Jak na hryzce?

Autor: vadim Datum: 05.11.04 11:11 odpovědí: 69
Vyzkoušel jsem už na hryzce kde co, ale nic pořádně nezabralo. Nemáte někdo nějaký tip?

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: elmar*
Datum: 05.11.04 11:54
Předmět: RE: Jak na hryzce? 

můžeš zkusit tohle:

Trápí vás hryzci na zahradě?

Mnoha zahrádkářům či sadařům znepříjemňuje dlouhodobě život hryzec vodní. V rozporu se svým zoologickým označením se může vyskytovat i tam, kde je naprosté sucho. V žádném případě ho nelze považovat za zmlsaného. V oblasti dřevin nepohrdne ničím, pouze někdy vynechává černý jeřáb, angrešt a rybíz. Ze zeleniny dává přednost petrželi, mrkvi, ale věnuje se i bramborám a řepě. Vynechává česnek, z květin pak jiřiny. Snad proto se doporučuje česnek proti hryzcům podobně jako proti upírům. Podle bezduchých hororů proti upírům zabírá, ale spletl by se ten, kdo by se na jeho účinek spolehl i u hryzce.

Účinnější je otevírání jeho nor. Nemá rád průvan, snaží se je zaslepit, a tehdy ho lze přistihnout a usmrtit. Hryzec tráví téměř celý život pod zemí a zeminu při tvorbě chodeb vyhrnuje na povrch. Na rozdíl od krtka jsou jeho hromádky nepravidelné, s otvorem na okraji. Chodby jsou téměř vždy uzavřené v hloubce 5 – 100 cm, cca 5 cm široké. V každém chodbovém labyrintu jsou 1 až 2 komory pro stavbu hnízda. Od března do října vrhají samičky 3x až 4x mláďata, v průměru po 4 kusech. Nosí je pouhých 20 dní, ale jejich úmrtnost dosahuje až 85 %.

Dříve bývaly hlavními predátory hryzců lasice a tchoři, a ti se dnes už téměř nevyskytují. Jejich suplenty jsou kočky, lišky, jezevci. V některých letech může být na ploše 1 ha více než 50 hryzců. Uvádí se, že účinné je lapání hryzců do pastí. Teprve v roce 1999 se na trhu objevil hranatý balíček červené barvy o váze 20 g. Hmota je vyrobena z kvalitních rostlinných materiálů, které jsou pro hryzce chuťově aktraktivní. Obal chrání obsah dlouho před zvlhnutím a dlouho si uchovává v zemi účinnost. Účinná látka difenacoum ovlivňuje krevní oběh, sulfonamid zase brání tvorbě vitaminu K. Po pozření návnady zvířata hynou bezbolestně po 4 – 7 dnech. To je velmi důležité, neboť inteligentní hryzci by poznali včas, že po pozření návnady jejich soukmenovci hned zahynuli. Do dvaceti dnů má dojít k silné redukci škůdce. Uhynulí hryzci zůstávají v systému chodeb a tak nepředstavují pro dravce další nebezpečí. Přípravek nese obchodní název Ratron.

(Podbrdské noviny č. 9/2001)

Autor: ivan*
Datum: 03.09.05 20:02
Předmět: RE (2x): Jak na hryzce? 

Na mé zahrádce mám hryzce asi zhýčkané. Nežerou Lanirat ani NORAT ani jakékoliv granule či otrávené zrní. Na mechanické kleště jsem jen chytil jednoho krtka. Vykuřovací"prskavky"nechali vyšumět a pak je vykopli z chodeb. Jsou tam již zabydlení a zatím jim dal každý pokoj. Zašlapávání chodeb je zřejmě posiluje v činnosti. Jen tím, že jim rozryji chodby (E55) je na chvíli pokoj.

