Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Africká fialka - scvrklé listy

Od: calli odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

poprosila bych o radu.Mám již několik let doma africkou fialku.několik kusů v květináčích.Poslední dobou se mi stává to,že lístky jsou zcela zdravé,štavnaté a jakoby se v jednom místě stonku scvknou a tím ten list je gumový a počase odejde,děje se to takhle ve elkém na skoro všech lístcích,a i u květů to samé.Už mě tak odešly asi dvě fialky,postupně se to stalo u všech lístků a květů a milá filka zdechla úplně.Jenže i u jiných se mi to objevuje.Neví někdo čím to je?Jsou na jížním okně s přistíněním,zalévám,hnojím Kristalonem...díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

zkuste postrik-sumithion super.Nejsem moc znala prez choroby a skudce,ale podle vaseho popisu si myslim,ze jde o skudce-Roztocik

limetka*
hodnocení

0x

Fialky bohužel jsou nejkrásnější tak jednu - dvě sezony a pak buď už tolik nekvetou nebo dělají to, co ty vaše. Myslím, že je to i tím, že dost v květináči zhoustnou. Takže nejlepší je ulomit lístek, nechat ho ve vodě zakořenit (pozor, nesmí být ponořena čepel lístku, jen stonek) a zasadit novou rostlinku. Mladé rostliny nejvíce kvetou.

tofi*
hodnocení

0x

Ono jizni okno neni zrovna nejlepsi - tedxy zalezi, ajk je pristinene - jeslti treba balkonem apod. Fialky maji rady vychodni okna u nas se jim dari i na severnim. Ale to asi nebude tne problem kdyz pisete, ze uz je nejakou dobu mate.

Me jeste napadlo, jestli to treba neni hniloba - nejsou moc zalite? Manzelovi zrovna takto jedna zahynula - nejak si nevsiml, ze je dost morka a uplne se scvrkla a nakonec upadla :( Pokud by to byla hniloba a mate je v jednom kvetinaci, tak je dost mozna, ze napadne i ostatni.

Jak tu bylo napsano - fialky se odbre mnozi (tedy pokud ot nejsou tzv chimery - tedy treba ty prouzkate) - tak si pro jistoto napejstuje odnoze.

ano,take me napadlo jizni okno,ze neni vhodne,ale kdyz maji sastineno,dejme tomu.Nevim kde se pestuji,ale u nas se jim dari nejvic na vychodnimZapadni jsem zkousela,ale neslo mi,podotykam,ze jsme v dire,nedari se ledascemu jako jinde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]