Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v pokoji jsme vybourali parkety, byli místy schnilé(netěsné okno), a ty parkety byli položené na asfaltu. Takže ted je tam místy beton, místy asfalt. Chceme dát nivelku, a na to plovoučku. Je to možné? Máte někdo tip na nivelační hmotu? Značka, typ? Kolik je to potřeba na cca 20 m2?
penetrace - thomsit.cz/...
stěrka - thomsit.cz/... DA, DD, DD plus, DX, DX MAXI
cca 1,5kg/m2/1mm tloušky vrstvy
Tyto stěrky jsou sice vynikající,ale i práce s nimi je složitější.A jsou značně drahé.
Pro tvůj případ bych spíše volil samonivelační systémy cementové. stavba.tvujdum.cz/...
JABRAKA
Ten asfalt odstranit půjde velmi těžko, je na 90% podlahy, to bych tam nechal ruce Na ty odkazy se mrknu, díky
Obvolal jsem ted pár firem co to dělají, a prý je stejně nejlepší ten asfalt sundat To tam nechám ruce
Momentálně se potýkám se stejným problémem.Názorů na řešení není mnoho,spíš jsem získal pouze jeden a to:Do asfaltu vysekat co nejvíc děr a prohlubní.Na očištěný povrch nanést penetraci duvilax.Po zaschnutí nanést lepidlo a pak se údajně může bez obav použít samonivelační hmota.Jak jsi na tom s řešením Tvého problému? Pako
Já to vyřešil tak že jsem si půjčil bombu s plynem, hořák a ten asfalt co šlo tak seškrabal, co nešlo tak srovnal a vyhladil. Důlky v betonu jsem vyrovnal lepidlem na obklady. Pak 8 mm hobra a plovoučka. Zatím bezva. Za položení nivelačky po mně chtěli 7 000,- a to byl známy, že to bude bez učtování práce (15 m2). Prosím profíky mně nekamenovat
Já mám rád rady,kdy na tom necháš ruce a fůru peněz.Každá firma ti bude radit tak,aby tě to stálo co nejvíc.Když zapojíš myšlení,penetrovat má smysl jen podklad,který je nesoudržný,práší,drolí se a pod.Pokud je tam asfalt,určitě se nebude odlupovat,to znám z praxe.Na asfaltu budou velmi dobře držet alkalické stěrky,epoxidické naopak.Proto bys pod některé musel asfalt odsekat.Takže ještě jednou se podívej na můj odkaz výše,je to tam i s postupy práce,nenecháš na tom ruce,nenaděláš si po celém bytě a dáš za to minimum.
Lze aplikovat na většinu běžných podkladů jako jsou beton, kámen, cihelná a keramická dlažba případně jako zpevňující svrchní vrstva na anhydritové (sádrové) potěry.
Asfalt nepatří k běžnemu podkladu ( nesaje ) a jsme zase u penetrace
To Mato:
Pleteš si účel penetrace.Většina penetračních disperzí je určena na zpevnění nesourodých a porézních silikátových stavebních hmot.K nim bohužel,asfalt nepatří.Ne že by ta penetrace něčemu uškodila,klidně ji kolega může použít i na ten asfalt.Ale vždy uvažuju i s finančními náklady a v tom je ten problém.
JABRAKA
Pro Jabraku.
Já jsem doporučil penetraci a stěrku THOMSIT. Odkaz "stavba tvůj dům" stavba.tvujdum.cz/... je Váš, tam je odkaz na cemix, stěrky, které doporučujete Vy. Já jsem jen zkopíroval, to co jste doporučoval, čím jsem narážel nato, že to nelze aplikovat na asfalt. Ani nečtete co doporučujete. Vaše teoretické znalosti nadělají hodně problémů ( tým, co se budou řídit podle Vás ) v praxi.
Moje rady jsou z praxe . Jen se divím tazatelům, pokud se tím řídí.Stačí si zajít ke stavební ( podlahářům, zedníkům, vodařům atd. ) firmě a zeptat se konkrétní osoby, co takové práce provádí, nebo zavolat na určité tel. číslo a zeptat se na svůj problém.Určitě se najde někdo , kdo poradí. "rady porovnám, posoudím a pak dělám". Bohužel Vaše stavební praxe je pouze teoretická ( objednávka, sledování průběhu stavby a vyúčtování , jste pouze "zprostředkovatel _ teoretik") . Veškeré práce děla někdo jiný _ živnostníci a Vy to nechcete přiznat. Proto také tak vypadají Vaše stavební rady. Doufám, že každý čtenář si udělá svůj názor a bude se řídit zdravým rozumem.