Ivan

Autor: slimejs
Datum: 03.05.06 00:23
Řešili jsme tenhle problém delší dobu na chalupě kam jezdíme jednou za čas. Krtince od Hryzců a dokonale provrtaná zem chodbami pod povrchem dala vznik nepříjemným nerovnostem rádoby rovného trávníku. Některá místa se i probořila, nekonečné rozhrabávání a vyrovnávání povrchu nebralo konce. Další návštěvu nás uvítalo ještě víc hromádek hlíny. Byli jsme z toho na nervy, PETky nefungovaly, bylo by třeba více větru. Chemii odmítáme. Lze však vyrobit jednoduchý, malý el.generátor zvukových signálů neboť hryzec i krtek jsou neobyčejně citliví na nepříjemné zvuky a ke své existenci potřebují klid. Vyzkoušeli jsme to, funguje to skvěle a je klid. Hryzec je na nervy a vypakuje se. Žádná chemie a jedy. Generátorů jsem postavil už téměř 20, vyzkoušeli to i známí, doporučili jejich známým... Zabudoval jsem to i s běžnými baterkami, které vydrží dost dlouho (měsíce) do plast.trubky délky cca 30cm, trubka se zakope necelá do země, vibrace a nízkofrekvenční přerušovaný signál se ideálně šíří zemí a hryzec se pakuje. Zařízení je naprosto jednoduché, žádná mechanická část, naprosto bezpečné, odolné prostředí, pokryje tak 15m rádius, lze ho snadno přenášet a hlavně cena součástek a materiálu nepřesáhne 400Kč. Na zahradu mi stačily 2. A pokud na zahradě či chalupě jste jen občas, hryzec či krtek mají klid, to jim vyhovuje a hrabou... podrobnější info mohu zaslat e-mailem
Autor: na hryzce
Datum: 03.05.06 09:54
Předmět: RE (3x): Jak na hryzce? 
Uvítal bych info o generátoru proti hryzcům - rád bych to vyzkoušel. Máme problém s pěstováním čehokoliv, protože zeshora to žerou srny a zespodu hryzci - alespoň něco zastavit.
Děkuji Honza
Autor: šťastná*
Datum: 09.07.06 22:45
Předmět: RE (4x): Jak na hryzce? 

V tom případě bych raději nepěstovala nic. Škoda Vaší námahy a času. Jestli je jich mnoho - hryzců i srn, stejně nad nimi nezvítězíte...

V každém případě přeji hodně štěstí!

Autor: hana bret
Datum: 07.07.06 00:30
Mám taky hryzce. Zvláště se mu zalíbilo pod černou fólií na jahodách. Skoro uschly. Mezi stromy mám autostrádu, občas se i propadnu. Tak bych moc uvítala návod na to skvělé zařízení. Manžel je elektronik tak by mu to jistě nedělalo potíže to vytvořit. Moc prosím pošlete mi nějaký ten návod. Moc díky, Hana.
Autor: jagab
Datum: 18.07.06 16:50

Reaguji na Vaši nabídku ... podrobnější info mohu zaslat e-mailem... a prosím o zaslání podrobnějších informací - rád bych zařízení vyzkoušel.

Děkuji

606309423

Autor: tom_as
Datum: 07.05.07 18:50

ðDobry den, docela bych uvítal navod na Vasi plasicku hryzcu, ktere zacinam nenavidet.

dekuji za pochopeni

Tomas Stovicek

Autor: pkli
Datum: 08.05.07 20:13
Moc prosím o zaslání návodu na výrobu plašičky.Prodávané solární plašiče nefungují,tak snad váš plašič je dokonalejší. Díky moc
Autor: bob*
Datum: 01.06.07 08:23
Můžeš mi poslat schéma rozmítaného generátoru a rozsah kmitočtů co těm potvorám vadí.Dík Bob.
Autor: anna*
Datum: 04.06.07 14:57

Vážený pane, velice Vás prosím o návod, jak bojovat s hryzci. Naprosto nás umořili, všechno podkopali, navíc kromě stromů nám sežrali celou rozsáhlou sbírku nádherných tulipánů a lilií. Už jsme vyzkoušeli vše, co nám kdo poradil a co jsm kde přečetli. Koupili jsme řadu různých pípáků, ale ty nepomohly. Doufám, že Váš generátor se osvědčí. Děkuji Vám.

