Jak vypěstovat doma petrželku

Od: Datum: 13.02.17 18:42 odpovědí: 10 změna: 28.02.17 22:25
avatar

Je zajímavé, že v květináčích ji prodávají pěknou jak v obchodech, tak později na trzích, ale mě se nikdy nepodařilo takovou vypěstovat. V květináči vyrostou ubohé tenké rostlinky, kde je chyba.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.02.17 18:56
avatar

Zdravím. Nejde o chybu, ale o fintu. Pokud si petrželku vypěstujete venku na záhoně a ve vhodnou dobu nahrnkujete, budete ji mít stejně pěknou a silnou. Jinak doma nedokážete vytvořit vysetým semínkům zprvu chladno (petrželka nejlépe klíčí v chladné půdě), později stálé spodní teplo, dostatek světla a vlhký vzduch. Živiny a zálivka to už "nevytrhnou". Asi tak. Ida


doplněno 14.02.17 19:59:

Aja, pokud máte dostatečně velký květináč, lepší je samozavlažovací truhlík, vysejte petrželku až po velkých mrazech, možná tak v polovině března, a dejte na balkon ke zdi domu. Samozavlažování pak využijete, až budou rostlinky trochu narostlé, aby netrpěly výkyvy vláhy. Krásně funguje i hnojení (plným hnojivem, musí mít i Ca) do spodního truhlíku, klidně 1x za 2 týdny.

Ještě bych poradila, že jedinou cestou (která se mi osvědčila) je, nechat i z hodně mizerných semenáčků vyrůst několik rostlin, a ty ještě na podzim sesadit tak, aby "nezabíraly" tolik místa. A příští rok nechat uzrát semena. Tato semena, vypěstovaná na vlastím záhoně, mají po vysetí perfektní klíčivost, silné zdravé rostliny a dají krásnou sklizeň. Posledních asi 5 let vysévám pouze svá semena.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 13.02.17 20:09
avatar

Já jsem dnes po roce udělala další pokus, tak mám dát květináč na balkon? A existuje nějaké přírodní hnojivo na bylinky?

Od: sicca
Datum: 14.02.17 01:05

Petrželku pěstujeme na záhoně celý můj život. Vždy narostla krásně zelená, kadeřavá bez problémů. Poslední roky bída, nedokážu vypěstovat, krásnou petrželku, žloutne to, usychá. Mám pocit, že ji něco užírá od kořenů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.02.17 01:20
avatar

Já mám podezření že to je nekvalitním osivem. Dříve ta klíčivost byla lepší, semena - rostliny i jiných druhů byly kvalitnější. Teď to pořád šlechtí, kříží F1, ozařují, geneticky upravují /u nás snad ještě ne/ a výsledek nic moc.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.02.17 10:56
avatar

Zdravím.!

On ani ten substrát pro výsev se mi už dnes nějak nezdá.

Pokud ho použiju k výsevu tak, jako kdysi, a zvlhčuji stejně jako kdysi... Začne na povrchu plesnivět.!

Výrobce do něj přidává dřevěné piliny, které sice zvýší vzlínavost vody, ovšem na druhou stranu

podpoří plísně. Už jsem to přestal kupovat.

Radši si připravím svůj, z kompostu. Smíchám s trochou písku a propařím v troubě.

A k oné Petrželce..? Petržel obecně hůře vschází. Chce opravdu specifické podmínky, které

je těžké v "panelákových" podmínkách dosáhnout. Podobné je to s Tabákem.

Smiřte se s tím, že nejlepší bude, ji koupit jako sazenici na trhu.

