Kdy sklízet hrách cukrový

Od: Datum: 06.06.16 18:19 odpovědí: 10 změna: 17.06.16 20:18
avatar
Dobrý den,
Letos poprvé pěstuji hrách CUKROVÝ. Netuším v jaké fázi je nejlepší pro sklizeň. Prej 3 týdny po odkvětu. Samozřejmě netuším jak dlouho to je v mém případě.
Jak velké mají být kuličky v lusku při sklizni? 3-5mm nebo menší?
Jde o hrách cukrový ne dřeňový.
Díky

Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.06.16 19:17

Lusky by měly být dobře vyvinuté a silné asi 3-4 mm. Hrášky uvnitř jsou už patrné, ale malé Používám ho buďto jako syrový do salátů a nebo tepelně upravuji. Jak dlouho trvá než do této velikosti doroste, to nevím. Nemám tolik místa, abych si ho pěstovala a tak ho kupuji:(

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 06.06.16 19:58
avatar
Kouknu na něj v obchodu, to je dobrý nápad :-D zatím jsou kuličky max 2mm, tak ho nechám na víkend, to by mohlo být akorát. Sladký krupavy je.
Datum: 06.06.16 20:04

Vypadá skvěle a určitě bude lepší než ten můj kupovaný:)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.06.16 19:26
avatar

Hrášek cukrový se sklízí když jsou vyvinuté lusky, ne kuličky, protože se konzumuje celý. Takže jakmile je pěkný lusk, bez kuliček uvnitř. Ty tam jsou, ale jsou zanedbatelné, jako zárodky na hrášek. Lusky jsou placaté a křehké. Jsou výborné.

doplněno 07.06.16 07:50:

Na fotce jsou lusky přesně v tom stadiu, kdy se mají sklízet. Možná budete muset stáhnout před úpravou ten "vlásek" co je na hraně každého lusku, ty jsou tvrdé a je to nepříjemné při jídle, protože pak je taháte z pusy. Ale jde to samo a rychle. Dělá se to i u některých zelených fazolek. Ty jsou také vynikající.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 06.06.16 20:09

Hrášek cukrový můžete sklízet v době, když jsou zrnka malá a pak se konzumuje i s luskem. Co už se většinou nepíše, že pokud necháte zrnka vyvinout více, konzumujete jen zrnka jako u hrachu dřeňového, lusk už ale není dobrý. Záleží tedy na vás, co s ním chcete dělat a jak ho jíst.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hrachovka
Datum: 07.06.16 17:06

Dovolím si navázat na vaši otázku,

prosím vás, jak je to s tímto hráškem, co se týče sklizně? Průběžná nebo jednorázová? Objeví se po sklizni za pár týdnů nové květy a lusky? Až utrhnu poslední, má cenu rostlinky nechávat nebo to brát jako uvolnění místa pro něco dalšího? :)

Děkuju, pěkný den.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 17:17
avatar
Lusky jsou k trhání a o kus dál má ještě květy, jejich docela dost. Takže čekám průběžnou sklizeň, ale nekonečná celé léto určitě nebude.
doplněno 17.06.16 20:16:

kařdopádně jako u klasického hrachu je to víceméně jedna vlna v rámci jedné rostliny. Pozdější květy a i pozdější lusky nevypadají, že by měly dosáhnout kýžené kvality.

Datum: 07.06.16 17:26

Sama hrášek nepěstuji (nemám na něj místo..jak jsem již psala), ale bavila jsem se o něm s dcerou. Říkala, že ho sklízí postupně. Všechny květy nevykvetou naráz a tak i lusky jsou ke sklizni postupně. To je si stejné jako u dřeňového, který jsme mívali u bývalého domku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 20:43
avatar

Jak píše Trnča. Sklízí se postupně a dost dlouho. Ale ta první úroda je největší a nejlepší, pak to pomalu slábne a žloutne.


doplněno 17.06.16 21:06:

Je to tak u tohoto druhu hrášku. Tedy cukrový hrášek. Tady v Čechách byl dlouho neznámý, nepěstoval se. Já ho znám z ciziny a tam jsem ho kupovala a byl dost drahý. Patřil mezi lahůdkovou zeleninu. Však i tady se dnes prodává někdy a někde a není levný a není zrovna nejčerstvější. Prodává se ve vaničkách. Já ho mám moc ráda a není nad to si ho vypěstovat na vlastní zahrádce. Lidé u nás ho moc nepěstují, protože právě neznají dobu sklizně a spíše čekají až bude mít plně vyvinuté kuličky, což je u této odrůdy nežádoucí, protože se pěstuje právě kvůli těm "mléčným" luskům a ne kvůli hrášku co je uvnitř.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.06.16 20:18
avatar

Pár lusků trochu už i přezrálo, ale i cukrového hrachu jsou dobré i ty lusky, které jsou už mají skoro kuličky vyvinuté. Pořád jsou křehké a sladké. Nevím jestli mám štěstí na odrůdu nebo je to tak u všech. Každopádně jsem koštnul i klasický hrášek, který by vyvinutý méně a lusky už měl dřevnaté. Cukrový je stále dobrý.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.