Je to borůvka?

Od: Datum: 31.07.16 16:58 odpovědí: 15 změna: 15.08.16 19:35
avatar

Roste nám na zahradě něco, o čem občas někdo tvrdí, že je to borůvka. Potvrdíte?

Díky!



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 31.07.16 17:06

Ale to není borůvka :-D. To je aronie - černý jeřáb.

Ohodnoceno: 7x
 
Datum: 31.07.16 17:06
avatar

To je aronie, temnoplodec, černý jeřáb. Velmi zdravé! Na šťávy, marmelády, vysoký obsah vit. C, silný antioxidant.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 31.07.16 17:19
avatar

Sebod a Pohanka mají pravdu. Chutné se Vám to moc nezdá, protože, i když je už aronie černá, není dosud vyzrálá. Na sklizeň je brzy. Sklízí se klidně i po prvních mrazících. Poté je rádi oberou ptáčci.

Mně nechutná v žádné podobě. Ale vnuk z ní miluje kompoty a někteří lidé také dělají šťávu. Prý i nějaký likér. Zdravé to je. U nás nasadili aronie kolem cesty /obec/, vyrostlo asi 8 pěkných stromů, jeden zplaněl a rodí klasické červené jeřabiny. Tak chodím dceři občas pro vnuka trochu aronie natrhat. Sama se konzumaci ale vyhýbám. Jaga.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: pu®
Datum: 31.07.16 17:25
avatar

Sebod, Pohanko a Babojago, moc děkuju! (Wampe, i Vám, ale nám se to přece jen nezdálo!) Je to dosti trpké a dokysela, ta mírně svíravá chuť, o které píší na wiki, odpovídá. Já ale miluju cokoliv, z čeho se dá udělat džem nebo zkrátka něco "domácího", takže sklidíme a něco vyrobíme. A jak tak čtu, s těmi mrazíky máte pravdu - jen otázka, jestli to vydržím(-e) :-D Ale jestli zase vařením ztrácí vitamíny, tak si počkáme. Každopádně rádkyně, mockrát Vám děkuji a přeji krásné léto! *slunce*

Od: uska®
Datum: 31.07.16 17:47

Sklízíme až na konci září, pak je riziko, že se podělím s ptactvem a nebo se semnou vůbec nepodělí, lumpové. Stopky musí být červené, pak jsou jeřabiny zralé. Neznám lepší džem jak z černých jeřabin (aronie). A jak vypadá krásně roláda s tímto džemem, hmmm. Mám asi 30 recpeptů na vše možné z aronie - sirup, kompoty, sušené, nakládané atd. Mám nejraději tento:

Džem z černých jeřabin *
1 kg jablek, 1 kg černého jeřábu, 1 kg cukru, mletá skořice,
citrónová kůra, 2,5 dl vody, Petol.
Jablka nastrouháme nahrubo i se slupkou, přidáme skořici,
citrónovou kůru a vodu. Vaříme prudkým varem 10 minut, pak
přidáme cukr a po jeho rozpuštění jeřabiny. Velmi prudce vaříme
dalších 15 minut, mají-li jablka mnoho šťávy, vaříme i déle.
Nakonec přidáme Petol. Ještě horký džem plníme do sklenic.
Uchováváme v chladnu.


doplněno 01.08.16 22:28:

Není zač. A když byste chtěli vyrábět z aronie něco jíného, napište do vnitřní pošty, pošlu recept na cokoliv z nich.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 02.08.16 10:54
avatar

Není k čemu děkovat.To jsem ale popleta.Nenapadl mne černý jeřáb,ani ve snu :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.07.16 17:58
avatar