Vážený pane,
podobný problém jsem řešil v jednom družstevním domě ze 70 let a stálo mě to "majland". V žádném případě na asfalt samonivelizační stěrku! Dali jsme stěrku na 40 m2 za 6 tis. Kč a asfalt vylézal v letním horkém počasí. Takže bohužel chce to najmout 2- 3 UK (Ukrajince) a vykopat. Pak dát vrstvu betonu a není co řešit.
S pozdravem climb
To Mato.
Asi se rád posloucháš.Jinak bys nereagoval tak podrážděně.Ukázal jsem ti několik fotografií,že se dají běžné práce řešit různě.Jsou to fotky z praxe.A teorie zase nesmí odporovat logice.Jestliže dám nivelačku přímo na asfalt,co se tím udělá škodlivého,zdůvodni to tady logicky a uváženě,pak to má cenu,jinak mlátíš prázdnou slámu.Proč bych měl dávat tisíce za vysekání asfaltu?Asvcalt že proleze Nivelačkou?Ale proč by to dělal?Proč už dávno předtím neprolezl těma parketama?A když proleze nivelačkou a na ní bude plovoučka,jak uškodí té plovoučce?Zdůvodni to.Na rozdíl od tebe a dalších kritiků to dovedu zdůvodnit,pokud se něco děje.A mám k tomu i teoretické znalosti.A o tom to je.Takže nakonec,penetrace na asfalt pod samonivelačku je zbytečná.
JABRAKA
Člověče koukej trochu na co reaguješ a nečti jenom poslední větu. Zbytečně tu potřom dochází k nedorozuměním.
Četls co říkal Maťo? A obtěžoval ses přečíst, na co reagoval?
Zdravím vás!
Mám stejný problém! parkety jsou pryč a zůstaly tam kousky asfaltu. Odsekávám co se dá,ale jde to i s betonem takže jsou i 1 cm rýhy(díry) v betonu!
Ty díry mám vyspravit jak? zalít flexilepidlem na obklady a dlažbu? Nebo čím by bylo nejvhodnější?
Každopádně bude zapotřebí podlahu vyrovnat nivelačkou. (mám už koupenou MUREXIN FSM 20 , pro jistotu jsem vzal 3 ks pytle á/25kg)
Beton se drolí, takže určitě z těch odpovědí co jsem pročítal, budu muset napenetrovat!
Jo! na podlaze bude plovoucí podlaha
a zde jsou fota, nevím jak vložit více fotografii najednou, tak vkládám tímto způsobem! Předem se omlouvám!
Kubo,v tomto stavu ,jak je to vidět,bych zvolil jediný postup,i když bude nějaký nezdvořák tvrdit,že kecám.Vyluxovat-zbavit prachu.Napenetrovat sokratem,až to zaschne,zalej to nivelačkou.Musíš ji ale pomoci,ona sama nezateče po celé ploše.Pak počkej až zatuhne,zkontroluj rovinnost a můžeš pokládat podlahu,nebo lino,co chceš.
JABRAKA
díky, a co ty kousky asfaltu? taky pryč, nebo je mohu taky zalít nivelačkou?
vždyť ten asfalt tam dost dobře drží, a když ho odseknu tak to jde většinou i s betonem a ... , DÍRA!
prosím ještě odpověď k tomuto: pokud bych chtěl dát potěr tak max tak cca 2 cm, ty kusy asfaltu zde na této fotografii taky odstranit, nebo musí taky pryč?
prosím ještě odpověď k tomuto:
pokud bych chtěl dát potěr tak max tak cca 2 cm,ty kusy asfaltu zde na této fotografii musí taky pryč? Nebo to v tom potěru až tak nějak nevadí?
budu muset srovnat podlahu s tou sousední místnustkou. Zde bude el. podl. topení(topná rohož) a na ní dlažba
Já bych shrnul, to co jsem se tady čtením diskusí dozvěděl:
Pokud nepoužiješ speciální samonivelačku (viz Mato), nebo neoddělíš fyzicky asfalt tak, aby neprosákl nahoru (někdo to řešil deskami z hobry, nebo čeho), musíš ho co nejvíc vysekat. Jinak se může stát, že ti vyleze přes zámky plovoučky nahoru, zejména, jestliže v té podlaze hodláš topit.
