Sladké papriky jsou pálivé

Od: Datum: 16.09.16 16:09 odpovědí: 8 změna: 17.09.16 19:30
avatar

Zdravím,

určitě se vám již někdy stalo (pokud pěstujete papriky), že jste si koupili semeno sladké odrůdy a první plody byly třeba opravdu sladké, nicméně postupně se to stále více zvrhávalo na stranu pálivosti... až nakonec byly jako oheň.

Letos jsme ve stejné situaci - naseli jsme větší množství paprik (různé odrůdy). Všechny sladké, až na jednu - ta měla být pálivá. Nicméně postupně začaly být pálivé všechny, dokonce i Kapie. Jsou doslova jako žhavé uhlí. Zajímalo by mě objasnění tohoto jevu. Buď bylo semeno špatné - zkřížené s pálivými paprikami, anebo...? Někdo tvrdí, že i pokud je rostlina sladká a její květy se opylí pálivou, plody mohou být také pálivé. Z biologického hlediska se mi to zdá jako nesmysl, protože plod je součástí té první, sladké rostliny a geny té druhé, pálivé, by se mohly projevit až v semenech. Nebo zde fungují ještě jiné zákonistosti?

Také mě napadlo, že opylením s pálivou paprikou vzniknou v té sladké pálivá semena - a ta pálivost z nich se dostane i do původně sladkého plodu. Tím by se vysvětlovalo i to, že mnohé z těchto paprik jsou pálivé hlavně okolo semeníku, zatímco špičatý konec bývá normálně sladký. To je ovšem jen moje hypotéza. :-D

Díky za názory. :)


doplněno 16.09.16 16:18:

Jinak podotýkám, že všechna semena byla koupená v semenářství, značka "Seva" + "Moravo seed". Žádné "Nohel garden" apod.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 16.09.16 16:14
avatar

Pokud jsou ve skleníku nebo vedle sebe sladké a pálivé papriky tak dochází dost často ke sprášení při opylování a pak nastane popsaný výsledek.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.09.16 16:19
avatar

Já jsem o tom slyšela, ale zajímala by mě podstata takového sprášení. Co se tam vlastně děje, jakým mechanismem ta pálivost přejde z jedné na druhou.

Od: efka
Datum: 17.09.16 15:47

Klasická genetika, křížíte dvě odrůdy z nichž jedna je pálivá- To může být dominantnější, než nepálivost, takže se projeví ta pálivá "polovina" více, než ta nepálivá. Při každém dalším překřížení vzrůstá i pálivost.


doplněno 17.09.16 15:51:

Jinak se mi zdá, že třeba i u chilli papričky bývá koneček docela sladký, zlo přichází až se semínky. :D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.09.16 16:46
avatar

Právě že to není klasická genetika - ta by se projevila, až bych vysela zkřížená semena. Já mluvím o plodech sladkých paprik, které se náhle staly pálivými jenom tím, že se vyskytovaly v blízkosti těch pálivých.

Zkřížené s nimi nebyly, to jsou až jejich semena.

Datum: 17.09.16 17:09
avatar

Celý plod je vytvořen genetickým kodem,ne jen semena.V semenech se později projeví vlastnosti,získané sprášením.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.09.16 17:11
avatar

Plod je vždy vytvořen genetickým kódem mateřské (v tomto případě nepálivé) rostliny. Možná jsme se nepochopili.

Datum: 17.09.16 18:51
avatar

Tak to Vám docela závidím. Já už několik let kupuji semena a i sazenice slovenských paprik, které mají být pálivé. Miluji lečo, ale musí být pálivé. No a všechny papriky jsou potvory sladké. A to pěstuji hned vedle ty superextra pálivky a nic. Teda ty pálí tak jak mají, ale nic se nepřenáší na ty ostatní. Já si myslím že to je v semenech. Já jsem letos úplně zhnusena kvalitou semen co jsem koupila. Na značku nehledě, všechno je to mizerné, včetně mrkve. Já miluji zelené fazolky, kupuji keříčkové i pnoucí a ty super tenké bez vlákna. Letos to byl běs co z toho vyrostlo. V jednom pytlíku namíchané jiné odrůdy. A to jsem nekupovala samozřejmě pouze jeden pytlík, ale víc a nic není podle obrázku a popisu. Už jsem se rozhodla, že příští semena objednám na AliExpres. Jednak jsou tam daleko levnější a mají obrovský výběr, takže uvidím co se bude dít příští sezonu. Ale tady už kupovat nebudu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.09.16 19:30
avatar

A jakou značku semen kupujete? Některé jsou skutečně šmejdy...


doplněno 17.09.16 22:24:

Jinak já pálivé papriky moc nemusím - ráda je jím jen tak, syrové, bez ničeho. A ty letošní jsou opravdu takové, jako bych polykala oheň. :-D Každopádně by mě opravdu zajímalo, jak to s tou pálivostí je - přemýšlím, že napíšu do nějaké šlechtitelské stanice a zeptám se, jak to vlastně funguje.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.