Česnek skladování v soli

Od: Datum: 10.08.16 18:56 odpovědí: 12 změna: 31.08.16 16:56

Jak nejlepe skladovat česnek...loni mi splesnivěl volně pověšeny...dostal jsem radu oloupat na dno sklenice vrstvu solli asi 5 cm zavičkovat Ma stimto spusobem někdo skušenosti


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 10.08.16 19:01
avatar

Podívejte se do archivu, je tam několik diskuzí na toto téma: #Jak+uchovat+česnek

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 19:31
avatar

Já česnek zásadně už léta zpracovávám v té trojkombinaci šlehač, ponorný mixér a mixér a drtič v nádobce - takže v té nádobce mi to nadrtí česnek , je to lepší než umlít a rozmíchám to se solí v poměru 75% česnek a 25 % soli a používám to celou zimu, za prvé to má míň soli než kupovaná směs a zua druhé celé stroužky uložené v soli zežloutnout a stejně se časem zkazí.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.08.16 11:31
avatar

A kolik tam dáváte soli? Jinak by se to přeci muselo zkazit?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 11:47
avatar

Táta s maminkou, natřený česnek se solí, skladovali ve skleničkách a já jsem vždycky skleničku dostala. Česnek v té soli zezelenal a velmi silně voněl, čpěl. Neměla jsem to ráda. Přišlo mi lepší, na pastu namixovaný s olejem. V tom oleji nečpí. Voní.


doplněno 11.08.16 17:16:

Chlamaku, píšu že česnek byl se solí natřený. Vy ho skladujete celé, vyloupané stroužky. To je zase něco jiného. ;) Nezměknul?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 17:13

My nakladame cesnek jenom do soli a nikdy nezezelenal. A to ho mam doma pri normalni pokojove teplote. Tento na obrazku je dva roky stary, sul chytne uzasnou cesnekovou chut kterou pak pouzivam pri peceni domaciho chleba. Kminovy chlebik je pri pouziti teto sili vytecny ...

Cesnek chutna skvele a sul take. Mimochodem - nakladam nas cesky palicak koupeny na trzich s cesnekem. Nikdy ne chcemicky cesnek z obchodu

Vrstva soli, pak vrstva cesneku, zakryju zas soli atd atd... az do naplneni sklenice

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 20:25
avatar

Zelenal ten z Číny, náš ne

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 21:05
avatar

Našel jsem v jedné poradně:

Neubráním se přispět.

1) Zelenání je přirozená vlastnost česneku, kdy za určitých podmínek spolu reagují určité aminokyseliny v něm obsažené a vytvářejí pyroly (shluky oxidu dusíku)

2) Je to naprosto neškodná záležitost a je naprosto bezpečné takový česnek konzumovat

3) Ačkoliv nejsem zastánce dovážených potravin tak míra zezelenání je přímo úměrná síle daného česneku, pokud česnek zůstává bledý pak je velmi slabý.

4) Pár rad jak zachovat česnek bílý:
a) Po nakrájení udržujte česnek v chladu, nebo jej okamžitě tepleně zpracujte
b) Krájejte cibuli a česnek zvlášť aby se jejich silice nesetkali
c) Pokud přidávate nějakou kyselinu (např. citron) udělejte tak, až bude česnek "uvařený"

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.16 09:05
avatar

Chlamák, ale to je spousta soli a navíc má ten česnek hnědou barvu. Už určitě nemůže chutnat jako čerstvý a pak, s takovým množstvím soli to je skoro k nepotřebě, protože bych jídlo měla hodně slané. Možná to čpí po česneku, ale určitě nevoní. Ale věřím, že ta sůl má chuť po česneku, protože veškeré aroma do sebe vtáhne. Takže jako výroba česnekové soli je to určitě dobrý nápad.

Jinak doporučuji tazatelce, aby se podívala zde do archivu, tenhle dotaz tady byl už několikrát položen a mockrát se na něj odpovídalo. Já sama jsem odpovídala několikrát a popisovala svou metodu. Vyzkoušela jsem jich několik a nejlepší byla to zmrazování. Rozmixovat s trochou soli, na jedno kilo vyloupaných stroužků stačí rovná polévková lžíce soli. Směs dám do mikroténového sáčku, uzavřu a směs dlaní rozplácnu na placku asi dva centimetry vysokou, dám do mrazáku a pak podle potřeby odlamuji kousky. Dříve jsem se s tím patlala přesně podle videa, ze kterého jsem to okoukala a mrazila rozestřené na hlubokém plechu a pak krájela na kostičky a ty pak sesypávala do pytlíků a tak jsem se s tím patlala tři dny. Až mne napadlo to dát rovnou do toho pytlíku a rozplácnout na tu placku. Výsledek je naprosto stejný, jenom je to bez práce. Česnek voní, není přesolený a nemění barvu. Posílám foto česneku co jsem mrazila loni a ještě jsem našla v mrazáku zapomenuté kostičky. Dělala jsem to nadvakrát, tohle je z první várky, pak už jsem to rozplacávala tou rukou a ten už je spotřebovaný. Letos se ho takto chystám uděla minimálně pět kilo, protože česnek miluji a s výsledkem jsem byla nesmírně spokojená.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.08.16 17:20

babkazov: A jo, zas jsem to zcela nepochopil ...

Zmekne, trochu ano... Je ale vskutku skvely.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.16 11:13
avatar

Chlamaku, víte proč jste nepochopil? Protože jste kliknul při odpovdi na mě. A já odpověděla vám. Kdybyste kliknul a odpověděl tazatelce, já bych na vás nereagovala. A vaši metodu bych nijak nekomentovala nebo vám odporovala. To vůbec. ;) Hezký víkend z Ostravy přeju

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 20:26
avatar

Nezkazí, jak jsem psala 3/4 česneku a 1/4 soli. A je to v lednici. To jak je na té fotce, tak to je samá sůl, to se dá použít tak max. trochu na maso.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.08.16 16:56

Vypěstujeme každý rok min. 400 paliček česneku, teď právě je ten letošní svázaný do kytic a visí pod altánem. Semtam paličku vezmeme a oloupáme, ale ještě jsou stroužky "mokré". Až pořádně uschne, asi za 2-3 týdny, přeberu vhodné stroužky na příští sadbu, něco dokoupím značkového, zbytek uskladním: do PVC kbelíků postavím česnek nahusto tak, aby paličky byly nahoře, uschlá nať dole v kbelíku BEZ VODY, BEZ SOLI. Kbelíky máme postavené ve skladišti, kde je okno, normální teplota - tam vydrží do další sklizně (poslední ze sezóny 2015 jsme dobrali asi před dvěma týdny). Vůbec neklíčil, byl stále pevný a dobrý. Fór je prý v tom, že česnek se musí sázet "směrem vzhůru", jinak neroste. A v tom kbelíku jsou všechny stroužky obráceně, tedy směřují dolů.

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.