Jak na JABLEČNÝ MOST! - Uchování

Od: Datum: 12.08.14 12:19 odpovědí: 15 změna: 18.09.15 18:24

Dobrý den, chtěl bych se Vás tu zeptat. Hodlám dělat letos jablečný mošt. Chci ho dělat několik litrů ale vůbec netuším jak ho uskladnit. Chtěl bych ho uskladnit ve skleněných lahvích s korkovým špuntem, několik lidí to doporučovalo někdo zase ne takže nevím. Dále nevím jaký recept na mošt vybrat, také je více různých možností. Opravdu bych byl radši za uskladnění v těch skleněných lahvích. Skladovat ho mohu ve studeném a tmavém sklepě. Pokud tedy někdo poradíte s receptem i uskladněním, budu velmi rád, Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: paw®
Datum: 12.08.14 13:08

Strycek uskladnoval most v PET lahvich. naplnil je po okraj a pred utazenim vrsku z nich vytlacil vsechen vzduch.

Jinak nejelepsi recept na most je dat jej do sudu, vykvasit a vypalit ;)

doplněno 13.08.14 10:44: Mrazeni je jiste setrne a ucinne. Ake kdyz se podivam na nas pultovy mrazak, tak je plny masa, pripadne jijych veci, ktere nejsou zavarit. Zabirat misto jeste mostem nebonhnat dalsi mrazak je dost neeokomicke. Proto je lepsi most zavarit. Teda pokud bych jej delal, tak alespon v mnozstvi 50l, at to k.necemu je. Delat 10 l mostu by se mi nechtelo.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.14 13:11

Mošt vám nevydrží,,jedině v ledničce

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hodan13
Datum: 12.08.14 13:24

Ve sklepě je opravdu chladno. Právě že jsme se dočetl že plnili do sklenic a zakorkovali, a flašky položili na bok. Takže nevím.

Od: jenda7
Datum: 12.08.14 14:19

kdysi jsme ho zavařovali do lahví, jako byly minerálky, postup si už nepamatuju i tak byl velice dobrý. Jde ho dát do pet flašek a zamrazit. Stejně to jde udělat s burčákem a popíjet burčák třeba na Vánoce nebo Velikonoce... Ale samozřejmě musí být místo v mražáku.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: myse®
Datum: 12.08.14 14:35
avatar

do petky a zamrazit... jinak rychle zkvasí :(

recept - čistá jablková šťáva, nic víc

Ohodnoceno: 0x
 
Od: paw®
Datum: 12.08.14 14:48
On se da prevarit a pak se kazit nebude. Ale uchovat jej bez pristupu vzduchu.
doplněno 12.08.14 14:52: Recepty jsou vsechny skoro stejne. Zahrat na 70°C a hotovo http://www.ireceptar.cz/varen…y-nebo-pripraveny-za-studena/
Ohodnoceno: 1x
 
Od: martinx
Datum: 12.08.14 16:40

Nalít do PET lahví a potom pasterizovat v myčce nádobí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.14 17:22
avatar

Děláme to léta stejně:do PET lahví a zmrazit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.14 17:47
avatar

Můj taťka dlouhé roky vylisoval jablka, nalil do skleněných láhví, postavil je do zavařovacího hrnce s vodu do výše cca 1/3 lahve. Mám pocit, že teplotu vyhnal na 75°C a udržoval víc jak půl hodiny. Pak vypnul a nechal ještě 10 minut. Uvařil korkové špunty a pístovou narážečkou horké láhve zazátkoval. Ve sklepě láhve ležely, aby korkové špunty nevysychaly. Měli jsme jich obrovskou spoustu a i zapomenutá láhev vydržela ještě snad víc jak 2 roky. Bylo to úžasné pití. ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jenda7
Datum: 13.08.14 09:03

ano jen dodám, pokud si to dobře pamatuju, během toho zavařování to pění a ten hnědý "sajrajt" z toho jde ven. Ale chce to doma mít buď ty korkový špunty + narážečku, nebo jsme měli normální korunky (jako jsou na pivu) a taky ten nástroj - takovou hlavici na ruční zavírání pomocí gumové paličky? Nevím jak se to jmenuje. Nejšetřnější bude ovšem určitě zamražení.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.08.14 08:59
avatar

Dělám to jako někteří zde, naplním do PET lahví 1,5l a zamrazím, mám poslední 2 lahve ještě nyní, po rozmrazení je jako čerstvý. Vyzkoušela jsem kde co, včetně zavaření, toto je nejlepší. Výhodu mám v tom, že na chalupě je velký pultový mrzák a ten bývá plný.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.08.14 09:19

My mošt zavařujeme do PET lahví, musí se hodně ohřát (nepamatuju si, na kolik, tuším na 80°, pak nalít do PET lahve a RYCHLE zavřít, PETka se teplem začne rychle smršťovat, tak nelít až úplně pod víčko. Jakmile to zavřeš, opravdu to dlouho vydrží, my ho měli ve špajzce snad rok, pak už začínal trošku kvasit, ale pořád se dal pít, byl z toho takovej burčák. Po půl roce byl ještě úplně čerstvej. Nebo se dá zmrazit, taky bez problémů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.08.14 13:45
avatar

Měli jsme na 50 l jablečného moštu,nalitého do PET lahví až po zátku.Vydržel skoro měsíc,při každodenním pití .Něco jsem zavařil i do zavařovaček pod víčka.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.08.14 12:42

Moje kolegyně dávala do každé lahve plátek křenu. Mošt byl mírně štiplavý, ale vydržel, dokud se nevypil.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: karel*
Datum: 18.09.15 18:24

čau. mám celkem dobrou zkušenost dát do čerstě stočeného moštu kousek očištěného křenu a zazátkovat. mošt vydrží čerstvý o mnoho déle, má sice ostřejší chuť, ale daleko lepší než pasterovaný

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.