Kvalita medu

Od: Datum: 02.09.16 17:48 odpovědí: 30 změna: dnes 11:33

Dobrý den, koupil jsem si od včelaře med (viz foto) a nezdá se mně jeho kvalita. Je hodně světlý, na dně sklenice částečně zhoustnul - bílá barva a zbytek je hodně řídký. Při každém otevření vždy víčko vydá zvuk jakoby med trochu kvasil nebo jinak pracoval. Tak nevím. Mám více sklenic a dělají to všechny.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 02.09.16 18:06
avatar

Tfuj tajksl! *ee* To jste si teda naběh´...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.09.16 18:13

Ten spodní u dna skrystalizoval.Ten je OK.Byl však před napouštěním do sklenice smíchaný s medem s vyšším obsahem vody,tedy řidším a to je ten zbývající nad ním. takto se to rozdělí když to chvíli stojí. A ten řidší patrně kvasí. Normální včelařský šmejd.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: fram
Datum: 01.12.16 15:13

Můj med, koupený na venkovské pouti od soukromníka, se změnil na hnědou kapalinu. To bylo ještě odpornější, také nevím čím to bylo.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 01.12.16 16:40

Med obvykle a dlouhodobě kupujeme o včelaře, kterého známe a známe i kvalitu jeho medu a také kam včeličky létají pro nektar. U neznámého včelaře se těžko odhadne, jestli je to dobrý včelař nebo jestli to je spíš překupník, který med ještě upraví, aby ho bylo víc.

Pokud člověk žádného včelaře nezná a hledá. může na http://www.najdisivcelare.cz/ najít seznam včelařů, ze kterých se dá vybrat podle krajů i míst. Zkuste se podívat, jestli je váš včelař od kterého jste med kupoval v tomto seznamu nebo ne.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 02.12.16 08:51

To se nesmí upravova,nastavovat! Za to jsou vysoké pokuty. U včelařů je spíše problém ten,že vytočí nezralý med a nebo ho příliš ohřívají,aby ho zbavily krystalizace či aby ho mohli z velkých konví rozlévat do sklenic.Med totiž více či méně rychle časem krystalizuje. Já vytočený med rovnou plním do sklenic a už s ním vůbec nic nedělám. I tak s tím je práce dost. Pro laiky přidávám fotografii. V této době med se kterým nebylo od vytočení manipulováno vypadá takto.Tento můj lze bez problémů nabírat lžičkou.(Je to na hony vzdálené tomu co vidíte v marketech.Stejně jako je tomu i u jiných zem. produktů):

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 02.12.16 13:36
avatar

Zcela upřimně, váš med vypadá nechutně a nekoupila bych ho. Med vytočený do sklenic kupuji roky a takový jsem ještě neměla, zkrystalizuje to ano ale žádnou "krustu , bílou jakousi hmotu nikdy neudělá. Pastový med (jak se říká pastovaný, šlehaný) nezcukernatí ale nemám ho ráda pro jeho vzhled. Snadno rozpoznáte pravý med když ho zapálíte, pravý med hoří.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.12.16 15:02
avatar

Právě že ta pěna na povrchu je obzvlášť hodnotná – je v ní zvýšené množství pylu (a ten je velice zdravý). Také chováme včely a toto je zcela normální, kvalitní med.


doplněno 05.12.16 15:21:

Rostline – ohledně toho medu z akátu – u nás tady je to hlavní medonosná rostlina (jsou zde rozlehlé akátové hájky); většina zdejšího medu pochází právě z něho. Takže někde je naopak velmi častý a bývá i zcela bez příměsí.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 02.12.16 15:04

ta pěna na povrchu - mně se vždycky zdá, že je snad ještě chutnější jak med pod ní. Mňamka

bohužel takový med se sežene opravdu jenom od včelaře. Na krámě by se lidé domnívali, že se jedná o nekvalitní med.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 04.12.16 09:13

Ano čekal jsem,že se někdo takový ozve,protože realita je na hony vzdálená reklamním trikům a masáži nevčelařské veřejnosti. Málo kde v marketu uvidíte takovýto med,protože nevypadá jako malovaný. Je naprosto reálný.Jinak za prvé med NECUKERNATÍ,nýbrž krystalizuje. Je to jeho přirozená vlastnost.Pokud nyní v této době někde vydíte neskrystalizovaný med,tak s ním bylo tepelně manipulováno.Jedině med z trnovníku s vysokým obsahem fruktozy nekrystalizuje.Toho je ale velice málo. Za druhé,med který nemá navrchu tuto pěnu,byl nejdříve ve velké čeřící nádobě(to je nádoba ve které se med nějaký čas nechá a ta pěna se sebere a po té se rozlévá) a teprve po té se rozléval do sklenic,v ideálním případě,ale často do konví ve kterých samozřejmě časem ztuhne a pak se musí ohřívat,aby ho bylo možné rozlévat pro malospotřebytele do sklenic. Pastovaný med je šetrná úprava medu,ale jak jsem psal,nezabývám se žádnými dodatečnými úpravami medu,protože to je práce navíc. Podle mne zbytečná.Ale mnozí včelaři to dělají a proč ne když chtějí osolovit zákazníky.Také jsou metody zahřívání medu,kde se degraduje schopnost medu krystalizovat.Já jakmile je medomet plný,dám nezerové síto a hned z medometu jde med do sklenic. Je takový jak ho včely přinesly. Pokud se někomu nelíbí,musí si koupit v marketu. Jinak ta pěna je jen tak tři milimetry nad povrchem medu.Nenechte se mást fotografií,že sklenice není plná.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 03.12.16 15:12

