Skladování načesaných jablek

Od: Datum: 21.09.14 13:45 odpovědí: 4 změna: 24.09.14 13:27

Dobrý den, sklidil jsem jablka odrůdy Rubín, dal je do přepravek stopkami nahoru a nechal je venku pod přístřeškem, aby na ně nepršelo. Plody bohužel hodne hnijí. Každý týden je probíráme a ze 4 přepravek tak vyhodíme košíček shnilých nebo nahnilých plodů Jablka nejsou chemicky ošetřena. Poraďte mi prosím jak nejlépe postupovat. Při sklizní byla mokrá, ale v bednách rychle oschla. Děkuji za radu.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 21.09.14 13:51
avatar

Pokud hodně hnijí,tak je přece nemůžete uchovávat v syrovém stavu.Uvařte kompoty,vždyť je to dobrůtka :-P Také můžete nastrouhat na zimu k přípravě štrůdlu./Do sklenic,samozřejmě/.

doplněno 21.09.14 14:13:

http://recepty.vareni.cz/jablecny-kompot-se-skorici/ A strouhaná : http://www.toprecepty.cz/rece…trouhana-jablicka-k-zavareni/

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.09.14 09:02
avatar

Bohužel, takto jich mic neuchováte. Je velmi vysoká vzdušná vlhkost, která není obvyklá. Navíc bylo i celkem teplo, což plísním velice vyhovuje. Jsou velmi namnožené a v ovzduší je vysoké množství spor. Proto venku jim to nesvěčí. Měl byste je dát do suchého sklepa, pokud máte. Pokud ne, tak je zavařte. Strůdl z takového kompotu uděláte i tak.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.09.14 01:32
avatar

Bez chemického ošetření Vám moc dloho nevydrží, záleží na odrůdě. Já je ale před uložením do sklepa nechám oschnout, lísky vyložím reklamami, natlučená nebo poraněná spotřebuji hned, zdravá uložím do sklepa. Předtím ve sklepě zapálím sirné knoty (ve starém hrnci, z opatrnosti), otevřu až druhý den. Pravidelně probírám, na Vánoce z nich mám štrůdl a ty zimní vydrží ještě týdny potom.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.09.14 13:27
avatar

Naše jablka neošetřujeme, pouze brzy z jara stříkáme stromy proti přezimujícím škůdcům. Po sklizni jablka neustále přebíráme a jezdíme moštovat (mošt v PET lahvích do mrazáku už je tam víc jak 100l), některá sušíme v sušičce, odrůdy co nejsou vhodné na uskladnění, spotřebujeme rychle, rozdáme a na uskladnění necháme jen zdravá jablkam (vydrží v pohodě do května, sklep je pouze na jablka, nic jiného do něj nedáváme). Nejlepší skušenost mám s japonskym zeleným (mladá jabloň), jadernička a panenské, kožuchy (jabloně staré 50 let, jak se odrůdy jmenují netuším, děda jim říkal takto).

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.