Jak rozpustit zcukernatělý med?

Od: Datum: 06.02.15 20:45 odpovědí: 33 změna: 13.02.15 23:49

Dobrej, jak na zcukernatělý med? Jaký je nejlepší způsob z něj zase udělat med tekutý? Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.02.15 20:46
avatar

Pomalu ohřívat ve vodní lázni. Teplota by neměla přesáhnout 60 stupňů.

doplněno 06.02.15 20:49:

Mimochodem - med necukernatí, med kristalizuje. Já v tom sice nevidím rozdíl, ale někteří "medaři" jsou na to alergičtí *smich* . Stejně jako na "odkrystalizování" medu v mikrovlnce (taky funguje, mám vyzkoušeno).

Od: vcelar
Datum: 07.02.15 13:19

Krystalizace je přirozený proces přeměny medu z tekutého na pevné skupenství. Slovo "cukernatí" je lidový výmysl,které některým lidem evokuje představy,že se v medu vytváří cukr,sacharid,tedy přesněji disacharid,který používáme jako běžné sladidlo.Také někteří považují krystalizaci medu za důkaz,že včelař dal do medu cukr atd atd...

Datum: 06.02.15 20:47
avatar

Pokud je med ve sklenici, tak tu vložit do nádoby s vodou a pomalu zahřívat, nevařit. Sklenice nemusí být úplně potopená, stačí, aby se med prohřál.

Datum: 06.02.15 20:47
avatar

Já ho velmi zvolna ohřívám ve vodní lázni - tedy posadím sklenici do rendlíku s vodou, dám na sporák na nejmenší plamínek a občas se toho všimnu, zdali je už hotovo.

Datum: 06.02.15 20:49
avatar

Vzhledem k dotazu nejste včelař,takže na radu co s tímto kterou jsem od jednoho dostal radím-nic nedělat,hlavně nerozehřívat,tím přijde o to co je v něm cenné a bude jen jako cukr!

Jinak jak psal první rádce do max 60°C! a MVT NEPOUŽÍVAT na toto vůbec!

Od: jirkajirka
Datum: 06.02.15 20:54

Skutečně?To jste mě překvapil. Od souseda kupuji med řepkový, který zcukernatí (zkrystalizuje strašně rychle) Někde jsem četl, že to je známka kvalitního medu. Do čaje ok to mi nevadí ale na chleba musím mít tekutý. Ovšem pokud je pravda, co říkáte, tak to nemá smysl rozehřívat. Nedávno jsem koupil sklenici lesního medu ve zdravíčku a je stále tekutý.

Datum: 06.02.15 20:56
avatar

No nedělat nic jde jen do určitého stupně zkrystalizování. Nedávno mi med ztuhnul natolik, že se nedal ze sklenice vydloubat ani šroubovákem. Pak nezbývá, než ho buď ohřát, nebo vyhodit. Já volil první variantu. Tu mikrovlnku samozřejmě nebrat (ale funguje to ;) ).

doplněno 06.02.15 21:02:

JirkaJirka - když koupíte "evropský" med v supermarketu, taky zůstane několik let tekutý (pak splesniví). Asi to bude tím, že to nemá s medem nic moc společného. Mně cukernatý med nevadí, aspoň nestéká z chleba. Ohřívám ho až v případě, že už nejde na ten chleba namazat.

doplněno 06.02.15 21:06:

humbucker - proč vyhazovat? No když už nejde vydolovat ze sklenice ani majzlíkem a ukusovat ho i se sklenicí nejde... Ale taky by se třeba dal darovat sousedovi *smich* .

Od: jirkajirka
Datum: 06.02.15 21:07

jooo Evropský med z lidlu..taky jsem ho měl. za prvé je pěkně hnusnej a za druhé na etiketě píší: směs různých medů, může obsahovat stopy slunečnice, sezamu, skořápkových plodů atd.

Od: jirkajirka
Datum: 06.02.15 21:07

no to by měl soused radost z vás

Od: vcelar
Datum: 07.02.15 13:22

Nesmysl. Med obsahuje i spoustu minerálů atd...Jinak já také med nerozehřívám.jakmile ho vytočím,ihned ho plním do sklenic dokud je tekutý. některé medy stačí nechat v teple v místnosti a začnou samy po čase tát.

