Paradite co je to za houbu?

Od: Datum: 09.09.14 20:20 odpovědí: 10 změna: 11.09.14 22:01

Chtěla bych se ujistit, o jakou houbu se to jedná?

Omlouvám se za horší kvalitu fotografie. Je to miminko, ale mám jich více těchto ve větším.

Potěší každý názor. Děkuji. V.I.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.09.14 20:27

tipla bych ryzec pravý. Dnes jsme jich přinesli z lesa velký koš. Výborná houba na nakládání, Jo a jinak u nás je již les plný václavek

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.09.14 20:30
avatar

Když u houby odrýpnete kousek třebas kloboučku - teče z toho takové bílé mléko? A je ta houba oranžová s takovými zelenými kruhy na kloboučku? Jestli ano, tak by to mohl být ryzec pravý.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.09.14 12:02
avatar

Eulálie, neradíte zde správně, ryzec pravý /který to zřejmě je/, roní oranžové mléko.

Bílé mléko má ryzec kravský, nejedlý.

Tito ryzci praví jsou vynikající, dělám je na smetaně na kyselo. Nebo jen tak upražit na másle. Jejich nevýhodou je, že bývají často celé červivé, nepoškozené bývají jen docela malé houbičky. A druhá nevýhoda - u nás nerostou. Občas někde najdu jednoho a tím to končí. Jo, to na Sázavě, tam se dá košík nasbírat, ale tam jsme zase jenom jednou za rok. Jaga.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: vindruchovaa
Datum: 09.09.14 20:38

Dobrý den všem, myslela jsem si, že je to ryzec pravý, mam ještě hodně ryzců smrkových, ale moc mi s toho nezbylo, všechno bylo čarvavé až na těch pár pravých. Děkuji za rychlou odpověď půjdu je povečeřet :)

Od: vindruchovaa
Datum: 09.09.14 20:43

Mimochodem, myslím si, že tak jak ryzec vypadá (opravdu rezavě) a ještě z něj teče rezavé po čase až červené mléko je prostě specifický a nedá se ho splést. Co si o tom myslíte?

Datum: 09.09.14 20:46
avatar
Dá se celkem lehce zaměnit s ryzcem kravským ten je ale víc do růžova a jeho mléko je trpké. Jedovatý ale není.
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 09.09.14 20:57

Jak Ti správně napsala Eulalie, pravý ryzec mívá na klobouku ty zelené kruhy. No a mléko je jasné, Tohle jsou dva hlavní znaky, nelze zaměnit s něčím jiným. Jak tu někdo vzpomněl ryzec kravský. Ten má barvu "hovězího masa", Nelze ho zaměnit s pravým ryzcem.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: vindruchovaa
Datum: 09.09.14 21:49

Děkuji, všem. Doufám, že je to jasné :)

Už jsou v bříšku. Mají opravdu specifickou chuť. Kořeněnou. Myslím, že si od nich chvilku odpočinu.

Dobrou noc.

Od: ruze®
Datum: 10.09.14 23:49
avatar

Myslím,že zelené kruhy na kloboučku mají ryzce smrkové,já bych kousek odloupla a zkusila to mlíko na špičku jazyka,jen se lehce dotknout,pokud je štiplavé,tak je nepoživatelný.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vindruchova
Datum: 11.09.14 22:01

Ryzec pravý a smrkový měl rezavé mléko a na vzduchu se mléko zabarvilo až do červena. Velmi kořeněná chuť našla jsme jich hory za Brnem, ale skoro všechny byly červivé. Měla jsem většinu houbiček zabarvených na kloboučku rezavo, krémově, až do zelena. Zapečení chutnali :)

Díky všem

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.