Autor: olča
Datum: 16.09.07 21:38
Dobrý den, chtěla jsem Vás moc poprosit o Váš návod na zhotovení el. generátoru zvukových signálů. Máme na zahradě hryzce a nemůžeme se ho ničím zbavit. Jste naše jediná naděje. Moc děkuji a srdečně zdravím.
Autor: evca*
Datum: 18.01.08 12:08
Dobrý den,mám stejné problémy jako vy.Byl by jste tak hodný a poslal mi plánek na ten generátor a na jaké frekvenci vysílají ty vlny.Hryzci a krtci nám nedají pokoj. Děkuji moc Eva
Autor: patram
Datum: 14.05.08 14:50
Dobrý den, váš nápad vypadá zajímavě mohu vás teda požádat o nějéké podrobnější info případně plánek toho udělátka?
Autor: mvesela
Datum: 15.09.08 07:53

Je to sice již starší poradna, ale jestli je ještě někdo na příjmu, moc prosím o radu. Mám obdobný problém, na zahradu jezdím 1x týdně, takže hryzci mají préééé. Hodlám vysázet nové stromky a mám strach, jak to s nimi dopadne.

Autor: strejc®
Datum: 15.09.08 07:58

Tak to máte šanci hryzcům zabránit tím, že jámu pro kořenový bal vyložíte hustým pletivem (jakoby koš na bal). Tato rada je jako jedna z mála opravdu spolehlivá...

Ohodnoceno: 2x

Autor: hryzec®
Datum: 08.07.11 10:23

Prosím, mohl byste mi zaslat návod na zhotovení Vámi navrženého generátoru na plašení hryzců? Jsem elektronik, nebude pro mne problém zařízení realizovat.

Doc. Ing. Marcel Kreidl, CSc.

kreidl@fel.cvut.cz

Ohodnoceno: 0x

Autor: hurnik
Datum: 14.09.11 13:24

Dobrý den,předem děkuji za zaslání plánku na odpuzovač krtků a hryzců, kteří mně letos sežrali všechny lilie,tulipány a narcisy.

S pozdravem Hurník

Autor: kabrli
Datum: 09.10.11 15:16

Prosím o zaslání plánku zařízení proti hryzci. Děkuji.Krejčí

Datum: 30.11.11 19:48

Dobrý den, prosím o zaslání nabídky na prodání přístroje, nebo alespoň o fotky, schema a postup jak jej vyrobit.

Díky moc

Mějte se krásně bezhryzcově.

protihryzec

Datum: 30.11.11 19:53

Prosím o poslání nabídky na koupení přístroje, nebo alespoň fotek , schematu a návodu na sestavení.

Díky moc

Protihryzec

Autor: janmega®
Datum: 19.02.12 13:49

Zdravím, můžu taky poprosit o schema pískátka na krty a hryzce?

jan.mega@email.cz

Autor: pepe1
Datum: 22.03.12 09:11

Dobrý den, mohl by jste mi zaslat info o generátoru?Jsem z hryzce úplně paf, založili jsme před třemi lety zahradu a letos po zimě jsme jen vytahovaly ohlodané keře,růže a ovocné stromy.Nejraději bychom celý pozemek podminovali a poslali veškerou havěť k čertu.

Děkuji J.Knobloch

Autor: marie74®
Datum: 25.03.12 12:21

Dobrý den, prosím laskavě o info, jak vyhotovit el. generátor proti hryzcům. Děkuji Vám marie černá

Autor: jakk
Datum: 30.03.12 16:42

Dobrý den, prosím vás o zaslání podrobnějších informacích jak vyrobit -Generátor, děkuji

fupoklop@seznam.cz

Autor: jachymmimra
Datum: 12.04.12 20:22

Dobrý den mám na zahradě plno hryzců,jestli vás mohu poprosit o radu.Děkuji Jáchym Mimra

Autor: sb
Datum: 15.04.12 03:35

Ahoj, mám podobný problém. Rád bych zkusil Váš generátor. Děkuji předem. sb

Autor: jerrysk
Datum: 21.04.12 22:33

Dobrý den, moc ale opravdu moc prosím o návod na výrobu nějakého účinného plašiče hryzců a krtků. Máme zahrádku 10*30m a je to každý den nový krtinec a teď dokonce vedle nás padla malá jabloň, zcela rozkvetlá spadla na bok a kořeny žádné, úplně okousané až ke kmeni. Dle fotek na netu tutově hryzec. Díky za každou radu

Autor: krokous
Datum: 01.05.12 08:13

Dobrý den,

moc Vás prosím o návod na stavbu plašiče krtků

Jsem z oboru a uvažoval jsem stejným způsobem už dříve . Jen nebyl čas něco realizovat.

