Co se švestkami?

Od: Datum: 11.09.13 12:06 odpovědí: 13 změna: 12.09.13 22:55

Dobrý den, včera mi řekl soused že si u něj můžu natrhat švestky s tím že by to stejně shnilo. Má tam 5 obalených stromů a přijde mi škoda to tam nechat. Jenže nevím co s tím. Do pálenice to vozit nechci a nic jiného mě nenapadá.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 11.09.13 12:26

Napadla mě pouze jediná rozumná věc. Otřepat, posbírat, do sudu, zkvasit, vypálit, vypít. Ale to jste bohužel zavrhla předem. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.13 15:01

obecně platí 10kg ovoce = 1l pálenky :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rnk*
Datum: 11.09.13 12:26

Uvařit povidla, něco usušit. Obojí se pak dá i prodat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.13 12:30
avatar

Nic jiného než je zkapalnit vám asi nezbude...slivovice je lék...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 11.09.13 13:24
Ususit, zmrazit, udelat kompot, uvarit povidla. Palit nechcete. Nebo pokud jsou ty svestky pekne a necervive, prodat na nekterem z farmaraskych trhu (prebytky se u nas prodavaji bez nutnosti registrace).
Ohodnoceno: 0x
 
Od: axus®
Datum: 11.09.13 13:45
avatar

svestkove knedliky

prava svestkova povidla

svestkova marmelada

svestkova bublanina

svestkove kolace

svestky cerstve jen tak

svestkovy kompot

svestkove krizali

svestkovy nakyp se svestkama

svestkova omacka

svestkova nadivka

peceny svestkovy caj

...

Nez to vsechno snite, tak uz nebudete chtit svestky nikdy ani videt.

doplněno 11.09.13 13:46:

oprava: ryzovy nakyp se svestkama

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ingdezogondolan*
Datum: 11.09.13 14:35

Neshnijou do doby, než tohle všechno stačí navařit a sníst?

Ohodnoceno: 1x
 
Od: axus®
Datum: 11.09.13 14:50
avatar

Nesmi byt hamouni a jist to sami, pripadne se o otrhane svestky nepodelit s dalsimi sousedy, znamymi a kamarady.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: narf
Datum: 11.09.13 14:10

Moje babička je prostě uvařila a dala do sklenic a byla báječná domácí povidla. Snad přidala i cukr.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.13 15:13

Pokud ani Vy ani soused nevíte,co se švestkami, je nejvyšší čas přestěhovat se do města

Ohodnoceno: 0x
 
Od: narf
Datum: 11.09.13 15:41

1. Švestková povidla bez míchání
Suroviny:
zralé švestky
Postup:
Vypeckovanými švestkami naplníme pekáč, přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme do požadované hustoty, za očasného promíchání (1x za 1/2 hodiny).
Pečení povidel je možno přerušit a pokračovat druhý den. Zaručeně se nepřipečou, nespálí a nevystřikují, takto vyrábím povidla několik let. Povidla naplníme do zavařovacích sklenic a krátce sterilujeme. Vydrží několik let.
2. Tradiční švestková povidla
Ingredience
1 kg švestek, 100 g cukru nebo fruktózy, mletý badyán, mletá skořice, hřebíček
Zralé nebo i přezrálé švestky vypeckujte, umelte, v hrnci podlijte vodou a za stálého míchání nechejte rozvařit. Podle potřeby můžete přilévat vodu tak, aby vznikla hustá kaše. Oslaďte je cukrem nebo fruktózou, a pokud chcete, přidejte mletý badyán, trochu mleté skořice a hřebíčku. Znovu povařte a vzniklá povidla plňte do vyhřátých kameninových nádob nebo sklenic. Pro lepší konzervaci můžete povrch posypat trochou salicylového prášku.
Švestková povidla trochu jinak
Pro zvýraznění chuti švestek můžete po jejich uvaření přidat trochu rumu nebo slivovice a trochu citrónové šťávy nebo vinného octa. Pamatujte, že na 1 kg švestek připadá vždy 100 g cukru, ale pokud povidla dochutíte alkoholem a kyselou šťávou, musíte přidat cukru více.
3. Tradiční švestková povidla složitější
Ingredience
1/2 lžíce mleté nové koření
1/2 lžíce mletá skořice
400 g želírovací cukr
2 kg švestek
Troubu zahřejeme na 160 °C.
Ovoce omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a rozmixujeme. Vznikne nám pyré, které smícháme s želírovacím cukrem a kořením.
Hluboký plech pečlivě vyčistíme, nesmí na něm být ani kapka tuku. Nalijeme do něj pyré a dáme dusit do trouby. Troubu neotevíráme a pyré během dušení nemícháme. Doba dušení je závislá na velikosti a šťavnatosti ovoce, hotová jsou povidla tehdy, když se jejich červenomodrá barva změní na hnědou.
Mezitím si připravíme zavařovací sklenice (asi osm sklenic), které důkladně vypláchneme horkou vodou a na utěrce je necháme okapat. Sklenice naplníme hotovými povidly a uzavřeme víčky.
Švestková povidla uskladníme ve spíži a používáme podle potřeby.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 12.09.13 22:55

Povidla je makačka a kuchynˇna úklidovou šlužbu...

Nejlepší je zkapalnit říkal děda a měl recht ...hahaha

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.13 19:48
avatar

Tak 15 kg bych bral!Usušil bych je.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.