Co je to za houbu?

Od: Datum: 14.10.12 10:29 odpovědí: 10 změna: 14.10.12 14:08
avatar

Ahoj rádcové, tak i já se připojím s úlovkem. Dotáhli jsme to z lesa, mysleli jsme, že to jsou václavky, ale asi ne. Má to hnědý šupinatý klobouk, nohu dole nažloutlou. Rostlo to kolem pařezu v celých trsech. Že by nějaká čirůvka?

PS: Les byl plný hub, ale těch, co nesbíráme :-D Samá holubinka... A pár babek. :(



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 14.10.12 10:32
avatar

Další foto:

Od: radovan
Datum: 14.10.12 10:35

Existuje online atlas hub.Včera sme byli taky na houbach a opravdu jsou to Václavky.No gulašek se vážně povedl

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.10.12 10:36
avatar

Poslední foto:

Od: venomcz
Datum: 14.10.12 10:38

No holubinky jsou nejlepší pochoutka přímo na plotýnce vyškvařené , posolené :)) ta šťáva co z nich teče , když se vybírá lžičkou :P no mňam. A babky jsou fajn do polévky např :) jinak co se týká těch hříbků , tak těch jsem dneska našel plno , taktéž okolo pařezů,mechů apod a říkal jsem si že to bude něco jako babky a asi né no :D
jinak jsem dnes našel toto , taky po trsech a nevím co to je https://www.poradte.cz/volna-…e/16358-co-je-to-za-hrib.html

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mowla*
Datum: 14.10.12 10:45

Jsou to václavky...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.10.12 11:35
avatar

Díky všem za odpovědi... Právě že václavky na obrázcích v atlasech a na internetu jsou víc bílé. Tyhle jsou fakt hnědé, některé i tmavě hnědé... Tak nevím. Ale babky už se dusí pod masem!

Od: hahanaj*
Datum: 14.10.12 12:18

jasně václavky začaly růst i u nás ,ale počkám si až vyrostou víc kloboučky,aby se daly pěkně krájet na proužky jako držky a udělám výbornou držkovku

před lety jsme je hodně nakládali do sklenic a byly výtečné

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.10.12 12:48
avatar

Kočinko Michalko, jsou to václavky. A pěkné. Letos se nějak opozdily a teprve začínají. jsou ještě mladé a u nás je jich na mýtině spousta.

Jak píše Hahanaj, jsou dobré k nakládání do octa a k vaření falešné dršťkové. Ale nechej je hodně dlouho provařit. Pro některé lidi bývají ošemetné a mohou způsobit zažívací potíže. Dobře tepelně upravené jsou neškodné.

Já byla včera, hodně poddoubníků, pár klouzků, 1 hřib, několik kozáků a 4 pěkné křemenáče. Docela to šlo, i když bývaly i lepší sezóny. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.10.12 12:54
avatar

Marci, a nevadí, že od spodku žloutnou? *nevi*

Datum: 14.10.12 14:08
avatar

Nevadí, to vlastně jakoby dozrávají, spodní lupeny a pak se z nich šíří ty výtrusy. Možná jsi někdy viděla v lese už staré přerostlé václavky a kolem nich takový bílý prášek. Nebyl to ani antrax, ani žádná plíseň, ale houbičky prostě také chtějí své potomky.

Na závadu to není. Dobrou chuť. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.