Předem děkuji

Radomír Kráčmar

Březnice 66

PSČ 76001

radek@nwk-tech.com

Autor: jerrysk
Datum: 01.05.12 09:17

Dobrý den,

moc prosím o zaslání návodu na výrobu plašiče proti hryzcům. Moc děkuji j.

mail: jerrysk1@seznam.cz

Autor: jd
Datum: 05.05.12 20:05

Dobrý den,

prosím o zaslání plánků Vašeho nápadu na odpuzení hryzců . Máme stejný problém s jejich životním stylem.

Předem děkuji.

S pozdravem J.D

Autor: alienx
Datum: 07.05.12 09:06

dobry den,

moc prosim take o zaslani Vaseho navodu na rusicku na email: alienx_cz@yahoo.com

Dekuji a s pozdravem,

pavel

Autor: benndy*
Datum: 08.05.12 10:51

Dobrý den, prosím návod na výrobu generátoru proti hryzcům. Případně jeho sestrojení. Vše sežerou, vše je rozhrabáno, již nevím co s nimi. Děkuji.

Datum: 15.05.12 21:54

Dobrý den,
moje prosba zní úplně stejně jako prosba paní Hany.
Mám taky hryzce. Zvláště se mu zalíbilo pod černou folií. Mezi stromy mám autostrádu, občas se i propadnu. Letos začala usychat i vzrostlá třešeň. Všude okolo ní jsou díry. Tak bych moc uvítala návod na to skvělé zařízení. Manžel je elektronik tak by mu to jistě nedělalo potíže to vytvořit. Moc prosím pošlete mi nějaký ten návod. Moc díky, Hana.

Datum: 15.05.12 21:56

Dobrý den,
moje prosba zní úplně stejně jako prosba paní Hany.
Mám taky hryzce. Zvláště se mu zalíbilo pod černou folií. Mezi stromy mám autostrádu, občas se i propadnu. Letos začala usychat i vzrostlá třešeň. Všude okolo ní jsou díry. Tak bych moc uvítala návod na to skvělé zařízení. Manžel je elektronik tak by mu to jistě nedělalo potíže to vytvořit. Moc prosím pošlete mi nějaký ten návod. Moc díky, Hana.

Autor: dalibor
Datum: 21.05.12 15:29

Dobrý den, prosím je možno zaslat podrobnější info na výrobu generátoru proti hryzcům? děkuji S pozdravem Dalibor Urban

Autor: polaba
Datum: 22.05.12 12:38

Dobrý den, prosím o zaslání nabídky na prodání přístroje, nebo alespoň o fotky, schema a postup jak jej vyrobit.

Předem moc děkuji!

Barbora

Autor: jar®
Datum: vcera 15:14

Ráda bych vás taky požádala o návod jak to sestavit. Hryzci mi likvidují vše co zasadím.

Autor: milena1
Datum: vcera 23:44

Dobrý den, mohl by jste mi prosím poslat na mail plánek zapojení Vašeho geniálního generátoru včetně frekvence. Děkuji Vám moc, s hryzcem již bojujeme druhý rok. Děkuji moc.

Autor: jitkakackaalca
Datum: 24.04.12 13:51

Dobrý den,

chtěla bych vás poprosit o návod na výrobu generátoru zvuků na vyhnání hryzce. děkuji, s pozdravem Šebestová

Autor: al bunda*
Datum: 20.11.04 04:50
K uvedené opovědi bych jen dodal, že podobné přípravky bývají nejúčinnější v předjaří (únor-březen), kdy má hryzec nedostatek jiné potravy, tudíž je ochoten tyto nástrahy pozřít. Přípravek dávejte přímo do nory. Hodně zdaru.
Autor: vadim
Datum: 25.11.04 10:24

Díky za rady. Měl bych však pár poznámek: Přípravek Ratron je v Čechách zřejmě k nesehnání. Dokonce ani odborné firmy provádějící deratizace o něm nic nevědí. Podobné přípravky /svým složením a účinkem/ jsem našel jenom na jednom německém internetovém obchodě.

