Sklizeň zelených lusků fazolí

Od: Datum: 28.09.13 12:19 odpovědí: 4 změna: 28.09.13 21:38

Dobrý den,

chci se zeptat - letos jsme na zahradě vypěstovali pár rostlinek fazolí, moc pěkně se jim daří ale teď už přišly první mrazíky a rostlinka má stále lusky zelené a nedozrálé. Chci se zeptat, zda je tam mám ještě nějakou dobu nechat, nebo už je můžu utrhnout a ty nedozrálé fazolky vevnitř nějak spotřebovat.

Sousedka mi říkala, že ona osobně v takovém případě fazolky ze zelených lusků obere a v troubě je upeče... pak je používá. Ale raději se zeptám více lidí, kteří mají zkušenosti :)

Mockrát děkuju za odpověď


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 28.09.13 12:30

Rychle sklidit, pokud jsou jádra již zralá ( to zřejme ještě ne) tak vyloupat a dát do mrazáku na menší jednorázové dávky. Pokud jsou to fazolky mladé, tak utrhat - odtrhnout podélnou stvolku od lusku, přelámat na menší kusy a volba - mrazák nebo zavařit. Maminka vařila výborné smetované polévky jejej, manželka umí možná ještě lepší , jejejej

doplněno 28.09.13 19:03:

fribble - ano, může být dobré, ale nezapomenout nikdy na utrhání špiček jak od stopky tak i druhého konce a postranní vlákno odrhnout, toto je velmi důležité. Když se jedná o mladé lusky, tak to moc nevadí, ale již starší lusky jsou při jídle obtížně stravitelné, právě kvůli této překážce( podélné vlákno) mnohdy ne dobře hodnocené - lusky jsou tímto prostě dřevnaté ! Mladé lusky jsou jedinečnou pochoutkou a jak tvrdím, kam se za nimi hrabou samotné zralé fazole. Lusky jsou bašta, proto je sklízejte včas !

doplněno 28.09.13 19:38:

@pckop - správná připomínka či postřeh, sice málokdo bude jíst syrové fazolky, ale můžte se to stát, proto budeme vždy raději vše v a ř i t ! http://www.ltc.cz/?section=5&interest=18

Ohodnoceno: 2x
 
Od: fribble*
Datum: 28.09.13 14:54

Pokud ještě nejsou fazole uvnitř tvrdé, otrhat a celé lusky zavařit jako nakládačky okurky (stejný nálev). Do salátů nebo k masu jsou bezva.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.09.13 19:13

Nezapoměňte na to, že fazole a zvláště nedozrálé jsou za syrova jedovaté.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.09.13 21:38
avatar

Teď jde o to, jestli to jsou opravdu fazole. Dnes se totiž už naštěstí prodává velké množství všelijakých odrůd. Mohla byste třeba napsat, jaké "fazole" jste vysadila? Každý lusk totiž nakonec fazolku udělá, ale jde o to, že některé z nich se nepěstují pro konzumaci fazolí, ale zelených lusků. Já sama je pěstuji a miluji. Ptám se proto, protože moje sousedka také pěstuje odrůdu fazolek, které se sklízejí pro lusky, jako obyčejné fazole a pokaždé se diví. Až letos jsme o tom mluvily a konečně pochopila, že je v tom veliký rozdíl. Opékat syrové fazolky v troubě a pak je používat, je tedy úplně nanic. To si raději kupte normální bílé sušené fazole v obchodě.

doplněno 28.09.13 21:43:

A ještě. Také si nechávám dozrávat lusky až do fazolek. Potřebuji je pro příští sadbu. Ale rozhodně je nejím. Když se Vám podaří najít pytlík, určitě Vám povím co to je za fazolky a jak se konzumují. I když normálně je to na zadní straně docela srozumitelně napsané.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.