Datum: 06.02.15 20:58

Ahoj. No, vidíš. A já jsem si právě ten zkrystalizovanej, bral od tchána přednostně. Abych ho meda, nemusel honit po namazaném pečivu a taky olizovat z prstů. Když byl kamenný, tak jsem ho nechával jen tak trošku povolit, nahoře popsaným způsobem. Dneska si kupuji ten pastovaný. Dobrou chuť a ahoj.

Bože Magdone, proč vyhazovat? To boží dílo.

Datum: 06.02.15 21:30
avatar

Jak výše uvedeno, pouze ohřát - rozpustit ve vodní lázni, nevařit a dát do chladnějšího čaje. Je stále kvalitní i když je ťuhýk.

Od: bmbx®
Datum: 06.02.15 21:57

cukernatění / krystalizace je oprvdu známkou kvalitního medu, protože pokud se tak po čase nestne tak je to známkou nastavení cukrem. Kromě ohřevu si lze pomocí šléháním. Krystalky se rozmělní, med sice zbělá, ale už zůstane navždy mazatelný na chleba

Datum: 07.02.15 07:01
avatar

Na chleba? Ve školce kuchařky šouply do šlehače máslo, nechaly pošlehat, přidaly med a ještě šlehaly. Vůbec nechápu jak je to možné, ale bylo to úžasnější, než samotné máslo a na tom med. ;)

Datum: 07.02.15 09:09
avatar
Zahřát na 40-50°, to je takové rozumné maximum. Mikrovlnku rozhodně ne. Nejlépe je ho dát na radiator. Příště si kupte pastovany, ten nezatvrdne. Mám ve sklepě asi deset kg, půl pastoveho, má zhruba stejnou barvu jako ostatní ale konzistence je ideální. Nesteka ani neni tvrdý.
doplněno 07.02.15 13:44: Bmbx - ničí se tím enzymy, některé vitaminy a minerály. Med se teplem změní v podstatě na mrtvou hmotu, stejně jako jiné tepelně upravené potraviny. Ta hranice je okolo 40°. Mikrovlnka je ještě horší, rozbombarduje molekuly na sracku
Od: bmbx®
Datum: 07.02.15 11:49

stirecek:

ne že bych ohříval med v mikrovlnce, ale udivuje mne proč ne?

Datum: 07.02.15 12:05

No protože přece bude ozářený :-D

Datum: 13.02.15 15:27
avatar

Mnohokrát jsem použil mikrovlnku na rozpuštění medu.Je potřeba nastavit nejmenší výkon,aby se med nespálil.Jinak ale také souhlasím s tvrzením,že nekvalitní řídký med nikdy neztuhne.

JABRAKA

Datum: 07.02.15 12:43
avatar

Hm, nějak je mi jedno, že se to nenosí, ale zkoušel jsem rozpouštět tenhle zkrystalizovaný med různými způsoby a bylo to sakra na dlouho. Kromě mikrovlnky, která byla bezkonkurenčně nejlepší. Rozdíl v chuti nebo tak jsem nepostřehl, nejsem přeborník na med, ale byl pro mé amatérské chuťové buňky pořád stejně dobrý, ať už do čaje, nebo jako přísada do různých jídel. Jo a jinak byl to med přímo od včelaře, to jen aby někdo neříkal, že to je jedno jen proto, že je to nějaký nekvalitní šunt.

Datum: 07.02.15 12:54
avatar

No, tak jsi med ozářil a zabil. Ty jsi ten med zabil.

Datum: 07.02.15 13:57
avatar

Mně přišel nějak mrtvej, ale chutnal stejně, takže i přes tu medovraždu nemám v noci o nic horší spánek. Ani lepší bohužel, ale co už nadělám.