V seznamu je jen pár včelařů na celý okres! To jsou ti certifikovaní. Ale je dost dobrých,co tam nejsou. Já mám jen v rámci rodiny několik dobrých včelařů, od kterých léta beru med a v seznamu se nevyskytují.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.12.16 19:24
avatar

Já jenom vím,že kvašení je způsobeno mikroorganismy, hlavně kvasinkami. Ty potřebují
ke svému životu vodu v dostupném stavu. Medy s obsahem vody pod 20 %
již nekvasí.
Med v nádobě nemusí být úplně homogenní, takže tu a tam
se kvašení vyskytne třeba v případech netěsného uzávěru kterým se k
medu dostane vodní pára ze vzduchu a med se lokálně naředí. Pokud med
kvasí, projeví se to bublinkami, tím pádem se zvětšuje objem a med
vytéká pod víčkem.A protože včely dělají naprosto bezchybný med a zkazit ho může jen člověk, já bych ho šla tomu údajnému včelaři určitě vrátit /reklamovat

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.12.16 08:35

Pokud se vytočí med příliš brzo má vysoký obsah vody,protože není ještě včelami dokončený. Ony stále ještě z té sladiny odpařují vodu.Až po té buňky s medem zavíčkují.Plást(vysoký) při vytáčení musí být alespoň z jedné třetiny zavíčkovaný. Já je nechávám,až na vyjímky, zavíčkovat celé.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 02.12.16 06:38
avatar

Kupoval jste od tohoto "včelaře" poprvé, nebo už po víc roků? Pokud ano, jak se jeho med choval v minulosti?

Píšete, že máte víc sklenic. Vzala bych je všechny a panu "včelaři" vrátila, ať dá zpátky peníze. Tohle není med, ale.../nemohu to ani napsat/.*blee*

Určitě si Vás ten kujón bude pamatovat, svůj výrobek pozná a nebude dělat drahoty.

Med bych nekoupila nikdy na trzích, na pouti, dokonce ho prodávali i v ZOO! *ee* Chce to opravdu od prověřeného včelaře, jistě Vám ostatní lidé z Vašeho okolí poradí, kde oni med berou a jaká je jeho kvalita.

Kupuji si už léta od 2 včelařů, otce a syna. Mají vystavený zarámovaný certifikát ohledně kvality a složení medu. Není to med sice nejlevnější, jako některé míchanice, ale je skutečně velice kvalitní. A to je daleko víc, než ušetřit pár korun za nějaké srágory. *bzum* Jaga.

A klidně mu ve Vašem okolí udělejte negativní reklamu. Zaslouží si to.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.12.16 15:59

Co Ti to prodal za sajrajt.Vezmi to a hoď mu to na palici.Včelařím 40 let a ještě se nestalo,že bych zákazníkům prodal takový paskvil.To je med z Krkonoš a se zájemci nemám problém.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 03.12.16 11:07
avatar

Ano, takový med kupuji i já, žádný "šum" i když tu tvrdí, že je dobrý u nás by to nikdo nejedl.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 09:38

To narážíte na ten můj. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: slivovice
Datum: včera 21:38

U vás si dávají slivovici vypálenou z cukru

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 08:54
avatar
Pani tak ten vypada dobre. Ale to mate lesni, ne? U nas je po lesnim jiz nekolik let velka nouze.
Ten problem, co zadavatel ma, mame i my. Sice nam to neudelal tolik, asi tak 1 cm, ale vcelaru z nizzich lokalit taky tolik. Presne nevime co to, ale predpoklad je, ze nejaky druh cukru, co se nespojil s ostatnim. Jsme z toho dost nestastni. Ale mame vic stanovist, toto udelal jed od jednech vcel, se kterymi jsme kocovali prave na jih.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 09:50

Lesní med? Měl jste na mysli tmavý,ne? Pro laiky zde uvedu,že tzv "lesní med" je med s vysokým podílem medovice. Tu včely sbírají ze savého hmyzu parazitujícím na stromech(medovnice, červci, mšice,...).Olizují z nich nestrávené zbytky mízy a ty nosí do úlu. Tzv. tmavý med nemůsí být nutně ze stromů rostoucích v lese. Světlý med je s vyšším podílem nektaru. Já ho mám radši. Více voní. A klidně to může být nektar naopak z květů rostoucích v lesních světlinách.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: včera 12:49
avatar
Pane ja vim jaky je rozdil mezi lesim a kvetovym. Reaguhji na prispevek od Brutera a jeho foto tmaveho medu.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 09:40

