Olamovat klíčky brambor?

Od: Datum: 16.04.16 12:00 odpovědí: 5 změna: 17.04.16 20:22

Když jsem byla začátkem března u příbuzných, strýc vytáhl přepravku skladovaných brambor a postupně všem oddrolil klíčky a zase uložil zpět. Jsou to jejich vlastní brambory určené na konzumaci, klíčky byly kolem 1 cm. Mají tam prostor na skladování docela vhodný, co se chladu a vlhkosti týká. Máti mi kdysi kladla na srdce, že se klíčky vylamovat nesmí, že brambora časem zčerná. Co je tedy správně? Už se k nim asi nedostanu, abych to zkontrolovala. Děkuji za Váš názor. S.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 16.04.16 12:08

Správně je vylámat. Klíčky svým růstem spotřebovávají zásobní látky z brambor (škrob). O černání po vylámání jsem neslyšel ani neviděl.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 16.04.16 12:11
avatar

Klíčky se zkrátka vylámou a brambory jsou nadále dobré a jedlé.Žádné černání se nekoná.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.04.16 17:49
avatar

Po vylámaných klíčcích brambory opravdu nečernají. Někde jsem četla, že se má dát k bramborám jablko, že nebudou klíčit. Vyzkoušela jsem to ,dala jsem před třemi týdny jablko k bamborám, které klíčily a klíčení se zastavilo. Jen jabko hlídám, jestli nehnije.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.04.16 05:03
avatar

Klíčky obsahují větší množství solaninu, takže bych je také odstranila. Brambory jsou jinak jedlé, nečernají ani nehnijí. Jen se jim prostě zarazí ta vegetace.

Mám letos velké množství brambor, nesníme je, vařím je postupně slepičkám. I pro ně jsem klíčky otrhala. Pokud brambory nechci sázet, klíčky nejsou k ničemu. Jaga.

A je lepší odstranit je včas. Také jsem už viděla brambory s 15 cm klíči, prorostlými navzájem. Ovšem všechny živiny byly z brambor pryč, brambory byly vrásčité, takové měkčí /ačkoliv ne shnilé/.Opravdu jen pro zvířata.

Proto si myslím, že strejda udělal dobře. *palec* Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.04.16 20:22
avatar

Jak píší ostatní. Máti neměla pravdu. Naopak se klíčky před konzumací vylámat musí a je lepší ještě i lehce vykrojit. Klíček je jedovatý. Pokud je ovšem nechtěla sázet, ale ani tak jsem nikdy neviděla, že by brambora zčernala. Pokud Váš strýc vydrolil klíčky a brambory zase schoval, tak to udělal proto, aby prodloužil jejich trvanlivost. A také píšete, že to jsou jejich vlastní brambory, takže se určitě také chystá sázet nové. I já před sázením své vlastní brambory zkontroluji. Třeba si už připravoval sadbu.

Ale ať už je to jak chce, rozhodně se klíčky musí vylámat, když je chcete jíst a rozhodně po tomto zásahu nečernají.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.