Ořešák má nejedlé ořechy

Od: Datum: 18.06.14 16:03 odpovědí: 8 změna: 24.06.14 14:55

Poradí někdlo, co s ořešákem, který má ořechy po usušení ořechy scvrklé a hořké?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 18.06.14 16:15
avatar

Problém nebude v ořešáku, ale ve špatném uskladnění. Pokud byly ořechy zralé (odpadala slupka), byly na podzim určitě dobré. Během skladnění došlo k jejich vyschnutí a asi i žluknutí. Buďte rádi, že se do nich nepustili červi...

doplněno 18.06.14 17:38:

Juglans regia = ořešák královský, vlašský ořech. Problém bude ve skladování!

Ohodnoceno: 1x
 
Od: zdenkakv*
Datum: 19.06.14 17:48

Díky za odpovědi, nojo ale jaký je to ořešák nevím - má velké papírové ořechy, nechali jsme je na stromě do samovolného spadnutí, nebylo jich metrák a tak byly sušené v krabici v bytě. Dcera je chtěla ušetřit na vánoce, já je konzumovala za syrova. Domnívala jsem se, jestli není chyba třeba ve výživě nebo zalévání ... takže problém nevyřešen...

Od: wamp®
Datum: 18.06.14 17:03
avatar

Jestli nemáte ořešák Juglans Regia,ty se skladovat nemohou.Z důvodů,které píšete.

doplněno 18.06.14 18:57:

Omlouvám se,spletla jsem se *hi*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.06.14 17:28

Wamp, a který ořech byste chtěla skladovat než Vámi jmenovaný. K otázce. Jestli už je náznak zcvrkávání u čerstvích ořechů, může být na ořešáku bakteriální skvrnitost. Jinak je chyba v postupu sušení a uskladnění.

doplněno 19.06.14 18:00:

Papírák je vlašský ořech. Sušit musíte za přístupu vzduchu na sítech a uskladnit též tak, aby k nim mohl vzduch, tedy ne v krabici. Nebo po usušení vyloupejte a jádra dejte do mrazáku.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: zdenkakv*
Datum: 19.06.14 18:25

Nevím přesně kde je sušila, ale určitě někde v blízkosti topení - nepřikryté, v tom bych problém neviděla. Bylo jich opravdu trocha, takže žádné plísně a pod. Já jsem je měla také u topení cca 50ks ýsledek byl stejný (scvrklé a hořké), takže jsem dceři radila, ať je skonzumují "za syrova" ale neposlechla. Asi je to druh, co se fakt asi nedá sušit.

Datum: 21.06.14 08:07
avatar

Pckop má pravdu. Vyloupat a na mražák s nimi. Mražák mám odzkoušený po několik let.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.06.14 09:59
avatar

Ty ořechy nejsou "nejedlé"... Jen je něco špatně. A to "něco", začíná už u sběru. Ořechy by se měly sbírat v podstatě

každý den a uložit do místnosti, kde je hlavně SUCHO.! Občas je vytáhnout na sluníčko a trošku prohrábnout.

Sušení na radiátoru taky není žádná výhra, jelikož uvnitř ořechu pří prudkém ohřátí (i ochlazení) dochází ke kondenzaci vnitřní vlhkosti, čímž vlastně plíseň jen přiživíte. Na sušení ořechů doporučuji síto. (Viz. foto) Je to nejjednodušší řešení.

Na výrobu síta můžete klidně použít i zednickou perlinku. R

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.14 14:55
avatar

Nejlepší by bylo ořech rozlounout, vyfotit a dát to sem. Jinak vám nikdo nedá rozhřešení jestli je to choroba nebo špatná technologie sběru a uskladnění. A také popište, jak vypadají listy.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.