Kdy sklízet fazole?

Od: Datum: 21.08.16 17:13 odpovědí: 10 změna: 22.08.16 16:44
avatar

Dobrý den všem, prosím o radu.

Letos poprvé experimentuji s fazolemi, ovšem vůbec netuším, kdy bych měla začít sklízet.

Jedná se o fazole pnoucí belmonte,goldmarie a borlotto.

Přikládám foto současné zralosti fazole belmonte.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 21.08.16 17:23

Pokud chcete na semena, tak až lusky úplně uschnou, takže někdy je to i v říjnu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: veronica
Datum: 21.08.16 18:47

Fazole se sklízí až po úplném uschnutí lusku a po vylouskání se musí skladovat v chladničce, jinak vám je sežere zevnitř zrnokaz.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 21.08.16 18:53

Pokud tam ten zrnokaz je, tak bude fazole žrát i v lednici. Pokud fazole ale pěstujete poprvé, je pravděpodobnější, že zrnokazem ještě nejste promořeni a být tam nemusí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 19:29

Zrnokaza jsem v životě na fazolích neměla, asi záleží na tom, kde jsou fazole pěstovány. Ale jednou se mi stalo, že jsem někde na výletě sebrala semena okrasného trvalého hrachoru a za nějaký čas jsem zjistila, že v komoře lezou nějací brouci - no nevěděla jsem odkud a pak jsem jednou viděla, jak se otevřelo semínko toho hrachoru jako soudeček a odtud vylezl černý brouk - bylo to jak z hororu, najednou se odklopilo víčko a kuk, brouci chudáci nevěděli, kam jít... Všechno jsem to vyhodila.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 19:07
avatar

Tyto fazole sklízím právě teď a už asi 14 dní. Ale já je nepěstuji kvůli fazolkám, ale kvůli luskům. letos jsem koupila právě tento druh, protože na obrázku a v popisu je to neprávně uvedeno. Zrovna jsem se před chvílí rozčilovala. tento druh dělá předčasně uvnitř fazolky a to nemá být. Ale letos jsem jiné nesehnala, všude měli jedno a to samé. Tyhle už rozhodně skliďte, pokud je jíte jako já. Tedy překrájené a uvařené v osolené vodě. Já si i je i mrazím na zimu. Nechám přejít minutku varem, pak propláchnu studenou vodou a nechám vystydnout a oschnout na plechu vyloženém utěrkou. Plním do sáčků a mrazím. Já zeleninu miluji a fazolky obzvláště. Ale letos spokoená nejsem, neboť semena neodpovídají faktu. Nejde jenom o tyto. Koupila jsem i jiné a nic není tak jak by mělo být. Já už si tady semena kupovat nebudu, raději to objednám u Číňanů. Letos jsem hodně zklamaná i s obyčejnou mrkví. Je namíchaná s nějakou bílou a žlutou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 21.08.16 19:13
avatar

Fazole se sklízí,až když jsou úplně suché.Listy uschlé a žluté.Cca koncem září(záleží na době výsevu).Pak je vyloupu,nechávám cca dva tři dny na plechu a pak je dávám do sklenice ( okurkáče).Ještě se mi nestalo,aby zplesnivěly,nebo byly něčím napadeny

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 19:29
avatar

Wamp, ale fazolí existuje spousta druhů a některé se pro semena nepěstují. Já mám také ty popínavé, každý rok jsem pěstovala takové široké a dlouhé kolem třiceti centimetrů. velmi křehké a bez vláken. Skoro netvořily semena. Letos jsem je vůbec nesehnala a tak mám ty co jsou tady na fotce. Jsem zklamaná. A pozor, semena fazolí se nesmí ani ochutnat syrová, jsou jedovatá, musí se vařit. Já blbec jsem je snědla a bylo mi zle. A než jsem přišla na to, že to je od těch semen-fazolek, tak už jsem si myslela že jsem něčím záhadným onemocněla a že už brzy umřůů...*plac*


doplněno 21.08.16 19:39:

Právě jsem si přinesla večeři ze zahrady a jsou to ty fazolky. Také mám ty placaté žluté, jsou dobré, ale těm zeleným které jsem letos nesehnala se nevyrovnají.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 22:03
avatar

No to mě podrž, pěkná dobrota, takže pokud jsem to dobře pochopila, dají se jíst celé lusky dokud fazole uvnitř nejsou dozralé? A jak se připravují a jak se tedy neotrávit? *sok*

Datum: 22.08.16 10:05
avatar

Já ty dlouhé co jsou na fotce nakrájím a vařím v osolené a okmínované vodě, dám třeba i celerovou nať pro vůni, nebo libeček. Vařím mírně, ne prudce asi 12 minut. prostě průběžně jednu vytáhnu a ochutnám, jestli je uvařená. nesmí být rozvařené, musí jemně chroupat. Také je někdy dávám na páru, tam je to o minutku dvě delší. Ale dělám to samé, prostě ochutnám. A pak je jím jako přílohu třeba k masu s omáčkou, nebo za studena smíchané s čerstvou okurkou a rajčatama nakrájenýma, opeřím, osolím, a dám trochu domácí majonézy a zamíchám. Posypu třeba pažitkou, nebo petrželkou, prostě co mám po ruce. Jo a také trochu nakrájené cibule. Pokusím se poslat fotku co jsem z těch fazolí jedla měla včera večer k večeři. Je tam kuřecí maso v omáčce a jednoduše jsem to promíchala. Byla to dobrůtka. Fotka je blbá, byla už tma. :-D


doplněno 22.08.16 10:13:

Já prostě zeleninová jídla miluji, protože se po nich vůbec netloustne a bude to dobré i pro zdraví, protože jsem až na to "stáří" zdravá a v kondici. Nejím k tomu žádný chleba, ani pečivo, ani jiné přílohy a úplně to stačí. Do toho salátu si třeba uvařím vajíčko a nakrájím do něho. Chleba jím pouze ráno a pak už ne. Ale nikdy jsem neměla problém s nějakou nadváhou, nebo s ranním vyprazdňováním. Všechno je pravidelné jako hodiny. ;) Ono opravdu záleží na tom, čím své tělo živíme. Proto pěstuji na zahrádce co se dá a mrazím, nebo konzervuji, abych měla na zimu zeleninu. V obchodech kupuji opravdu málokdy.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.08.16 16:44
avatar

Moc děkuji za rady a tip na recept, takže některé lusky sním dle vašeho návodu a některé nechám dozrát, jsem pěstitel začátečník s vařením problém nemám, takže už se těším. Jinak s Vámi souhlasím v tom, že Vaše stravování je určitě zdraví prospěšné. Jsem na tom podobně, zeleninu bych mohla stále, ale umím i hřešit nějakou tou omáčkou a knedlíkem.*hi*

Jo a foto je vydařené a jídlo vypadá lákavě !

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.