Černý bez

Od: Datum: 12.06.15 21:18 odpovědí: 5 změna: 14.06.15 11:54

Dobrý den, již mnoho let vyrábíme z květu černého bezu štávu. Tento rok má ovšem i přes to, že postup zůstává stále stejný, úplně jinou chuť a nevoní po černém bezu. Z jakého důvodu se to mohlo stát? Je možné, že došlo k záměně rostliny? Popř. jaké? Děkuji. Vlaďka


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 12.06.15 21:28
avatar

Dobrý den, zaměnit tuto rostlinu (její květ) snad není ani možné. Spíše bych řekl, že záleží na "vyzrálosti" květu. Možná byl podtržen nebo zase moc starý. Zdravím!

doplněno 12.06.15 22:32:

No, tak snad tazatelka chodí sbírat květy na stálé místo. A mohla by tedy vědět, co sbírá.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 12.06.15 21:43
avatar
Šmarjá,vyhoďte jej,může být zaměněn s bezem červeným,nebo s bezem chebdí.
Oba druhy jsou jedovaté !
doplněno 12.06.15 21:43: http://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bez_%C4%8Dern%C3%BD
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.06.15 21:50
avatar

nejspis sklizeno moc brzo, pokud to neni neco jineho

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.06.15 23:07
avatar

"již mnoho let vyrábíme z květu černého bezu štávu"... tak si nemyslím, že byste něco popletli. Květy černého bezu jsou typické svou výraznou vůní, to byste si museli všimnout hned, že trháte nějaké jiné. Zmiňovaný chebdí jsem ještě neviděla, ale bývá vzrůstově menší (bylina postrádající dřevnatou část) a květy jsou odlišně zabarvené a z bezu červeného byste se otrávit neměli, jedovaté jsou plody. Spíš se přikláním k tomu, že se nějak změnily u vás podmínky (květy zapařené a pod.). Nevím, jakým způsobem zmiňovanou šťávu vyrábíte, ale já každoročně připravuji bezové "limo" a každá dávka chutná jinak. Mona

Ohodnoceno: 1x
 
Od: host
Datum: 14.06.15 11:54

Kvetoucí černý bez, pokud ho dobře znáte, si jistě nespletete s jinou rostlinou. Má typický zápach, pro někoho vůni. Někdy voní méně, někdy vůbec, někdy voní úžasně silně a prudce. Sbírá se v plném květu, dokud ještě neopadává, hodně voní. Takže asi ne po dešti. A hlavně se podívejte, kde keře rostou. U silnice, kde jezdí hodně aut se práší a i když se už používá bezolovnatý benzín, není dobré sbírat léčivé byliny u silnice. Keře černého bezu na mezi u pole, kde jezdily postřikovače s chemikáliemi také mohou být postříkané. V poli bývají po postřikovačích typické vyježdené koleje. Zdravý rozum dá, že tady by se léčivé byliny neměly sbírat, natož konzumovat.

Pokud jsou ve vašem kraji už bezinky odkvetlé, najdete možná o pár kilometrů dál na nedělním výletě ještě kvetoucí. Někdo šílí nad tím, že na bezinkách jsou mšice, nebo v květech malí černí broučkové, ale kupodivu to snad znamená, že žijí a tím, že keře nebyly postříkané nějakou agrochemikálií, ačkoliv ani to není jistota.

Nebo: pokud vaše bezinková limonáda má ošklivou chuť, odpovězte si sama, jaké citrony jste použila, jestli jste oloupala kůru? Někdy si stačí olíznout prsty, ve kterých jste držela citron a pusa se zkřiví hnusem ne z kyselosti citronu, ale z konzervačního postřiku. Zapomeňte na používání citronové kůry v kuchyni. Na bezinkovou limonádu je třeba kůru okrájet a pak si ještě před krájením citronu na kolečka umýt ruce, aby ani z nich nešla chemie do limonády.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.