Rostoucí vršek palem a ságo

Od: Datum: 09.06.14 15:28 odpovědí: 4 změna: 11.06.14 20:19

dobrý den,

měl bych dotaz

nevíte někdo, kde přesně se nachází tzv rostoucí část palmy?jestli se tim myslí konce listů či něco jiného?

rostoucí vršek palem je např u kokosové palmy,palmy nipy atd. jedlí,proto mě to zajímá

dále bych se chtěl zeptat at nemusím zakladat zbytečně další téma,je jedlé ságo ze sagovniku,arengy,caryoty,buri atd... syrové nebo se musí před konzumací vařit?

předem moc děkuji za vysvětlení snad to nejsou moc hloupé dotazy,ale nikdo nemůže vědět vše:D


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.06.14 17:08

Ahoj, rostoucí část palmy, či spíše vrcholový střed je na vršku palmy, mezi listy a jedlý je prakticky velmi mladý listový zárodek listu. A ságo se nemusí jen vařit, může se i péct, ságové placky. Ale musí se tepelně upravovat, jinak je pro lidi nestravitelné.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.06.14 19:58
avatar

Ukulele zdravím! :)

Ohledně toho sága jsem viděla nějaký dokument, jak ho domorodci jedli přímo po vyseknutí z palmy. Docela se tím ládovali a moc jim to chutnalo. I bez tepelné přípravy ...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.06.14 07:12
avatar

Rostoucí vršek palmy či-li srdíčko se nachází na vrcholu stonku. Je to místo, ve kterém se prodlužuje stonek a zakládají nové listy. Stejně jako třeba srdníčko u salátu. Právě to jedí syrové. Dokážu si představit, že to chutná nějak jako kedlubna.

Ságo je potom škrob vyextrahovanýz vláken stonku palmy. Nevím jestli se vyrábí i z jiných palem, ale ságová palma je druh cykasu a získává se také z jiných druhů cykasů. Možná je jedlé i syrové, ale určitě by bylo špatně stravitelné. Je to stejné jako by jste jedl suchou mouku.

Arenga je cukrová palma, získává se z ní sladká míza (sirup), z caryoty se také získává cukr.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: phantom
Datum: 11.06.14 20:19

Ságo se získává ze dřeně kmene palmy Metroxylon sagu drcením a promýváním . Nutno vymačkat přes látku a nechat odkapat jedovatou šťávu ! Uhnětou se lepkavé kuličky a ty se pak vaří , pečou , nebo se z toho udělá mouka . Polévka , guláš atd.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.