i na netu.

floro*
hodnocení

1x

Může jít také o houbovou chorobu sypavku. Chtělo by to detailní foto. Nevím sice, kolik jim každý den nalejete, ale nedělejte to. Smrky nemají takový odpar jako listnáče. Zamokřením kořenů můžete podporovat jejich oslabení a toho využívají jak houby tak mšice.

Různé druhy sypavek mohou napadat borovice, smrky či modříny. Dochází k postupnému žloutnutí a opadávání jehlic. Na jehlicích jsou patrné příčné čárky a hlavně černé vypouklé výstupky (plodnice houby).

Zamokření a oslabení kořenů nemá vliv na výskyt mšicí. Tazatel JCH napsal,že má stromy napadnuté mšicí smrkovou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]