Jaká je to houba

Od: Datum: 04.09.16 11:25 odpovědí: 5 změna: 05.09.16 13:16

Dobrý den,našli jsme podle mne kozáky,ale měli barvu klobouku křemenáče (nohy štíhlé,vyšší).Setkal se s tímto někdo?

Děkuji za odpověď,Eva


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 04.09.16 11:37
avatar
A proč myslíte, že to nejsou křemenáče?
Klobouk kozáků samozřejmě může mít různé odstíny, ale že by byl do rez?
Ohodnoceno: 0x
 
Od: jofa®
Datum: 04.09.16 11:42

To bude křemenáč osikový. štíhlé nohy mívají celkem běžně. Záleží i na podmínkách v kterých roste.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 04.09.16 16:50
avatar

S křemenáčem si můžete splést některé druhy z okruhu kozáků - například kozák černohnědý - Leccinum melaneum, česky též kozák kapucínek, který má zbarvený klobouk do černohněda a dužnina na řezu slabě růžový.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.09.16 23:26
avatar

Škoda,že jste nepřiložila foto. U křemenáčů po rozkrojení dužina změní barvu do šedofialova až černa.U kozáků např.březového si dužina zachovává bělavou barvu (maximálně trochu do růžova ) i na řezu.U habrového dužina po rozkrojení sice tmavne, může se i objevit špinavě načervenalý nebo červenofialový odstín, který však po několika minutách mizí. Ve spodní části třeně je tmavnutí dužiny jen většinou slabé nebo téměř žádné.A u dubového a topolového na řezu se dužina zbarvuje do růžova nebo červena, později do šeda.Ale hlavně nemají barvu klobouku jako křemenáč.Zkuste jej tedy rozkrojit a uvidíte sama jestli je to křemenáč nebo kozák;) Jinak opravdu i křemenáč může vyrůst s vyšším štíhlejším třmenem, proto se přikláním k odpovědi jofa..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.09.16 13:16
avatar

Ano, setkali jsme se s tím. Mrkněte se na křemenáče

http://www.naturfoto.cz/vyhledat/?retezec_search=k%C5%99emen%C3%A1%C4%8D&photoid=&hledat.x=16&hledat.y=6

a na kozáky

http://www.naturfoto.cz/vyhledat/?retezec_search=koz%C3%A1k&photoid=&hledat.x=11&hledat.y=11

Vidíte rozdíly? Já ne. Mě připadají skoro stejní a taky skoro stejní jsou. Jen s křemenáči je ten malý problém, že po uvaření zčernají a v polévce nevypadají zrovna chutně.

Prý je to tak, že druhy hub se někdy rozpoznají jen podle stromu, pod kterým rostou. Proto kdo chce být mistr houbař, ten musí umět rozpoznávat všechny stromy.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.