Souhlasím,také mám tuto aronii doma na zahrádce.Ze dvou malých keříčků mě po 10 letech vyrostly dva velké keře vysoké přes dva metry,které jsou obsypané na husto těmito plody,což je docela problémem,nebot se váhou plodů,ohýbají větve k zemi a další problém,mám nyní v tom,že se tyto dva keře spojily v jeden velký,což se mě moc nelíbý.Jinak plody se spracovávají na podzim až jsou ůplně zralé,nejlépe když přejdou mrazem,když změknou,jinak se z nich dělá marmeláda,kompot atd.Já jsem z nich dělal i konak a to tak že jsem 1 kilo těchto bobulovin naložil do čisté vodky a nechal 1měsic ve sklepě po občasném promíchaní kvasit a po měsíci přidal cukr a opět nechal týden pracovat.Potom už stačí jen konzumovat a je to docela dobré i když trochu trpké,ale néní to jedovaté a navíc má to sloužit jako lék s mírnou konzumací.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 31.07.16 19:32

To je aronie, černý jeřáb. Jedlé, zdravé, ale dost suché. Šťáva z aroniového kompotu dobrá s rumem a kořením na likér. Jinak je aronka dobrá zavařená v kompotu s hruškama. My jsme ji museli zlikvidovat,byť byla roubovaná na kmeni. Chodili na ni ptáci a pak jsme měli omítky a bílé zídky od nich podělané do modra. Muchovník / Amelanchier/ to není, ten má plody v malých hroznech , kde kuličky dozrávají postupně. A první jsou dřív jak jahody.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.08.16 19:22
avatar

Sousedi mívali tuhle aronii překrytou starou záclonou. A nebesské ptactvo mělo po ptákách! :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pu®
Datum: 01.08.16 21:06
avatar

Juj, děkuju všem za další odpovědi! A Babko, když mrknete na fota pozorněji, uvidíte také záclonu ;) (ještě jsme nevěděli, co to je, ale doufali, že se to bude dát jíst, a také nechtěli, aby nám to ptáčci zobáčci sezobali!). Obzvlášť díky za ten recept rádkyni výše, supr!


doplněno 01.08.16 23:09:

Usko, děkuju *pusa* Máme jen ten jeden keřík, tak toho bude jen tak 1-2 litry, budeme pak muset rozmyslet, co uděláme, protože to bude jen na jeden pokus ;) Ale ozvu se ráda - a budu ráda! Pěkný večer, Pů

Od: chcivedet
Datum: 02.08.16 08:36

Dobrý den.

Černý jeřáb (áronii) ochraňuji před náletem ptáků tak, že na keř pověsím "plašítka". Ze sáčků od chipsů, sušenek udělám střapce, do lahviček od mléčných probiotických nápojů se šroubovacím víčkem dám trochu nějakých zrnek, nebo na tenký umělý provázek navážu kelímky od čajových svíček tak, aby o sebe klinkaly. Když jsem tyto "ozdoby" pověsila i zespodu keře, konečně nám úroda áronie vydržela až do konce září, kdy jsem již chtěla sklízet. Ozdoby tam mohou zůstat a další rok, když keř povyroste, přidat nové.

Předešlé roky jsem vyzkoušela různé recepty, taky jsem na netu našla " Punč z áronie," a zkusila jsem z ½ dávky – je výborný). Za ty roky experimentů jsem si vytvořila i svůj univerzální recept: »

ŠŤÁVA Z ČERNÉHO JEŘÁBU SLAZENÁ

Jeřabiny, voda, cukr, (dříve jsem dávala i trošku kyseliny citrónové)

