Nakládání zelí

Od: Datum: 26.09.14 20:38 odpovědí: 5 změna: 05.10.14 08:49

Prosím o poměr komponentů při nakládání zelí.Loni jste mi někdo poradil,zelí bylo moc dobré ale nekde jsem to založil.Dík


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 26.09.14 21:36
avatar

Já ho dělám takto a je výborné : http://recepty.vareni.cz/nakladane-zeli-s-krenem/ A odsud z loňského roku máte zde : https://www.poradte.cz/nejen-…12-nakladane-zeli-recept.html A další : https://www.poradte.cz/nejen-…/6136-recept-kysane-zeli.html

doplněno 27.09.14 16:41:

Ájo,přečtěte si laskavě mé odkazy,zřejmě jste se přehlédla A nemelte tady nesmysly.Děkuji za pochopení.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.09.14 21:58

Děkuji,už jsem v obraze.

Datum: 27.09.14 15:25
avatar

Nevím, zda Vás uspokojila odpověď od pisatele, který je přede mnou, ale to je předpis na zelný salát a nikoliv nakládání zelí, já už léta páně si doma dělám do zelánku kysané zelí, které je výborné, zdravé a bez přídavku vody nebo octa jako v obchodech. Na 10 kg zelí 15 dkg soli, lžič,u kmínu, / 1-2 cibule, 1 malá mrkev, 1 jablko - toto vše nastouhat a přidat do směsi/, zelí utlouct, promačkat, já osobně ho dávám do velkého lavoru, zavážu si nohy do igelitového pytle a šlapu, tak pustí co nejvíce šťávy), poté přenádme do zeláku, navrch dáme celé listy a umytý vyvařený kámen a nechám asi 3 týdny v místnosti, občas nutno zatlačit. nevhodný je zelák, který se v současné době prodává a nemá okraje na vodu, pozor, toto zelí nevydrží dlouho.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.09.14 10:57
avatar

Zrovna jsem zakoupil v Kauflandu levné zelí.Nakrájel jsem ho a naložil s cibulí,kmínem a solí,v podstatě podle hořejšího receptu.Přidávám i panenská jablíčka,pokud seženu.Jiná se nehodí,nebezpečí hnití.Na nakládání používám větší(15 l )

kbelík od Primalexu,vložím pytel na odpady a vsypu zamíchaný materiál.Po srovnání kulatým klackem našťouchám a pytel uzavřu.Vložím uzavírací víko z menší nádoby a zatížím placatým kamenem.Uzavřu původním víkem.Po 4 týdnech se nádoba může dát do chladnější místnosti.

JABRAKA

Chtěl bych upozornit,větší množství kmínu může způsobit zhořknutí zelí,moc soli může zastavit kvašení.Takže,dodržet recept.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ola®
Datum: 05.10.14 08:49
avatar

Já dávám do zelí (samozřejmě kromě soli a kmínu) ještě na kolečka nakrájenou cibuli a na hrubší hranolky nakrájený křen. Mezi jednotlivé vrstvy pak proložím vždy pár vinných listů a semo tamo čtvrt jablíčka. Zelí je pak výborné chuti a krásně tvrdé. Před vařením vyhodím hranolky křenu a zelí překrájím. Je to lahoda i bez vaření, jako salát, jen tak k masu a bramborám. Hlavně zdravá! Slyšela jsem, že někdo dává do zelí i na hrubo nastrouhanou červenou řepu, ale to jsem fakt ještě nezkoušela, asi i toto vyzkouším, ale v malém množství, tak do nějaké zavařovačky...

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.