V únoru a březnu, kdy má být hryzec více ochoten tyto nástrahy pozřít, leži u nás na zahradě většinou vrstva sněhu a zem je zmrzlá. Pod sněhovou pokrývkou se hryzcům dobře žije, nehloubí v zemi, ale zvrchu ve trávníků a po odtátí sněhu ...no hrůza pohledět.

Takže bych rád stihl do zimy co se dá. Koupil jsem vykuřovací patrony. Až bude nejhůře, otevřu hryzcům jejich chodbu a budu čekat, až si jí přijdou ucpat. Bývá to do jedné až dvou hodin. Pak zkusím použít rýč a provést masakr.

Autor: al bunda*
Datum: 25.11.04 14:56

Vadime, přípravek Ratron mi osobně nic neříká, používal jsem běžný Kumatox (otrávené zrní) nebo granule proti potkanům. Termín"po odtání sněhu"je ideální. V tomto období jsem obcházel zahradu a kontroloval stromky, který se viklá a"přikrmoval"hryzce právě pod těmito stromky - návnada nesmí zvlhnout. Dnes starost přenechávám svým dvěma kocourům a pěti kočkám - nechci riskovat, že je přiotrávím otráveným hryzcem.

Ještě je možné vysazovat stromky do přiměřeně velikého drátěného koše s velikostí ok tak, aby hryzec neprošel - dá se koupit nebo i zhotovit z králičího pletiva (ne poplastovaného, aby byla šance, že se v zemi po několika letech rozpadne). Takový koš musí po vysazení stromku trochu koukat ze země. Kořenový bal je v koši a hryzcovy šance jsou opět omezenější. Jinak je to jako s krtkem, neexistuje naprosto stoprocentní recept, který by fungoval vždy a všude.

Hodně zdaru.

Autor: vadim
Datum: 25.11.04 17:22

Al bundo, o přípravku ratron se píše v první odpovědi na můj dotaz.

Zavidím ti, že ti zabral obyčejný Kumatox. Na radu odborníků jsem zkoušel NORAT ATG, který má vydržet ve vlhkém prostředí. Výsledek? Vydržel, ale nikdo se ho ani nedotkl a nora byla hryzcem opět perfektně uzavřena nahrabanou zeminou.

Zkoušel jsem čelisťové kleště - opět byly jen zahrabány zeminou.

Vím, že je možné použít králičí pletivo, jenže já už mám hryzce i v zeleninových a květinových záhonech.

O víkendu se o něco pokusím a dám případně vědět. Budu se snažit mít hodně trpělivosti

Autor: soska*
Datum: 11.04.05 18:12
Předmět: RE (5x): Jak na hryzce? 
Je to stejné jako s krtkem. Nesnáší vibrace, tak bych zkusil vrtulky z pet lahví.
Autor: ochránce hryzců
Datum: 19.12.05 08:45
Vážený pane, mám zaručenou radu jak s hryzcem nepřijít do kontaktu.Prostě se odstěhujte a je. Mimochodem, už jste někdy zkoušel pozřít otrávené zrní? Musí to být parádní zážitek, vřele doporučuji. Budete se pěkně zmítat v křečích, ronit krvavé slzy a několik dnů vám bude pěkně zle. Budete - li to chtít ukončit, osobně přijedu provést masakr rýčem.
Autor: mil®
Datum: 02.05.05 22:34
Já sem zahrabával lahve od šampusu, protože se hned nerozbijou, a dával jsem je trochu šikmo a tak 15 čísel nad povrch a krtci se odstěhovali k sousedům. Nevím jestli to platí i na jiné hryzce.

