Léčivky a kuchařskébylinky na parapetu

Od: Datum: 07.10.14 09:24 odpovědí: 3 změna: 07.10.14 13:48

Dočkal jsem se až teď na podzim nového bytu s velkým oknem na jih a místností s teplotou kolem 20-ti st. Je možné ještě touto dobou vyset některé bylinky do truhlíků na parapet.? Jde mi zejména o bazalku a pak samozřejmě všechny další,které by měly naději na úspěch. Nevím zda touto dobou seženu namíchanou hlínu na výsev,tak prosím i o radu jakou asi a jak namíchat.Děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 07.10.14 10:36
avatar
Výsevni substráty jsou k dostání celoročně to nebude problém. Bylinky ze semínek to ale bude touhle dobou už asi dost loterie. Spíš bych šel do hobbymarketu a koukal po výprodejích. Jim tam už teď bylinky dožívaj tak bývají za pakatel. Když je přesadíš do lepšího a trošku přihnojíš tak se tvé záchranářské úsilí určitě vyplatí. Zrovna tvá milovaná bazalka ale nemá ráda přesazování takže se pravděpodobně zarazí a bude chvíli trvat než obrazí. Jinak doma bez problémů můžeš dát cibuli na nať a odkopek šnitlíku ze zahrádky. A co ti půjde rychle je zimní klasika - řeřicha.
Ohodnoceno: 1x
 
Od: pb®
Datum: 07.10.14 11:32

Já si myslím, že bylinkám to doma moc nesvědčí. Zkoušela jsem jich několik, ale doma přežila jen máta, to je báječný plevel a jedna umrněná rukola. Rozmarýn, bazalka, oregano, to všechno mi chcíplo. I na jižním okně, i na východním, kde nebylo topení a vlhkost okolo 60ti%, teplota do 23°C. Letos dám domu jen ten rozmarýn, ten by zimu venku nepřežil a budu doufat, vše ostatní bude ve skleníku. Pokud bude zima jako loni, mám velkou šanci, že budou bylinky růst i v zimě. Alespoň několik sazenic rukoly letošní zimu přežilo a dokonce i ředkvičky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.10.14 13:48
avatar
To jo když je zima jako loni tak se dějou věci ale jinak třeba ředkvičky rostou z kraje zimy i pod sněhem. Stejně tak i tymián. Původně tady ale asi nešlo o přezimování ale o přísun čerstvé nati v zimě. Na to je nejosvědčenější ta naťová cibule a šnitlík. Možná by šel na chladném a světlém místě i trs libečku a petržel. Píchnout do hlíny malý celer kvůli nati by taky nebylo od věci. A třeba i na zkoušku naset saturejku a estragon. Rozmarýna a bobkový list ( vavřín ) v bytě taky půjdou ale na chleba si je asi těžko nastříháš :-D
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.