Ano,tento je odčeřený. Ale to balení pane kolego...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 14:35
avatar

Pro Bruter - Škoda, že nejsem z Krkonoš, odebíral bych od Vás.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 08:49
avatar
Bohuzel, letosni kvetovy med byl problem. Vcelar za to nemuze, vcele letos nanosili neco, co v kvetovem medu dela tento problem. Nevime co to je, ale predpoklada se, ze jsou to dva ruzne cukry, ktere se po odstati rozpoji. Nam toto dela kvetovy pastovany med, ikdyz jeho vodnatost byla v dobe toceni velmi nizka. Se vcelami i kocujeme a dela to med hlavne z jiznejsich lokalit. Ze ktere lokality je?
Prosim, nepranyrujte vcelare, toto neni zadny pokus o pancovani, ci podobne veci. Pokud mate kontakt na vcelare, zavolejte mu, jestli ma i dobry med, on vam jej vymeni.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 09:42

A nemáte na mysli melecitozu?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 12:56
avatar
Nene. Jak zadavatel popisuje a ma vlozene foto, dela to pastovany kvetovy. Chutove vyborny med, v dobe toceni nizka vodnatost, dobre zpastovany, ale po dvou mesicich ve sklenicich se z pasty oddeli takovato ridina, ktera pracuje. Pod touto ridinou chutove dobra pasta.
Melecitozu jsme meli loni, 70% lesniho jsme v lete vubec nedostali z plastu a vraceli zpet do vcel. Ale vyborne nam na tom prezimovali v sile.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: jg®
Datum: včera 14:12

Med je z Jižní Moravy (břeclavsko). Přikláním se k tomu, že je spíše brzy vytočený a nebo, jak píšete, rozdílnost v cukrech.

 

Datum: včera 19:25
avatar

Floro – nedáváte včelám invertázu?


doplněno 05.12.16 23:31:

Máte pravdu (nepoužívám běžně ani jeden z výrazů a bohužel se mi to přehodilo). Napadlo mě jen, zda to nemá nějakou spojitost s rozlučováním prvního květového medu. Protože někteří naši známí včelaři jsou schopni dát včelám na zimu velké množství právě tohoto upravovaného cukru a v prvním medu, který vytáčejí, musí být zákonitě obsažena i tato složka (a jak to potom reaguje třeba při pastování, je otázka (?).

Jinak u nás zde (jih jižní Moravy) byl letos též neobvyklý med; respektive takový, jaký si zde nepamatujeme. Myslím, že je tam dost zastoupena vrba (vrby letos neuvěřitelně kvetly), ale zřejmě i něco jiného. Med poměrně rychle získal pastovitou konzistenci, ale potom se tuhnutí zastavilo a stále zůstává v tomto stavu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 23:19
avatar

Myslíte invertní cukr. Invertáza je důležitý včelí enzym rozkládající sacharozu :) Ježkovi voči. Ještě to tak. Mám těžké srdce z toho, že jim jej "krademe" a nahrazujeme zásoby na zimu cukrem. To není nic pro nás, podle mě je to už moc velká zhýralost včelám cpát tento výrobek.

Toto spojujete s problémem s rozlučováním medu nebo melecitézou? V našich končinách je občasný váskyt melect. medu normální. Občas jej ještě stihneme vytočit, ale loni se nám to nepovedlo, zmeškali jsme týden a bylo vymalovaný. Ale zase jak se říká: Včely dělají med, med dělá včely. Kdyby se to nějako mělo zkazit, tak by to člověka mrzelo, ale to neplatí u medu, že? Co se vlezlo, jsme podvěsili pod plodiska, zbytek vydrží jako zásoby na jarní rozvoj. A letos? Velmi dobrá a silná včelstva. Že by tou zásobou modřínového medu? Třeba jo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: dnes 08:46

A kdo by si dal tento med? :-P*smich* Ten vypadá OK,co? *smich* Jen tak pro úplnost pro laiky. Takto vypadal ten med hned po vytočení.Tedy ten s tou bílou pěnou,jež jsem dával sem "do placu" v dřívějším příspěvku na fotografii nahoře. Včelařím v Podkrkonoší. Zdravím


doplněno 06.12.16 08:50:

Kupujte med se šroubovým uzávěrem,protože med snadno nasává vzdušnou vlhkost a různé pachy. Je dobré ho uzavírat. nechápu včelaře,kteří použijí kompotovku a plácnou na to zavařovací víčko. A co zákazníku,ty si s tím doma nějak poraď.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: dnes 11:33
avatar

Hezký medík, odkud jste?

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.