Autor: honza z hor
Datum: 02.09.05 11:35
mě se jedinečně osvědčilo zavést do nory výfukové plyny z Babety, která běží na volnoběh. Je to překvapivé. Vylézají omámené a můžete je i volně sebrat. Pozor koušou.
Autor: mxc
Datum: 02.10.05 07:16
jediný způsob, jak jsem zatočil s hryzcem je trošku nebezpečný a drastický. Odkryl jsem čerstvě vyhrabaný kopec od hryzce, do otvoru napustil z láhve propan-butan. Odpálení plynu je nutné s maximální opatrností...použil jsem zvonkový drát s napájenou led diodou na konci...tento drát s diodou jsem strčil hluboko do nory a pak připojil na 220 V. Led-ka xploduje a zapálí plyn...následuje exploze...a klid od hryzce. Vím, je to možná drastické, ale po půl roce boje s hryzcem všemožnými metodami a neustálemu rytí v kořenech čerstvě vysázených stromků a trávníku to byla poslední možnost. Ale opravdu buďte opatrní, exploze je dost silná
Autor: jura*
Datum: 04.10.05 09:42

Zlikvidovat hryzce na zahradě je velice jednoduché. Jak bylo napsáno v úvodním článku,

nesnáší průvan. Pokud se ke mně nastěhojí, navečer když se začne ochlazovat, vezmu židli a vzduchovku a vyrazím na lov. Židli umístím 2 až 3 metry od nory, dřívkem ( ne holou rukou kvůli pachu!) odkryju noru, připravím se ke střelbě a čekám. Obvykle vylézá ucpat otvor max. do pěti minut. Přesná rána a je vyřešeno.

Autor: jen tak
Datum: 07.11.05 13:37

K TEMATU RATRON :

http://www.frunol-delicia.de/…r_rodentizide&folder=produkte>www.frunol-delicia.de/site/html/de/common/index.php?page=ratron&subpage=r_rodentizide&folder=produkte

Autor: kalimero
Datum: 29.11.05 13:11
Použil jsem na ty svině skoro všechno. Jediná věc co mi pomohla a to ještě ne stoprocentně byl elektronický odháněč. Musel jsem nakonec stejně koupit dva kusy. Na trhu je jich hodně, já mám odháněče koupené na deramax.cz (asi, možná je to demarax.cz)
Autor: strejc®
Datum: 10.07.06 20:33
Tak jsem opravdu poctivě prolétl všechny rady... Zde opravdu jen sbírám zkušenosti, vím, že třeba na Karlovarsku je to opravdu problém... Zatím zde s tím nemám důvodu k zamyšlení... Tedy typ není

Autor: hryzcobij
Datum: 08.04.07 00:07
Na hryzce, jako na vsechny klodavce je nejvhodnejsi aplikace rodenticidnich nastrah, pripravenych individualne z navnadoveho materialu, na ktery hlodavce"naucime"predem, neotravena navnada (napr. obili, ovsene vlocky, sekana zelenina, ruzne smesi dochucene a aromatizovane vanilkou, cokoladou apod.); po nalezeni nejatraktivnejsi navnady jim tuto predkladame po dobu aspon 7 - 10 dni, pote k teto navnade primichavame koncentrat na hubeni hlodavcu (napr. Kumatox S, Racumin Pulver, Lanirat 025, Ratron B 0,25% apod., k dostani u dodavatelu pesticidu; kvapalne koncentraty na profesionalni uziti (Lanirat 025, Ratron B 0,25% apod.) jsou velice vydatne, nakolik na 1 kg nastrahy aplikujeme jenom 50 ml koncentratu; Kumatox S se redi s navnadou v pomeru 1:7, Racumin 1:19), otravenou nastrahu doplnujeme dokud trva jeji pozer, obvykle behem 1 - 3 tydnu hlodavci vyhynou.

Rychlejsi, ale riskantnejsi metodou je vyplynovani, jsou na to dostat preparaty vyvijejici v styku s vlhkosti fosfan (Phostoxin, Delicia Gastoxin, Polytanol apod.), avsak jedna se o vysoce toxicke latky a vznikajici fosfan nesmi preniknout do obydlenych ci hospodarskych budov v blizkosti; take pri manipulaci s temito preparaty je nutna maximalni opatrnost.

