Květák se nedaří pěstovat

Od: Datum: 17.06.14 19:59 odpovědí: 11 změna: 24.06.14 22:33

zdravim,nevite proc se mi nikdy nedari vypestovat kvetak?vzdycky je ubohy pokud vubec na nem neco je a ruzici nema uz vubec,takovy rozcepyreny kvet a nic vic.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.06.14 22:33

Může to být vyslepnutí květáku, způsobené nedostatkem molybdenu.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.06.14 11:24
avatar

Pěstování květáků je velmi podobné jako u ostatních košťálovin. Květák má rád světlé stanoviště, ale pobyt na přílišném úpalu mu moc nesvědčí. Vysoká teplota by rostliny podporovala k rychlému vytvoření růžice, která by nebyla příliš kvalitní. Půda pro květák by měla zadržovat dostatečné množství vody a být dobře vyhnojená. Květák je rostlinou první trati pěstování, proto se sází na záhony do nichž byl na podzim zapraven uleželý hnůj nebo kompost. Dostatek živin je jedním z klíčových faktorů úspěšného pěstování. Živiny by se rostlinám květáku měly dodávat i během vegetace. Ideální jsou síranová hnojiva, která neobsahují chlór. Prevencí proti tzv. vyslepnutí (netvoření růžice) je dostatečné množství molybdenu v půdě, vhodné je též používání hnojiv, které tento prvek obsahují.

Dalším nesmírně důležitým faktorem pro úspěšné pěstování květáku je dostatek vody. Předpěstované sazenice by nikdy neměly být přemočené, což by mohlo vést k jejich úhynu. Příděl vody je nutné rapidně zvýšit po vysazení na záhon. Nejvíce vody květáky spotřebují při tvorbě listů a následně i při tvorbě růžice. Nejvíce vody ke svému růstu obecně potřebují pozdní odrůdy, nejméně vody naopak potřebují odrůdy rané. Svou roli hraje i teplota při které jsou květáky pěstovány. Ideální teplota pro klíčení je cca 15 - 20 °C. Mladé sazeničky se spokojí s teplotou o něco nižší cca do 15 °C. Vysoké teploty v době růstu listů a zakládání růžice mohou snižovat kvalitu růžice. Může dojít k předčasnému založení růžice, kterou budou prorůstat listy.(cit.)

Květák jsem přestala pěstovat, z 10 byly 2 hezké, spíš použitelné na smažení a zbytek cosi akorát tak do polévky, nejsem zahradník a vše hnojím Cereritem.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.06.14 12:25
Protože si kupujete sadbu.Stačí trochu horší podmínky při transportu a sazenice se ,,sekne"
Nejlepší je doma vypěstovat ze semínka ale je to samé přepichování, otužování...
Důležité je taky zalamování listů nad růžici jako ochrana před přímým sluncem.
Květák je hrozná piplačka s nejistým výsledkem ale nenechte se odradit a zkoušejte zkoušejte...
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.06.14 18:03

diky za cenne rady,budu pestovat radeji neco jineho,treba jehlicnany,neni to takova veda.

Datum: 24.06.14 14:56
avatar

Kdepak, pěstujte co chcete, jen na jehličnany se vyprdněte :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.14 21:02

proč?

Datum: 24.06.14 17:47
avatar

Mně se také nejlépe daří květák (a vůbec všechny košťáloviny) z přímého výsevu. Potom se protrhá a je to. Přepichované rostliny mají poškozené kořeny a hůře přijímají potřebné látky a vodu. Bydlím ve velmi suché oblasti jižní Moravy a z předpěstované sadby bylo náročné zdárně vypěstovat i kedlubny; takto mnohem lépe rostou a je to jistější.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.06.14 21:33
4ildika
Myslím že jste na to kápla.Čím víc se s tím hýbe, tím hůř.My zase bydlíme v chladnější oblasti a přímý výsev nepadá v úvahu ( např.ani u okurek/nakladaček)
Pokud je nutné předpěstování tak jedině samo-domo
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.14 21:39
avatar

Já přímo vysévám i papriky, rajčata a melouny (vše koncem dubna; na "zmrzlé" když tak přikryju) - bez ohledu na to, co je napsáno na sáčku se semeny. Dělám to tak pár let a mám s tím nejlepší zkušenosti. Rostliny nepodesychají a mají bohatější násadu. Někde v horách by to ale s teplomilnější zeleninou asi moc nešlo, to uznávám. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.14 22:24
Jde to hůř ale jde to.O to vetší radost z výsledku.
Ono už ani dnes nejde o nic víc než o radost( a samozřejmě o to pochlubit se sousedovi... )
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.14 22:33
avatar

Já když vidím, jak u nás družstvo pěstuje už 20 let papriku na jednom pozemku a stříká ji hektolitry nejrůznějších postřiků, až má úplně modré listy, tak bych na ni vůbec neměla chuť. Ta paprika jde potom samozřejmě do obchodů a lidé to normálně kupují - chudáci. Podle mě je domácí pěstování ovoce a zeleniny takřka nutností, pokud se člověk nechce otrávit. :)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.