Očištěné bobule jeřabiny rozdrtit, nebo jinak narušit slupku (není-li el.sekáček, tak např. v některých dom.potřebách mají černé umělé šťouchadlo na brambory, ale dole to vypadá trochu jak nožíky ), zalít horkou vodou ( 1kg jeřabin : 1 litru vody ), rozvařit a nechat zchládnout ( takto nemáme-li odšťavňovač ). Pak vymačkat – místo plátna se mi osvědčila hustá síťka na jemné prádlo /např. z Al...../ určená jen pro mačkání ovoce ( poprvé vyprat v prášku na praní, mnohokrát dobře vymáchat a potom po použití prát jen v čisté vodě ), většinou ji dávám dvojmo a mohu bez obav dobře ovoce vymačkat, aniž by se roztrhla. Nebo někdo používá punčocháče. Výpresky můžeme nějakou dobu uchovat v lednici nebo mražáku na čaj. Potom na 1 litr získané šťávy dát 1kg cukru. Použijeme vždy o něco větší hrnec, aby šťáva při vaření nevykypěla. Cukr rozmícháme, dáme vařit a přitom často mícháme, aby se šťáva nepřipálila a hlídáme, aby neutekla z kastrolu. Necháme vařit asi 15 min., aby trochu zhoustla a vařící nalíváme do čistých sklenic a hned zavíčkujeme. Je-li šťávy více, přihříváme, aby chytlo víčko. (Jednou jsem šťávu vařila, až se táhla na vařečce a po vychladnutí vznikl hodně tuhý med, ještě že byl ve sklenici od marmelády. A byl dobrý!)

Použití: Šťávu lze i v zimě přilít do čaje, do bílého jogurtu, do zmrzliny, obarvit těsto, nebo i griotku si můžeme udělat – ( Do ½ litrové sklenice – ¼ l šťávy + ¼ l rumu + dle chuti hořké mandlové tresti - asi 1 lžičku / obměna výborného receptu z internetu).

Abych ze svého receptu si mohla udělat také punč později, předem jsem si udělala svůj extrakt na punč z áronie ze slazené šťávy - na 100 ml rumu – 4 g celé skořice, 2 g hřebíčku, 1 dílek z růžice badyánu, 2 – 3 větvičky máty peprné asi 12 cm dlouhé nechat uležet. (punč jsem zkusila namíchat již druhý den po založení extraktu, dokud jsem měla ještě zbytek vína z výborného "Punče z áronie".

Zkusila jsem 2 varianty punče ze slazené šťávy:

Punč z áronie ze slazené šťávy I - Do ¼ l hrnku dáme 3-4 pol.lžíce slazené šťávy z černého jeřábu , 2-3 lžičky extraktu na punč a zalít horkou vodou, můžeme přidat kolečko citrónu.

Punč z áronie ze slazené šťávy II - Ve ¼ l hrnku v mikrovlnce zahřít ½ dl vína, přidat 3-4 pol. lžíce slazené šťávy z černého jeřábu, 2-3 lžičky extraktu na punč a dolít horkou vodou, můžeme přidat kolečko citrónu.

Ořechové rohlíčky s áronií – 14 dkg ml. vlašských ořechů, 12 dkg ml. cukru, místo strouhanky z 1 rohlíku jsem dala sušenou mletou nebo rozmixovanou áronii, 1 celé vajíčko. Zpracovat těsto, utvořit rohlíčky a sušit v troubě cca při 100° C, nechat uležet.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 02.08.16 12:39
avatar

"pu", borůvka má jiné listy a jinou barvu plodů... naše borůvky na zahrádce:

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.08.16 00:55
avatar

Když jste u těch borůvek, nějak mi ztloustly kmínky, jsou metr vysoké a a mají olistěný jen vršek. Samozřejmě i málo plodů. Četla jsem někde, že se nestřihají, ale je mi to divné, Když kmínky uříznu, vyžene borůvka znovu? Mám velkoplodou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 14.08.16 13:27
avatar

"blesik", asi je to rostlinka od rostlinky. Také máme některé, takové jalové a některé opravdu plodí, jsou také velkoplodé. Nic s nimi nedělám, ani nestříhám, nevím, zda je to tak dobře, ale v lese, rostou borůvky také nějak divoce.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.08.16 19:35
avatar
Borůvky zmlazujte. Co odplodilo vystrihejte dle stavu. Někdy od půlky kminku nahoru a někdy celý. I ze starého dřeva vyroste nový plodný výhon, ale chce to nenechat ji celou zestarnout. Jinak množství úrody klesá.
Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.