Od: bmbx®
Datum: 07.02.15 14:06

junkers:

mikrovlny nezabíjejí jen ohřívají, není záření jako záření - ionizující záření zabíjí a to si doma jentak nevyrobíš, maximálně tak tkzv. horským sluníčkem

Datum: 12.02.15 11:47
avatar

přesně tak - mikrovlnka nevadí, naopak ohřívá od prostředka a nějakou škodlivost nikdo neprokázal

nic proti tomu nemají ani ve odborníci VÚ včelařském

Od: vcelar
Datum: 07.02.15 13:14

Postavte ho do rána na radiator. Jinak citlivě rozehřát tak do 40°C způsoby jak zde již bylo popsané, jinak si ničíte enzymatickou složku a stoupá také podil HMF (hydroximethylfurfural) v medu.Pro všechny: krystalizace je přirozenou součástí medu.Jediné medy které nekrystalizují jsou v našich končinách pouze z květů trnovníku(akát).Pak také dlouho vydrží tekuté vyloženě tmavé medovicové medy,ale i ty po čase ztuhnou.Všechny ostatní přirozeně krystalizují. Nemá to nic společného s dokrmováním včelstev krystalovým cukrem na podzim(v podletí).Pokud vidíte v obchodech v tuto dobu tekutý světlý,květový med,bylo s ním minimálně tepelně manipulováno.V tuto dobu jsou květové medy již ztuhlé.

Datum: 07.02.15 13:37

Ahoj. Jak tu vzpomíná kolegyně Babka, já jsem se s podobným smícháním s máslem setkal na dětském táboře při svačinách. Je to dost umění, tyhle dvě věci ručně spojit dohromady. Snad se do toho ještě něco přidávalo. Ale, nevím co by to mohlo být.

Datum: 07.02.15 15:20
avatar

Humbuckere nic víc než máslo a med! nebo druhá varianta-máslo a marmeláda.

Od: pb®
Datum: 07.02.15 23:35
Nejlepší je ty krystaly rozetřít a udělat z něj med pastovaný. Jak toho docílit v domácích podmínkách netuším, možná by si s tím mixér poradil. Jiný než pastovaný ani nekupuju, i když je nejdražší, ale to stékání ze lžičky mě rozčiluje. A spotřebu máme velkou, kilová láhev u nás vydrží 14 dní. Do čaje jen med, do kafe třtinový cukr.
Od: bmbx®
Datum: 08.02.15 04:31

Samozřejmě si s tím poradí i domácí šlehač, nebo mixer. Běžně to tím dělám. Se šlehačem opatrně a pomalu, pro šlehač je to docela záběr.

Datum: 08.02.15 15:31
avatar

Ty otáčky by měly být co nejnižší aby se do medu nedostalo moc vzduchu. Mixér zase může med rychle zahřívat. Běžně se to dělá nerezovým hnětačem upnutým do vrtačky na nízké otáčky. Stačí dvě minuty několikrát denně promíchat, ale doma se to nevyplatí dělat, pokud toho nemá člověk kýbl a pokud si ho člověk může koupit hotový, tak se není o čem bavit. V létě jsem kupoval květový od včelaře za 130kč/kg, stejná cena obyč/pastový. Anebo koupit tmavý medovicový. Jak už tady zaznělo, ten tuhne pomalu, na druhé straně zase při nabírání stéká ze lžičky. Nejrychleji tuhne akát.

 

Od: bmbx®
Datum: 08.02.15 18:14

stirecek:

já to dělám normálně elektrickým šlehačem na nízké otáčky a není problém

Datum: 08.02.15 01:09
avatar

Pro všechny, komu vadí stékání medu z chlebu na prsty, vymyslela jsem pomůcku 100% to stékání nezabrání, ale kdo má med rád tekutý, pomůže V Marks&Spencer (a určitě i jinde) prodávají med v lahvičkách se silikonovým uzávěrem, jako mají už dneska docela běžně kečupy. Jeden jsem si koupila (drahé, ale pro jednou...) a používám lahvičku pro med ze sklenic. Rozpečený rohlík namažu máslem, do druhé ruky medovničku, a jedu: kápnu med, ukousnu, kápnu med... a tak dále Zaměstná to ruce, to jo, ale taková dobrota se baští rychle *uspech* Také jsem přemýšlela, že použiji toho medového méďu, tím se to snad dá také, určitě nejsem sama, kdo si takhle med dává *placni*, ale už jsem ho dlouho nikde neviděla a po pravdě, ten silikonový uzávěr má něco do sebe - med nikde nepatlám...

Datum: 13.02.15 22:01

postavím na radiátor

Od: fiafa
Datum: 13.02.15 23:49

med se smí zahřát maximalně na 40 stupnů.Jinak se zničí všechny prospěšné latky.Nejlepší je nezahřívat vůbec a nechat ho zcukernatělý.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.