Nejste přihlášen/a.
Dostala jsem krásnou tlustici. Přesně jak jsem si dostala, tak jí mám, nic jsem nepřesazovala, ani nedávala jinou hlínu apod. Přesto mi začaly opadávat lístky a jakoby i celé odnože odpadávají. Nejdříve jsem si říkala, že jsem jí asi přelila, ale dám jí kapku 1 za 14 dní a rostlina je to velká ve velkém květináči. Ted jsem jí nezalila už více než 14 dní a některé lístečky se začínají krabatět (jako když jim voda chybí), ale jiné normálně stále opadávají. Rostlina je pokojová, nemám žádné jiné podmínky než na jaké bylka zvyklá, navíc jí mám už skoro půl roku a opadávání začalo teprve před měsícem a půl. Nebude to ani teplem, protože jí mám na chodbě, kde je neustále stabilní teplota. Už si fakt nevím rady. Je to krásná rostlina a nechtěla bych o ní pijít.
Dobrý den, mám tlustici myslím dvacet let. Přes léto dávám letnit ven na schody na severní stranu. Zde jde sluníčko pouze ráno, tak aby se na poledním slunci nespálily listy. Rostlinu zalévám, jen když si vzpomenu, nijak nepravidelně.
Čas od času jak píšete, listy zežloutnou a upadnou, někdy seschne i celá větvička, většinou ta, která roste směrem dolů, ale nahoru se kroutí.
Vypozorovala jsem, že tento opad je vlastní starším rostlinám. Nově zasazené rostliny, které mají dostatek živin na toto netrpí. V době přírůstku, většinou na jaře, z místa upadnutého listu začne vyrůstat na některých kolínkách opět nový list. Jsou možná trochu menší, ale to nevadí. Pokud je malý květináč a nepřihnojujete, tak si rostlina žije svým životem, staré shodí, aby udělaly místo novému.
Pokud má rostlina pod kmínkem zeminu /já mám posypané kamínky, protože už nové nechci/, tak mnohdy opadaný lístek, nebo ještě lépe dužnatá větvička zakoření. Tuto novou rostlinku můžete po nějaké době vyrýpnout a přesadit do menšího květníku, jako novou. Ta bude opět pěkná, bude mít velké listy a dobře poroste.
Všimněte si, že u některých kolínek se objevují, nebo jsou již zaschlé, takové vousy, to jsou vlastně kořínky.
V Hybernské ulici měli tuto tlustici za výkladní skříní jedné restaurace. Byla jistě letitá, ve velikánském květníku. Rostlina již připomínala strom. Dole silný, zvrásnělý kmen, který nesl mohutnou korunu. Každý den bylo pod tlusticí několik opadaných listů a větviček. Uklízečka denně opad zametala, ale stejně tam druhý den byl opět.
Takže to co máte doma, je přirozený koloběh rostliny. Jak jsem psala u mladé, nové rostliny tohoto opadu bude méně. Je ale pravda, že stará rostlina vypadá zajímavě právě kvůli té struktuře.
V říjnu jsem tlustici vynesla do chladnějšího pokoje, kde nepřekáží a musím přiznat, že jsem ji do této doby zalévala. jenom dvakrát.
Tato rostlina je nenáročná a ve své domovině se jí mnoho vody též nedostává.
Tlustici mám také, na jižním okně a teď dost svítilo slunko, kupodivu i hřálo. Zalívám ji 1x za týden. Když jsem to neudělala, upadnul ji lístek. Jakmile lístky začnou krabatět, přidám ji vodu. A v létě půjde ven, na plech severního okna. Já si myslím, že když málo zalijete, stihne provlhnout jen zemina a rostlina se nestihne napít. Zalijte ji vydatněji. Ale neutopte!
Uvědomila jsem si, jak se té mé rostlině líbí, když jí zaštípnu vršky nebo ji zkrátím. Dostala jsem před 3 lety od dcery oddenky a rok jim trvalo, než v maličkých květináčcích zakořenily. Ale byly pořád takoví ubožáčci. Tak jsem je sesadila do žardinky a ony se probudily a rostou jako blázni. Tahle rostlina má 2 roky a evidentně se jí líbí na světě. Asi bych s tou vaší, které se chová nenormálně, udělala totéž. Oštípala bych ji a zkrátila dlouhé šlahouny. Klidně všechny. Ať nemá tolik práce s výživou. Určitě obrazí a rozkošatí se. Tlustice je velmi odolná. Tu tak ledacos nepoloží. A to, co oštípete, ulomíte, dejte do vody. Určitě pustí kořínky.
Je půlka ledna, únor je krátký a už tam, někde za rohem, bude nakukovat jaro.
Včera jsem byla u dcery. Fotka je rostliny, mamky mé tlustice.
Také ji mám už několik let. V létě je celé období venku pod smrkem, nesmí na ni pálit slunce. Letošní zimu jsem ji zalila pouze jednou. Když se odlamují i celé větvičky, tak to vůbec nevadí, protože zase ochotně obroste. Je dokonce dobré ji i ostříhat, já to teda dělám, protože by byla moc velká. Čím víc je hustá, tím menší jsou lístky. Ta moje bude ostříhána jakmile ji vynesu ven.
Měl jsem tlustici mnoho let. Krásná, statná, ale přišlo období, kdy začala opadávat a nakonec odešla celá. Zakoupil jsem novou, mladou, zalévám nepravidelně a spíš méně. Umístnění má celoročně na západní straně. Na přímém slunci (za oknem) se okraje listů zbarvují do červena a vypadá velmi pěkně. Pravidelně ji zaštipuji a sem tam odpadne stejně nějaký ten list. Zasadtě si nějaký výhonek (větvičku) a vypěstujte do zásoby (pro případ, že kmenová rostlinka odejde) novou.
Děkuji všem moc za rady. Ty vaše tlustice jsou nádherné. Píšete, že je zastřiháváte. Možná by bylo super, kdyby jste si vzpomněli a až budete dělat zahradníka, tak vyfotit, abych viděla co mám uštípnout a jak.
Serapha - nejprve prohlédněte s lupou lístky - hlavně z rubu, jestli tam nejsou svilušky - byly by tam malé pavučinky a úplně miniaturní bledězelené potvory, to jsou ony. Pokud tam nebudou, je důvod k radosti a tlustici zkuste málo zalévat, ale denně mírně rosit - má to moc ráda a mohlo by to pomoct.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.