Méně práce a takřka jistý výsledek. Čímž vlastně ušetříte... nejen finance, ale i nervy.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hoststary
Datum: 14.02.17 11:28

Nejjednodušší je petrželku v nejlepší zralosti ještě než začne vadnout a žloutnout ostříhat, nastříhat nebo nařezat na malé kousky, dát do obdélníkové krabičky od margarínu, pomazánkového másla nebo podobné krabičky s víčkem a dát do mrazáku. Podle potřeby se vždy dá kousek odďoubnout vidličkou a hodit do polévky a nechat minutku projít varem a je jako čerstvá a krabičku opět dát do mrazáku.

Je zajímavé, že když v minulém století v listopadu na zahrádky a na záhony napadl sníh a vydržel až do velikonoc, tak listová petrželka, kudrnatá petrželka i růžičková kapusta normálně vydržely na záhonu pod sněhem čerstvé a zelené a dala se kdykoliv odhrábnout, ustříhnout pár větviček a dát na ozdobení jídla nebo do polévky.

Další zvyk hospodyněk z minulého a předminulého století zasadit do ploché misky s vodou na okně v kuchyni odříznutý horní konec mrkve nebo kořenové petřžele, ze kterého v teple vyrašily zelené větvičky s čerstvými lístky, které jídlo také pěkně ozdobily a ochutily.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: alik®
Datum: 14.02.17 19:32

Zdravim, celé roky jsem vždycky měla kudrnku tak bohatou, že zbývalo i pro kamarádku na zimu do mrazáku. Poslední 2roky sotva vylezla ze země začala žloutnout a nebylo zní nic. I jsem ji zasela na jiné místo a stejně to nepomohlo. A tak si myslím, že jsou ta semena cíleně nějak ošetřena aby jsme si ji nemohli vypěstovat, ale museli jsme kupovat to jejich sice krásné, ale chemické co prodávají v obchoďácích. Mám špatnou zkušenost i z mrkví,loni mi ji vzešlo málo, byl vní namíchán kopr, a to málo ještě vypadalo barvou jako krmná mrkev. Semena přitom měly být karotka. Tak nevím kde už semena koupit, aby něco vyrostlo. Blíží se jaro a už mě to bere. Kam co zaseju, kam co přesadím atd. A už se těším. Alik

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.02.17 10:29

Petržel vždycky vzcházela mizerně. Doma vysít nemá smysl. Sice by měla pravidelnou zálivku, což žádá, ale vadilo by jí to teplo a nedostatek slunka. Zjara vysít na záhon, nebo do hlubšího truhlíku na balkon /parapet/. Svědčí jí slunko, lehčí vlhká zem. Trvá dlouho, než vyleze a ještě tak nenápadně vedle splašenejch ředkviček. Když je už větší, tak trochu Cereritu. Určitě né hnůj. Sela jsem jak hladkou listovou , tak kadeřavou a mívala jsem ji docela bohatou, ale na některých místech se jí tradičně nedařilo. Asi je vybíravá :). To je úžasnej pocit, když sotva sleze sníh, můžeš si natrhat lístečky a vedle raší pažitka.Taky už na mne leze jaro :-D.


doplněno 15.02.17 14:22:

Asjo, hnojit jednoleté bylinky, se prý nemá. To jim spíš vyměňte vrchní vrstvu zeminy v květináči. Mě se hnojení vymstilo u bazalky. I když jsem hnojivo více zředila, tak mi to bazalku poškodilo. Zhnědly jí některé listy, nové se tvořily malé. Bylinky trvalky velmi opatrně a určitě né hnojem. Každá má specifické požadavky. Např. rozmarýn chce víc vápenatou půdu než třeba máta...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.02.17 21:47

Petržel, kterou seju na zahradě, (klíčí asi 6 týdnů), není v prvním roce nic moc, nechávám ji tam přes zimu, a až druhý rok naroste pořádná. Ten první rok si na podzim kus vyryji s balem, nacpu do piksly od masa. dole propíchnu pár dírek a dám přes zimu mezi /špaletové) okno. Koncem zimy ji ostříhám na kluka, kromě středových lístků, a teď už bují jako blázen. Zdraví Kostková.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.