Alternativne mozno hlodavce vyplynovat vyfukovymi plyny z vozidla bez katalyzatoru, jak uz bylo uvadeno (Babeta, Trabant, stara MBcka...), nebo oxidem uhlicitym z bomby (20 kg bomba stoi kolem 400 KC a dostat ji koupit u kazde firmy distribuujici technicke plyny. Nutna je vysoka koncentrace oxidu uhliciteho v norach, min. 50%, proto je i spotreba plynu z bomby relativne vysoka).
Autor: bolehlav
Datum: 13.06.07 09:23
KARBID do děr.
Autor: jarouch
Datum: 31.10.07 20:46
Ahoj, vzykousel jsem vsechno, plyn do der acetylen s kyslikem" melo to uspech sousedi se sebehli a prohlizeli si kratery no krtci, ale nic", propan podotykam, ze se hrzyci i krtci cca tyden neukazali. Petardy pet lahve el. plasice cca 4ks bez uspechu. Nakonec nejlepsi jsou cvakaci paste. Hned druhy den jsem chytl 2 krtky a 3 hryzce. Potom nic a za tyden znovu takhle jsem je hubil mesic. A je klid. Mam zahradku 3000m2. Jsem naprosto spokojenej. Zadnej krticinec
Autor: bata
Datum: 10.03.08 08:56
Prosím, popište mi, jakým způsobem pasti nastražíte. Z krtků a hryzců šíím. Děkuji Josef
Autor: mara648
Datum: 30.03.08 18:39
zrovna dnes jsem jednoho chytil. Na kleště musíte najít chodbičku, dobře vyčistit, nastražit kleště a nezasypávat. Nejlepší jsou placaté kameny, kterými kleště obložíte. Pak už jen nějaké listí a hlína. Možná je lepší nechat nějaké mezírky, bude tam mít průvan a přijde to "opravit". A je v kleštích. Přeji hodně zdaru. Chytil jsem ho po 5 měsících.
Autor: profhorak
Datum: 17.04.08 17:33
Do děr vložit + Karbid vápníku+ zalít vodou zasypat díry. Do poslední díry škrtnout sirku a podob. zapalovačem. Smrad o ohýnky rýpaly naštvou a chudáci se odstěhují jinam kde je mají = rádi=. Zkuste -možná že to pomůže. ! Čest práci souzi !
Autor: darina*
Datum: 17.07.08 21:27

Timto zpusobem bych se chtela podelit o vynikajici zkusenosti se cvrckem od Deramaxu. Nove jsme koupili dost zanedbany pozemek, ktery se hemzil slimaky, mravenci a hryzci. Kam clovek slapl, propadl se do nory. Jakykoliv pokus o zasazeni rostliny jine nez kopriva byl okamzite zmaren a pokud nezmizela, nebo nebyla sezrana jeste teze noci, definitivne zmizela do 3 dnu. Bylo to uplne zoufalstvi. Slimaky se podarilo zlikvidovat sbiranim a granulemi Ferromol, ktery neskodi jinym zviratum a funguje 100%. Jenze na hryzce nefungovalo nic - zadne hloupe petky napichle na spejly, ani kocka a protoze mame na zahrade zvirata, travit se mi mysi nechce. Zkusili sme pro zacatek levnejsi variatu plasice s tim, ze pokud zabere poridime dalsi a pokud ne, budem muset cely pozemek preoorat. Prvni 3 tydny se nedelo nic, mysi ryly snad vic nez predtim, ale pak najednou jako kdyz utne. Je klid, samozrejme nachazime pokusy jak se snazi provrtat do zahonu, zejmena prichazi od sousedu, ale po 5ti cm konci. Na zahonech mame cibuloviny, redkvicky, salat, cukety, mrkev a podobne lahudky a nic neni sezrane: ani od slimaku, ani od mysi. Ted mame na obzoru dalsi problem a tim je kralik, ale zatim to vypada, ze plasic pusobi i na nej a nic si nedovolil, vzdy jen pres pozemek probehne.

Nepropadejte zoufalstvi!

At se dilo dari.

