Zpracování Aronie

Od: Datum: 13.08.16 08:44 odpovědí: 11 změna: 15.08.16 21:35

Zdravím,,máte někdo s Aronií zkušenost?Co z ní děláte,?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.08.16 09:48
avatar
Všichni okolo jí nechávají růst bez jakékoliv péče.
Já ji mám druhým rokem - na kmínku - a protože ji mám jako součást (téměř)okrasné zahrady, trochu jsem letos zkracovala. Myslím, že zvláštní péči nepotřebuje. Je nenáročná. ;) M.
doplněno 13.08.16 14:25: Pardon, nějak jsem se překoukla "hi"
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.08.16 11:34

Mi nejde o péči,,ale o zpracování,,a jak

Od: aronie
Datum: 13.08.16 11:46

Je toho tady mraky

https://www.poradte.cz/rostli…ovani/8005-je-to-boruvka.html


doplněno 13.08.16 11:51:

Nejlepší je víno podle receptu trnky, nebo jeřabina

http://vino.kvalitne.cz/kniha.html

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 13.08.16 12:05
avatar

já z ní vařila šťávu, fakt výborná... prý je dobrý i kompot, ten jsem nezkoušela - plody aronie jsou moc zdravé, mají spoustu vit.C

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fialka
Datum: 13.08.16 16:20

Roky dělám marmeládu, je vynikající. S tímto mám nejlepší zkušenost, je lepší než černý rybíz např. V parním hrnci propařit na šťávu, event. rozvařit a na mlýnku pomlet. Získanou šťávu dodělat v kastrolu jako každou marmeládu. Dělávám s Gelfixem, cukr a trochu kys. citronové.

Odšťavnit bez rozvaření /alespoň trochu/ jde těžko, má docela tuhou slupku.

Ještě někdy zavařuji jako kompot do malých skleniček, nebo v kombinaci s jiným ovocem.

Ovoce je docela zvláštní, každému nechutná.

Chutnala jsem od známých i likér, bylo to dobré, ale nikdy jsem nezkoušela. Na likéry u nás doma nikdo není.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.08.16 19:21

,,Mohu ji rozmixovat a pak udělat džem?

Datum: 15.08.16 19:30
avatar
Takhle jednoduše bych to nedělal. Bude tam hodně semínek a hrubého, co bude kazit chuť. Lépe odstavnit a pak ze šťávy udělat marmeládu.
Když se to pomixuje s cukrem, nechá den stát, půjde to hezky vymackat.
doplněno 15.08.16 20:35: No, tak hurá do toho. Co se může stát? ;)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.08.16 20:21

já to musím dělat s diaželírovacím cukrem,,dělala jsem z rybízu a pecky tam ani necítím

Od: fialka
Datum: 15.08.16 21:25

Rizmixovat jde, ale nejdříve bych povařila. Má docela tuhou slupku, ať se z plodu dostane co nejvíce šťávy a masy. Možná také přecedit /pasírovat/. Nám vadí i drobná semínka, pasíruji i maliny, ostružiny např.

To už záleží na Vás.

Jistě se dá udělat i pro dia s tím, jak jste zvyklí.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.08.16 19:34
avatar

Ted jsem ji dovarila :) Na svickovou je super. Asi pul mensi igelitky jsem mela (ta co davaji napr v tescu). Oprat, prebrat. 300ml vody, 1dcl cervenho vina, 250g cukru (to davam odhadem), svarit, pridat aronie, povarit cca 3min, ony prasknou a pusti stavu. Scedit, naplnit sklenicky aroniemi, asi 3/4 sklenicky, doplnit nalevem a steriluji cca 10-15min. Otocit dnem vzhuru a hotovo. Sklenicky davam od presnidavek.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.08.16 21:35
avatar

A co tahle "šťávička":

LIKÉR Z ČERNÉHO BEZU
1l šťávy z aronie,
0,5 l rumu
0,5 litru vody
0,5 kg cukru
1 skořice
4 hřebíčky
badyán
½ lžičky kyseliny citronové
2kl kávy(možno i instantní)
Postup:
vodu a koření vaříme 30 minut, přecedíme, přidáme šťávu z Aronie, přecedíme přes jemné síto, přidáme cukr a vše provaříme až do jeho rozpuštění. Necháme vychladnout, přilijeme rum a přidáme kyselinu citronovou.
Plníme do lahví. Necháme odležet, čím déle, tím lépe.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.