Jak trhat šípky?

Od: Datum: 16.09.14 13:32 odpovědí: 17 změna: 04.10.14 12:26
Neznate nejakou pomucku nebo figl, cim trhat sipky z keru?
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 16.09.14 13:38
avatar

Fígl? Já je trhám v rukavicích.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.09.14 13:40
avatar

Zdravím,
nevím jak dnes, ale kdysi za dob mého mládí, když babička chodila na šípky, tak se šípky netrhaly, ale odstřihovaly malými nůžkami.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: malina81
Datum: 16.09.14 14:53
Mela jsem na mysli treba nejaky trhacek . Ze bych prejela vetev a sipky tak rychle sesbirala.
Datum: 16.09.14 16:21
avatar
U vás už mrzlo až praštělo?
Já jdu na šípky v klasických pracovních rukavicích. Ale až po prvním mraze.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.09.14 20:44

po mrazu nam vzdycky zmeknou,a jsou na nic.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.09.14 20:48
avatar
Po mrazu jsou k okamžité spotřebě lepší, ale pro uchování zcela nevhodné. Viz https://www.poradte.cz/recepty/sipkovy-caj/
doplněno 16.09.14 21:26: Asi čtěte něco jineho: Šípky které přešly mrazem nejsou vhodné pro sušení, avšak jsou lepší pro okamžité použití
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.09.14 21:05

jenze jak tam pisou,ze jsou dobre na suseni po mrazu,tak je to blbost,pri suseni se zacnou kazit,proto sbiram pred mrazem a co nestihnu necham ptakum na zimu.mimochodem nevite jak je nejlepe namnozit?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.09.14 21:41

Clayman má pravdu *palec*. pevné šípky jsou dobré k sušení. Ty které přešel mráz jsou výborné k okamžité spotřebě (do jogurtu apod) nebo na výrobu marmelády

doplněno 16.09.14 21:44:

Jo a ještě se tu někdo ptal na množení šípků. Jestliže to je za účel sběru šípků a jejich dalšího zpracování, tak doporučuji růži svraskalou. Šípky jsou podstatně větší. Množení - odkopky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.09.14 22:45
avatar
Doplním sebod
http://botanika.wendys.cz/kytky/K580.php
http://www.google.com/search?client=ms-android-sonyericsson&channel=bm&site=webhp&q=rosa+rugosa+mno%C5%BEen%C3%AD&revid=1475296409&sa=X&ei=wqAYVMTFJaLG7AbD-ICADg&ved=0CEoQ1QIoBA
doplněno 16.09.14 23:03: Já používám velké nůžky. Stříhám najednou pokud možno aspoň dvojice nebo trojice, jásám u čtveřic. Rychleji to přibývá.
Doma potom ostrým nožem uříznu konec šípku se stopkou a na druhé straně kousek s bubákem. Rychleji to schne.
Do čajníku dávám do studené vody, po pár hodinách vodu převařím. Suché šípky rozmoknou ve studené, krátkým varem jen uvolní to pravé ořechové a ztratí málo vitamínu C.
Jako náhradu za C cmrndnu do hrnku trochu vitamínu R. Dostal jsem zdá se originál jamajský...
Cítíte tu vůni?
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.09.14 17:53

jo,voní to az na moravu,tu svraskalou zvazim,mam to do ziveho plotu a pisou vysku 1.5 m coz se mi zda malo a navic se mnozi jak malina a to nevim jestli chci.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.09.14 17:57
avatar

Když šípky usuším,jsou tvrdé jako kámen a pak si chci udělat šípkový čaj,tak nevím co s nimi ,aby pustlily šťávu .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.09.14 22:45
avatar

co tento postup, máte vyzkoušeno?
https://www.poradte.cz/recepty/sipkovy-caj/

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jarda*
Datum: 18.09.14 10:04

Osobně mi vyhovuje postup: hrst sušených šípků rozmačkat, nasypat do cca 1,5 l simaxové konvice, zaliju vodou a zvolna ohřívám k varu a okamžitě vypnu. Pak nechám schladnout. Během celé doby ohřevu a schlazení je to dobré několikrát promíchat. Nakonce přefiltruji do druhé konvice přes papírové filtry na kávu. Přes cedník ne, ty chloupky jsou svinstvo. Čaj výborný a silný.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 21.09.14 15:51

My jsme nasbírali šípky,ale nedělalo nám to dobře i muži,,,špatně se nám dýchalo,tak jsme toho nechali.Prej ty chloupky.bylo nám řečeno

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.09.14 22:31
avatar

Já žádný fígl na trhání šípků neznám,ale znám dobrý způsob na zpracování šípků pro vaření čaje.Já se svou ženou natrhám asi 10 kg šípků,které postupně v troubě usuším,potom až jsou tvrdé a suché je na masovém mlecím strojku číslo 10 rozemelu a vše uložím do nadoby s víkem.Potom pro vaření čaje použivám kávovar s papírovým filtrem č.4 do kterého dám dvě polévkové lžíce rozemletých šípků a tak jak vařím kávu na tomto stroji,tak i vařím šípkový čaj a nemá to žádnou chybu,skuste to a uvidíte sami.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rozara*
Datum: 04.10.14 12:17

Pod keř položte velkou plachtu nebo starou záclonu a šípky oklaťte klackem, jako ořechy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.10.14 12:26
avatar

Ke sběru používám svářečskou rukavici. Je skoro po loket.

A vařím je tak, že je nejdříve namočím (na několik hodin) v Simax konvici,

jak už někdo psal a pomalu přivedu k varu. Pak cedím přes plátýnko.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.