Sběr šípků

Od: Datum: 25.09.16 07:08 odpovědí: 8 změna: 01.10.16 23:08

ahoj,je možné již trhat šípky nebo ještě pár dní počkat.Děkuji předem všem odpovídajícím


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 25.09.16 07:45
avatar

ahoj, u nás už se sbírají... jsme 230 m n.m. - ve vyšších polohách možná ještě nebudou, myslím si ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: boba®
Datum: 25.09.16 13:42
avatar

Já bych s nima ještě počkala, ještě naberou do sebe sluníčko a vitamínky:)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.09.16 08:01

Letos už jsou hodně zralé, změklé,přispělo k tomu dost teplé září - je nejvyšší čas .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.09.16 12:04

Říkalo se, že šípky mají přemrznout

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.09.16 13:35
avatar

Přemrzlé šípky jsou pro použití do čajů ideální,ale hrozí tady po rozmrznutí bakteriální napadení.Musí se rychle usušit pro skladování.Šípky těsně před zmrznutím mají nejvyšší obsah léčivých látek.Doporučil bych je rozdrtit a usušit před uskladněním.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 27.09.16 01:09
avatar

A sušíte je celé, v sušičce, nebo rozkrájené? A co ta "skelná vata" uvnitř? Ta v čaji nevadí?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.10.16 22:54
avatar

Já je trhal před mrazem proto,že jsou tvrdé a člověk néní od ních jako čuně žpinavý,což po přejití mrazem nelze,protože značně změknou a jsou jako bláto.Jinak já je sušil v eletrické troubě při 50stupních pokryté na třech plechách tak dlouho až byly tvrdé,obyčejně po 24 hodinách jedna dávka,což při počtu 10kg jsem sušil asi 1 týden.Potom jsem je mlel na masovém strojku č.10 a po semletí jsem dával dvě polěvkové lžíce do papírového pytlíku v kávovaru a nechal přejít varem,protože mám doma také sušenou aronii,tak jsem do pytlíku k šípkam přidával i malou lžičku aronie,aby to mělo jak dobrou chut,tak i barvu.Tímto spůsobem vám ochlupení nepřekáží ze šípků,jinak však je musíte pouze usušit a nemlet.použivat je potom musíte tak,že namáčíte celé,nejlépe přes noc v nádobě,podle toho kolik chcete si udělat čaje.Dnes už mám zasobu nadělanou nejméně na dva roky dopředu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.10.16 23:08
avatar

jinak se suší celé,nerozkrájené a je jedno kde,eletrická trouba zapnutá na noc je podle mě nejlepší a nejůčinější.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.