Druh vinné révy

Od: Datum: 07.08.16 22:16 odpovědí: 18 změna: 17.08.16 15:55

Dobrý den,

na pozemku co jsem koupil mi roste vinná réva. Rád bych zjistil co je zač. Jedná se o bílou odrůdu, hrozny jsou střední velikosti, lehce oválné, s šedým povlakem ( nejedná se o padlí ) a jednotlivé bobule jsou na krátkých stopkách - myslím tím, že hrozen není příliš vzdušný a je značně robustní. Rostliny jsou velice vitální. Byly údajně zasazeny minilálně před 20 lety, takže to bude starší odrůda. Bohužel fotku hroznu nemám, ale listu ano. Proto ji sem přikládám a doufám, že se někdo ozve.
Předem děkuji za odpovědi.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 08.08.16 15:01
avatar

Zdravím,

Co je přesně na Vašem obrázku, Vám neřeknu. Podle mě je to buď kříženec révy vinné s některou "alternativní", anebo přímo nějaký alternativní druh - popř. nějaká jeho varieta. Možná zkuste pohledat právě mezi těmi mezidruhovými kříženci rév, těch odrůd je více. Trochu jste mě zmátl těmi bílými hrozny - původně jsem si myslela, že je to klasické "bago" (Baco noir), ale to je modré. http://www.znalecvin.cz/baco-noir/, http://www.brabantsewijnbouwe…ection=13&page=37&student=294

Každopádně, dle mě je to nějaký kříženec. Jinak upozorňuji, že mošt z kříženců není vhodný k kvašení (vznikají tam škodlivé látky). Jako stolní víno (hrozny) je to ovšem úplně v pořádku.


doplněno 08.08.16 15:05:

Oprava prvního odkazu - http://www.znalecvin.cz/baco-noir/

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 08.08.16 21:47

Dobrý den,
velmi děkuji za odpověď. Až se k révě dostanu pokusím se vyfotit její hrozny. Informace o tom, že odrůda není vhodná ke kvašení mě celkem mrzní. Dají se nějak konkrétně tyto škodlivé látky laicky rozpoznat? Nebo pomůže jen laboratorní rozbor?
Předem děkuji za odpověď.

Datum: 08.08.16 22:40
avatar

Ty látky, bohužel, nejste schopen sám identifikovat. Určitě to není tak, že se jednou napijete a hned onemocníte - spíš při delším užívání škodí orgánům, mohou způsobovat rakovinu apod. Náš prastrýc měl plný dvůr Baga - porostlé všechny zdi- a každoročně z něho dělal víno. Do toho domu se nastěhoval, když mu bylo cca 50 a byl to zdravý člověk. Po 13 letech umřel, úplně vyřízený. A nebyl alkoholik, jen rád popíjel to bagové víno. Jinak hl. mimo EU (zejména ve státech bývalého SSSR) se vyrábí víno z odrůdy Isabella; myslím, že jde občas sehnat i tady. Je to něco podobného jako Bago (Bago je kříženec révy vinné X révy pobřežní; Isabella je kříženec révy vinné X révy americké). Prodává se to, ale rozumný člověk takové věci pije velmi střídmě, nejen kvůli obsahu alkoholu...

Tady je taková menší diskuze na toto téma - jsou tam různé názory: http://www.trhvin.cz/poradna/…tni-problemy-z-nezname-odrudy

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.16 22:56

Můžete dát nějaký seriozní odkaz na vaše tvrzení o škodlivosti vína z mezidruhových kříženců? Toto je JPP (jedna paní povídala)


doplněno 08.08.16 23:57:

Na vašem oblíbeném servru i jinde si můžete přečíst, že to tak jisté není a opak může být pravdou. http://www.znalecvin.cz/chorvat/ http://www.ovine.cz/web/structure/o-vecech-okolo-14.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_518


doplněno 09.08.16 08:55:

O škodlivosti toho moc nenajdete, o tom, že je to nesmysl už více. Kříženci se v menší čí větší míře používají v celém světě, pouze pro Evropu jsou údajně škodlivé. Navíc není jasné, co tazatel má za odrůdu. http://mojelahve.cz/clanek/sl…az-a-dalsim-chorobam-revy-367

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 08.08.16 23:11
avatar

Není to "jedna paní povídala" - učili jsme se to ve škole (zahradnické); známý moravský vinař-odborník Oldřich Stávek (dnes už v důchodě) nám toto kladl na srdce. Jinak tady je např. článek - je v ruštině, protože v Rusku patří již zmíněná Isabella mezi nejpěstovanější odrůdy (u nás, naopak, není příliš častá), ale citují tam i evropské odborníky: Zákaz vín z odrůd Isabella a Lidia kvůli methanolu


doplněno 08.08.16 23:20:

Jinak ta škodlivost se netýká jen kříženců, ale zřejmě všech druhů vína, kromě Vitis vinifera.


doplněno 09.08.16 00:15:

Jisté-nejisté. Článek, který jsem Vám dala v ruštině, je poněkud serióznější než ten na zmíněných stránkách (to jsem našla zejména pro ilustraci, jak vypadá Bago a co to přesně je). U nás s neevropskými druhy není příliš velká zkušenost, narozdíl od některých jiných zemí - a tato zkušenost praví, že škodlivost moštů z neevropských odrůd se na organismu projevuje postupně a zejména po delším užívání. Kuřata určitě nikdo nechoval 8-10 let.

