Jsou jedlé?

Od: Datum: 25.08.14 19:01 odpovědí: 23 změna: 15.09.14 00:47

Dobrý den, potřebovala bych znát radu zda můžeme sníst tyto houby viz obrázek. Přinesly je teď děti z výletu prý na polívku, ale nejsme žádní sběratelé, dají se jíst?

Děkuji Petra



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: iv®
Datum: 25.08.14 19:11
avatar
Ja bych určitě nejedla tu prvni zleva. Z pohledu diváka. Jinac ostatní vypadaji ze to jsou pulhribky? Ale rozhodně bych je neupravovala dokud nevim na 100%.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.09.14 08:36

Tedy od vás bych si taky nechal uvařit houbovku. Ta první houba zleva je masák - muchomůrka růžová - jedlá a vynikající. Větší s rozevřenými kloboučky jsou vynikající ke smažení jako řízky. Ale pokud nejsem houbař, nesbírám je a NEZNÁM, tak platí zásadní pravidlo NEJÍST.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.08.14 19:13

druhou a třetí dvojčátka zleva bych dala s klidem do polévky ostatní NE

sice první zleva vypadá na masáka- ale jistota na 100% není z fotky, takže raději ostatní vyhodit

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 25.08.14 19:19

No, to jste docela kandidáti na Darwinovu cenu. Houby neznáte, sbíráte je a dokonce je budete jíst *zed*

Ale děti se trefily. Máte tam holubinku růžovku (tu radši nesbírejte, lehce zaměnitelná a pak vám nepomůže ani vypumpování žaludku), pak to vypadá na kozáky, a na některého ze suchohřibů (nejspíš), Vše jedlé

doplněno 25.08.14 19:21:

První zleva je růžovka na 100%.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 28.08.14 22:31
avatar

sebodko *palec* vždycky mě dostane, když mi kámoška zavolá a řekne "našla jsem houbu, je taková tmavá a má světlou nohu, co je to?" lidi jsou fakt dobrodruzi. A první zleva je opravdu růžovka.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.09.14 01:00
avatar

růžovka to (řekněme na 99,99%) je, ale označení holubinka růžovka je HODNĚ divný (slyším to poprvé), málokterá skupina hub má tak charakteristický společný znaky jako holubinky, holubinka se podle nich dá určit hned na první pohled, a samozřejmě rozdíl mezi muchomůrkou (kam patří i masák, neboli růžovka - taky velmi typickými znaky) a holubinkou je propastný...
(mimochodem pro jistotu - i když muchomůrka, je růžovka jedlá (resp. výborná, taky jedna z nejkrásnějších hub), kdyby se to spočítalo, tak je asi většina muchomůrek jedlá)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.09.14 16:47

souhlas, je to masák, růžovka.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.09.14 07:26
avatar

sebod - souhlasím ,je to přesně tak,jak píšete.První zleva je 100%růžovka a jinak jsem se ještě dobře zasmála

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.08.14 19:28

Všechno je jedlé. Jen něco jen jednou. Radit po fotce to chce taky koule respektive se spolehnout na radu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: petrapetina
Datum: 25.08.14 19:31

Děkuji za rady, sama se v tom nevyznám, na houby nechodíme, ale milujeme je. Máme ještě nějaké babky, to jediné poznám...

Od: luha*
Datum: 26.08.14 07:00

Zkuste nejdříve pohostit sousedy a vy si polévku - podle situace vychutnejte až druhý den. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.08.14 14:45

Vlevo muchomůrka růžovka (jedlá), pak hřib sametový a pak asi hrbolatka černobílá. Tu jsem sice nikdy nenašla, ale je to hřibovitá jedlá houba. Zdůrazňuji asi. Jen bych Vám doporučila houby nesbírat a nebo sebrané konzultovat se zkušeným houbařem. Vzhledem k tomu, že houby neznáte a seberete muchomůrku si koledujete o pěkný malér. Mykoatropinová otrava při záměně muchomůrky růžovky s tygrovanou a nebo královskou je mňamka, je to jako když abstinent vypije najednou půl litru nebo více vodky. Úmrtnost je zaznamenána u malých dětí a starších osob. Otrava se projevuje cca za 2 hod. Kvalitní kniha o houbách se dá sehnat v antikvariátu od 20,- Kč.