Ovšem domnívám se, že vrstva mirelonu by na fyzické oddělení měla být podobně jako desky z hobry (či čeho) dostačující.
Uff..
A teď do mě.
, teď koukám,že nejsem chytřejší o další informaci na ten můj dotaz s tím betonem, zda ho mohu rozlíz na ty kousky asfaltu, nebo raději taky vysekat?
No jo, já vím..!
Jenže mě už bolí ruce, stále jen bouráme a bouráme atd.
Kubo,toho asfaltu se nemusíš tolik bát.Jsou to většinou alžírské bitumeny,ty začnou téct až při 120 st CVždyť to tam bylo mnoho let a nikam to neteklo!Jen musíš počítat s tím,aby vše bylo pod hladinou té samonivelačky,nebo anhydritu.Nesmí ti nic vyčnívat.Ani asfalt,ani beton.Ideální by byla laserová vodováha,pomohla by ti dodržet linie i s vedlejší místností.
JABRAKA
Přesně na tohle ses ptal o kousek výše a přesně na tohle jsem ti odpovídal. Mrkni.
Sám ses manželčinou hlavou rozhodl pro rekonstrukci...
A dobře ti tak.
Hezký den.
tak a teď někoho z vás prosím o odpověď!
teďka mě to tak nějak napadlo
jak by mohl ten asfalt "vylézt" nahoru např skrz spáry plovoučky,přemýšlel jsem nad tím a ...nic mě nenapadlo, proč jako by měl?!
Tak proč ten asfalt třeba "nevylezl" i přes ty staré parkety , za ty roky co je ten barák postaven?
děkuji
Nevím, o tom mluvili zkušenější poradci.
Ale uvažuješ logicky - osobně bych se na nějaký asfalt vyprdnul a dal samonivelačku, mirelon a plovoucí podlahu a nesr.. se s tím. Vyjde-nevyjde? Když to nevylezlo přes parkety, nevyleze to ani skrz mirelon. Ale neříkal jsem to už?
Hezký den.
Al bunda
a ještě další otázečku: mohu ten Duvilax použít i na nesavý podklad?
Protže v jedné části mistnosti je betonová podlaha a je natřena nějakou barvou a pochybuji, že bude savá.Na pohled to vypadá jakoby lak
Na tento povrch jsem chtěl lepit taky dlažbu
Jo, tak to nevím. Duvilax (Sokrat a disperze vůbec) se používá k vytvoření adhezního můstku - řečeno poplopaticky - Duvilax se chytí podlahy, lepidlo se chytí duvilaxu. Osobně si myslím, že to můžeš udělat, ale počkej chvilku na mistry zedníky.
Hodně zdaru.
Pro nesavé podklady se používají penetrace typu "kontaktního můstku". Třeba firma BASF má ve svém sortimentu PPB v balení 1 kg, 5, kg 10kg 20 kg. Tímto systémem můžete nalepit téměř cokoliv na sklo, kachličky dlaždu a podobně. 1 kg stojí necelých 100Kč, a ve větším balení se cena zlevní.
Také jsem před pár roky řešil obdobný problém: podlaha na nástavbě - na rovné střeše - napenetrované penetrolem + afalt, ipa. Nejprve jsem téměř všechen asfalt odsekal a věříc v zázrak dal cementovou nivelačku, která samozdřejmě na penetrol nasáklý v betonu nechytla a na tenčích místech než 2cm se utrhla a popraskala. Tak jsem to vysekal a ptal se a temeř nic se nedověděl. Ale měl jsem takovou šedivou (necementovou - měkkou až plastovou 2mm nivelačku v kyblíku, také se mám dojem v popisu použití zmiňovali o asfaltu). Označení už nevím, koupila ji někde náhodou a s totální neznalostí problému v horlivosti moje žena, aby mě donutila něco dělat - tak jsem ji tam dal a když tuhla posypal jsem ji čistým a suchým křemičitým pískem. Pak cementovou stěrku..Zatím to drží.. JZ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.