O tom, že by byly nějak škodlivé rozinky vyrobené z takových hroznů, jsem skutečně nikdy neslyšela.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vilik
Datum: 09.08.16 10:02
Izabella je V. labrusca.
Odborníci odrůdy, vzniklé z křížení s Vitis labrusca, nezavrhují.
Naopak, využívají se ve šlechtění pro jejich odolnost k padlí, révokazu a plísním. Tyto odrůdy jsou pěstovány i biozemědělci.
Za negativa považují konzumenti u těchto šlechtění netypickou vůni a chuť - jahodovou a liščí, neboli fox tón. Proto jsou spíš využívány pro přímý konzum, kde jahodová chuť je naopak u některých lidí vyhledávána.
Jahody způsobuje furaneol, foxe metylester kyseliny anthranilové a aminoacetophenon.
Negativní působení euro-amerických hybridů na zdraví zmiňuje Breider a Wolf roku 1967 z analýzy pokusů na slepicích, roku 1968 toto vyvrací nejdříve Schurh, roku 1969 pak Stoewsand tím, že dokazuje nepřítomnost přirozených toxických látek u těchto hybridů. Zdroj, Pavloušek 2011.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.08.16 13:49
avatar

Na internetu lze najít dosti takových i takových článků. A skutečně nemá valný smysl je hledat v češtině, protože v Čr tyto odrůdy patří mezi okrajové. Jinak o tom, že by plody nebo čerstvý mošt obsahovaly toxické látky, tady řeč nebyla.

U nás v rodině máme používání podobných odrůd pro kvašení zcela vyřešeno, protože aby člověk, který je v 50 zdravý, zemřel po deseti letech na celkovou sešlost organismu, není zcela normální.


doplněno 09.08.16 14:16:

Dočetla jsem se, že réva pobřežní (Vitis riparia) mívá běžně bílé bobule - a je celkově velmi variabilní. Takže by to možná mohla být ona:

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.08.16 19:04

Zdá se, že by to mohla být ona. Celkově jsem se divil že nijak neudržované révoví netrpí žádnými chorobami... To by podporovalo domněnku o tom, že se jedná o určitou rezistentní odrůdu. Tak mě tak napadá, jestli by se nedala použít např jako podnož pod jinou ( evropskou ) moštovou révu, bez přenesení negativních vlastností. Ale je to jen nápad a vím, že by to nebylo nic snadného...

Datum: 09.08.16 20:11
avatar

Vitis riparia se běžně používá jako podnož, dnes tedy zpravidla kříženci tohoto druhu. Tady jsou popsány některé výhody a nevýhody čisté V. riparia - podnože: http://www.trhvin.cz/pruvodce…ke-druhy-uzivane-jako-podnoze

Jinak neevropské druhy révy a jejich kříženci mají zpravidla velice chutné plody. Moje oblíbená je třeba právě Isabella (i když ta mnohým lidem připadá až moc výrazná), lahodné je také Bago nebo réva amurská. Ostatní jsem nezkoušela, ale prý to obecně platí snad pro všechny. Zmíněné Bago je též z poloviny réva pobřežní, takže myslím, že i ty Vaše hrozny by mohly být velmi chutné (pokud je to skutečně ona).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.08.16 20:50

Takže pokud to dobře chápu, tak nejde použít ani jako podnož pro moštové odrůdy... To je celkem škoda. Opět děkuji za cenné informace.

Datum: 09.08.16 21:10
avatar

Proč ne? Pro malospotřebu bych ho klidně zkusila, pokud by k tomu byly příhodné klimatické a půdní podmínky (vlhčí oblast s kyselejšími půdami). Píšou, že je vhodná hl. pro stolní odrůdy, protože zvětšuje velikost bobulí - ale podle mě hodně záleží na tom, co byste na to narouboval. Jestliže ale bydlíte v nížinách jižní Moravy (jako třeba já) nebo v podobné oblasti, tak je asi opravdu lepší najít jinou podnož.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.08.16 21:51

Zde přikládám fotky.

Datum: 15.08.16 22:01
avatar

Myslím, že by to celkem sedělo. Ona ta réva je velice variabilní, což je poznat i na listech na těchto fotografiích. Na té horní jsou úplně jiné než tady. A ty hrozny jste ochutnával? Jsou dobré? Zdá se, že už začínají trochu dozrávat (pro přímý konzum).

Jinak i zde v odkazu je vidět variabilita listů https://www.uwgb.edu/biodiver…trip_leaves03_with_menisp.jpg

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.08.16 13:59

Hrozny jsou zatím ještě dost kyselé a trpké.
Všem děkuji za odpovědi.

 

Od: jofa®
Datum: 17.08.16 14:38

Žádnou záhadu bych nehledal. Podle mne to máte Moravský muškát.


doplněno 17.08.16 14:51:

Pěstuji je v 430 m nad m. Letos bude poměrně brzy. Tak do konce srpna, začátek září.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.08.16 15:08
avatar

Moravský muškát má trochu kulatější listy, ne takové cípaté; navíc je to odrůda velice náchylná na padlí - a autor píše, že révoví je zdravé bez ošetřování.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jofa®
Datum: 17.08.16 15:38

Tady jsou listy MM. Vidím je jako totožné s jeho (ondra) snímky (poslední dva).


doplněno 17.08.16 15:44:

A padlí jsem měl za posledních 15 let jen dvakrát. Ošetřuji jen vyjimečně.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.08.16 15:55
avatar

Takové listy, jaké jsou na tazatelově posledním snímku - a také na tom vašem- má např. i Ametyst, který mi tu roste za oknem... Dobrým ukazatelem jsou právě ty cípaté, tam je vidět, že je to nějaká "liščí" réva. Je dobře, že tazatel sem vložil nejprve je. S tím padlím asi máte štěstí, protože třeba letos na něho velice trpí i odrůdy, kterých se to jinak netýká (i ve vinařských oblastech). :(


doplněno 18.08.16 02:07:

*oprava: "posledních snímcích" (ne "posledním snímku")

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.