Houbařům zdar

Ohodnoceno: 1x
 
Od: sarkaona*
Datum: 02.09.14 16:52

Kdo si ještě dneska kupuje knihu s obrázkama hub? Dřív ani kvalita fotek neodpovídala skutečnosti. Atlas hub se dá v moderním provedení v pohodě najít na netu.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.09.14 18:34

Sarkaona. Do lesa se nese lépe atlas hub (knížka) než noťas. A představa, že všechny houby, o kterých se chci něco dozvědět ponesu domů, abych si o nich něco na netu přečetla, je hrozná.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 07.09.14 07:41
avatar
Dnes má každý mobil a knížka se dá prohlížet na něm ;) navíc když je kvalitní, tak si můžu u obrázku houby pěkně přiblížit na určitý detail.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.09.14 09:11

miki. Věř mi jednu věc. Není nad to, když máš knížku. Fakt. Je to úpně jiné, když si u houby sedneš s dětmi a prohlížíš houbu v atlase a něco jiného je mobil, Ten kapesní atlas je takový...takový intimnější *smich*. Nevím, jak lépe to napsat.

Já bych to přirovnala jako k přečtení pohádky dítěti z knížky a oproti tomu puštění pohádky z nějakého media.

Ale jasně, máš pravdu i Ty, je jiná doba... A já se jí těžko v tomhle přizpůsobuji, to je můj problém

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.08.14 22:49
avatar

A to nevíte, že minimálně jednou je jedlá každá houba? I ta jedovatá? Pokud houby dobře neznáte, tak je ale nejezte. A máte aspoň klid, že se vám nic nestane. Jinak bráno zleva - nejspíš masák (muchomůrka růžovka, jedlá). Uprostřed nějakou hříbek, má sametový klobouček, a naposledy možná kozák. Já bych ale nedala na radu ohledně hřibů takhle po internetu, ale raději bych si o nich něco přečetla v atlasu hub. V houbách se docela vyznám, ale stejně nesbírám nikdy to, co neznám.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ruze®
Datum: 01.09.14 01:27
avatar

S naprostým klidem si můžete dát tak akorát ty 3 malé suchohřiby hnědé 2,3,4 zleva. Úplně vlevo by to měla být muchomůrka růžovka neboli ,,masák,,ale raději bych ji neriskovala,je tu možnost záměny s jedovatou muchomůrkou tygrovanou,ale ta má oproti růžovce hladký krejzlík pod kloboučkem.Růžovka ho má rýhovaný.Dále je ,my tomu říkáme,,kominíček,,je jedlý,ale nevalné chuti,tak ho nesbíráme a a ten poslední s ulomenou hlavičkou mi připomíná hřiba žlučníka-,,hořčáka,,jedovatý není,ale pro svou hořkost absolutně nepoživatelný.Pokuď houby neznáte,tak nesbírat a nejíst !

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.09.14 16:43

Řekl bych,že až na tu poslední houbu vpravo jsou ty ostatní většinou dobře zmapovány.Ta se mi jeví jako hřib nachovýtrusný-jedlý,ale průměrné chuti.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 07.09.14 04:32

Já bych doporučoval najít si čas , přemluvit nějakého zkušeného houbaře -ve svém okolí jich máte jistě plno- vypravit se s ním do lesa a tam na jednotlivých houbách chytat v praxi rozumy. To je nejlepší škola, podle obrázků to nikdy nemůže být ono. Z mého pohledu bych takovouhle službu klidně a rád někomu udělal. Neznám tisíce hub , ale ty základní, a to vy potřebujete s přehledem ovládám. Zdraví vaše a všech podobných přeci za to stojí. Mečík.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: chacharovic
Datum: 07.09.14 12:15

Pamatuj, že všechny houby jsou jedlé, bohužel některé jenom jednou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.09.14 15:52
avatar

Podle mě jsou jedlé všechny. Bráno zleva: Muchomůrka růžovka /masák/, ty 3 malé jsou suchohřiby hnědé a ten zbytek jsou,podle mě, hřiby nachovýtrusé. Říká se jim lidově i kominík, nebo mouřenín. Ty bych zkusila nejprve ochutnat, zdají se mi poněkud narůžovělé rourky, jako mívá hřib žlučový /hořčák/. Ale klobouky hořčáku barvou neodpovídají, jsou hodně tmavé, opravdu podle mě hřiby nachovýtrusé. Hořčák má klobouky světlejší, jako bílou kávu. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.09.14 00:47

Správně, ty tmavé jsou hřiby nachovýtrusné - také se mu říká kominík, černoušek, dýmovník či černohřib. Jak vidím, moc lidí je nezná.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.