Jeřabiny jedlé a nejedlé

Od: Datum: 24.09.16 13:47 odpovědí: 5 změna: 24.09.16 16:55

Dobrý den, kdysi jsem to věděla, ale teď to už nevím. Jak se poznají jeřabiny na jídlo? Mám dojem, že jedna má listy celé "zubaté" a jedna jen od půlky listu. Prosím, nevíte? Děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 24.09.16 14:03
avatar

jj, je to tak - ta jedlá má listy zubaté jenom do poloviny, zatímco "celozubaté" listy mají nejedlé jeřabiny ptačí :)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.09.16 14:18

Moc děkuji, to si musím někde poznamenat.

Datum: 24.09.16 15:51
avatar

Jeřábů je asi 80 druhů.Patří mezi růžokvěté,vcelku jsou všechny konzumace schopné.I jmenovaný jeřáb ptači je použitelný na příklad na šťávy(syrupy)a používá se i v lidovém léčitélství.Já jsem letos zavařoval plody na kompot ve směsi s jablky.Protože vybíráme plody pokud možno velké,tak si zvolíme typ třeba oskeruši,nebo i hruškojeřáb,kříženec v rodu růžovitých.Rozhodně nemusíme se obávat konzumovat jakýkoliv jeřáb.Osobně jsem to vyzkoušel.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 24.09.16 16:34

Jo, je to o zubatosti listů. Já to raděj ochutnávám. Nesmí být hořkej ani trpkej.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.09.16 16:55
avatar
Podle listů jsem usoudil, že jsou jedlé. Po ochutnání zjistil že ne. Mají hrozně hybridů, není to podle mě lehké poznat jen podle listů.
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.