Co je to za houbu?

Od: Datum: 14.10.12 10:29 odpovědí: 10 změna: 14.10.12 14:08
avatar

Ahoj rádcové, tak i já se připojím s úlovkem. Dotáhli jsme to z lesa, mysleli jsme, že to jsou václavky, ale asi ne. Má to hnědý šupinatý klobouk, nohu dole nažloutlou. Rostlo to kolem pařezu v celých trsech. Že by nějaká čirůvka?

PS: Les byl plný hub, ale těch, co nesbíráme :-D Samá holubinka... A pár babek. :(



avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 14.10.12 10:32
 
avatar

Další foto:

Od: radovan
Datum: 14.10.12 10:35
 

Existuje online atlas hub.Včera sme byli taky na houbach a opravdu jsou to Václavky.No gulašek se vážně povedl

 
Datum: 14.10.12 10:36
 
avatar

Poslední foto:

Od: venomcz
Datum: 14.10.12 10:38
 

No holubinky jsou nejlepší pochoutka přímo na plotýnce vyškvařené , posolené :)) ta šťáva co z nich teče , když se vybírá lžičkou :P no mňam. A babky jsou fajn do polévky např :) jinak co se týká těch hříbků , tak těch jsem dneska našel plno , taktéž okolo pařezů,mechů apod a říkal jsem si že to bude něco jako babky a asi né no :D
jinak jsem dnes našel toto , taky po trsech a nevím co to je https://www.poradte.cz/volna-…e/16358-co-je-to-za-hrib.html

 
Od: mowla*
Datum: 14.10.12 10:45
 

Jsou to václavky...

 
Datum: 14.10.12 11:35
 
avatar

Díky všem za odpovědi... Právě že václavky na obrázcích v atlasech a na internetu jsou víc bílé. Tyhle jsou fakt hnědé, některé i tmavě hnědé... Tak nevím. Ale babky už se dusí pod masem!

Od: hahanaj*
Datum: 14.10.12 12:18
 

jasně václavky začaly růst i u nás ,ale počkám si až vyrostou víc kloboučky,aby se daly pěkně krájet na proužky jako držky a udělám výbornou držkovku

před lety jsme je hodně nakládali do sklenic a byly výtečné

 
Datum: 14.10.12 12:48
 
avatar

Kočinko Michalko, jsou to václavky. A pěkné. Letos se nějak opozdily a teprve začínají. jsou ještě mladé a u nás je jich na mýtině spousta.

Jak píše Hahanaj, jsou dobré k nakládání do octa a k vaření falešné dršťkové. Ale nechej je hodně dlouho provařit. Pro některé lidi bývají ošemetné a mohou způsobit zažívací potíže. Dobře tepelně upravené jsou neškodné.

Já byla včera, hodně poddoubníků, pár klouzků, 1 hřib, několik kozáků a 4 pěkné křemenáče. Docela to šlo, i když bývaly i lepší sezóny. Jaga.

 
Datum: 14.10.12 12:54
 
avatar

Marci, a nevadí, že od spodku žloutnou? *nevi*

Datum: 14.10.12 14:08
 
avatar

Nevadí, to vlastně jakoby dozrávají, spodní lupeny a pak se z nich šíří ty výtrusy. Možná jsi někdy viděla v lese už staré přerostlé václavky a kolem nich takový bílý prášek. Nebyl to ani antrax, ani žádná plíseň, ale houbičky prostě také chtějí své potomky.

Na závadu to není. Dobrou chuť. Jaga.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.