Autor: pleska®
Datum: 08.07.11 10:23

Ahoj,to karbidové vápno mi opravdu pomohlo a byla to rada od starých zahradníků.Kousky nehašeného karbid.vápna zašlapat sem tam po celé zahradě.Vápno se vlhkostí pomalu rozkládá a při tom se uvolní acetylen.Ten pach hryzce spolehlivě vyhnal.Takže žádný zapalování.Toto se osvědčilo i na zahradách mých přátel.

Autor: buss®
Datum: 08.07.11 11:21

Zakopat reprák a pouštět jim hudbu, ale jaký žánr? Nebo byli, jsou borci, co jim pouští elektriku.

Autor: dcefr
Datum: 14.02.12 15:16

Zvyknou si, pouštěl jsem jim všechno možné, včetně zpráv ČR. Možná si i zatancovali hajzlové.

Autor: pleska®
Datum: 14.09.11 14:31

potvrzuji to s tím nehašeným vápnem.Kousky karbid.vápna zašlapat po zahradě.Je to stoprocentní,acetylén vyžene krtka a vápno půdě pomůže.

Autor: figurek®
Datum: 14.02.12 21:01

nevím jak na hryzce, ale na myši platí sirný knot. Zapálit, strčit co nejhlouběji do díry a zašpuntovat. Ten puch je tak pekelný, že by vypudil snad i čerty.

Datum: 16.02.12 19:02

Kdysi jsem slyšl sklogan "pryšec proti hryzcům", ale o jeho využití nevám nic.

A pokud to tu už někdo psal, tak se omlouvám, ale nechtělo se mi pročátat 46 odpovědí.

doplněno 16.02.12 19:05:

Ale když už jsem to sem dal, tak jsem juknul na google a první mi vysočilo http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=15&t=11

Autor: fran
Datum: 26.03.12 12:19

Na hryzce platí

1. vynechat sázení cibulovin, které sežerou, a naopak vysázet ty, které jsou pro ně (zatím, ještě si nezvykli) Jedovaté: Narcis a krokus. Jsou i nízké odrůdy narcisů...

2. Osvědčil se mi na hryzce a krtky staronový recept: V čerstvé krtině najdu otvor, chodbičku, a do země na ni ponořím 1/4litrovou skleničku od zelí. Takové okénko v rovině s trávníkem. Ovšem na 10 metrech čtverečních jich je už 10. A krtek ryje všude kolem, na zahrádce není.

Autor: petaja®
Datum: 24.04.12 18:18

Dobrý den, taky jsme měli problém s hryzcem, vyzkoušeli jsme vše možné, až nám jeden příjemný starý pán v zahrádkářství poradil LANIRAT G ( stál okolo 40 korun), vzdycky jsme odkryli díru do země, nasypali do chodby asi 10 granuli (jsou sytě růžové) a díru zakryli kamenem, ale tak, aby tam zůstala malinká skulinka světla, taky jsme jej nasypali na papírové tácky a volně položili do dřevníku apod...POZOR JEDNÁ SE O JED, TAKŽE DOMÁCÍ MAZLÍČKY OPRAVDU HLÍDAT...všechny granule byly do 10 sní sežrány, takže je hryzec dobře přijímá, teď už jen občas sbíráme ,,mrtvolky" po zahradě, já vím, někomu se to zdá možná drastické, zvláště já to prožívala, jako velký zvířátkomilec, ale po tom, co nám sežrali thúje a minulý rok skoro všechno, už nemáme slitování a hryzců výrazně ubylo, snad tato rada někomu pomůže.

doplněno 24.04.12 18:38:

A ještě jsem zapoměla dodat, že se na granule nemá sahat, nejenže jsou tedy jedovaté, ale hryzec by z nich údajně cítil pach člověka a nesežral by je - také rada starého pána, pracovali jsme v gumových rukavicích...

Autor: dalid
Datum: 22.05.12 00:59

objednávám tu elektronickou vysokofrekvenční plašičku, jak je o ní psáno výše v diskusi ,..ta co prej pomáhá. tak jsem zvědavej jak to dopadne . třeba dám vědět, kdyby ne tak tady je http://www.tipa.eu/cz/odpuzovac-hlodavcu-ic/d-121937/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků