Mykologie-určení neznámé houby

Od: Datum: 12.10.12 21:55 odpovědí: 17 změna: 14.10.12 09:27

Mohl by někdo s určitostí otipovat tuhle houbu?Omylem jsem ji zařadil na jiné fórum,kde jsme nedošli k žádnému uspokojivému závěru.



avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.10.12 21:56
 
Od: hahanaj*
Datum: 12.10.12 21:59
 

ale tady už jste se ptal

 
Datum: 12.10.12 21:59
 
avatar

Viz pravidlo - Z6 - pokládat stejnou otázku vícekrát po sobě...

 
Datum: 12.10.12 22:16
 

Omlouvám se.Chtěl jsem zařadit tuto otázku do sekce Rostliny a pěstování.Vidím,že to vůbec nejde.Přejděte to prosím,ale stejně mě mrzí,že nevím,co to je.

Datum: 13.10.12 11:50
 
avatar

V pořádku, příště požádejte admina o přesun, on to přesune, není třeba pokládat otázku znovu, pak tady v tom máme zmatky

 
Datum: 12.10.12 23:01
 
avatar

No asi to bude nějaká zelánka. Taky to sbírám, ale tahle má nějak živě žlutou barvu a hlavně široké žebrování. Já když si nevím rady, tak konsultuji atlas hub. Ale i když si myslím, že to je jedlé, raději to odnesu na kompost. Ale v lese to seberu, nedá mi to. jsem totiž zvědavá jako ta "vopice". Taky Vám pošlu jeden obrázek, třeba tohle budete znát Vy.

doplněno 12.10.12 23:06:

Když jsem to odřízla od kmene stromu, tekla z toho rudá šťáva, jako krev. Houba byla měkká, podajná na dotek. Hezky voněla. V žádné encyklopedii jsem ji nenašla, tak skončila na kompostu...

 
Od: gita65
Datum: 13.10.12 11:16
 

Já si paní suzymon myslím, že jste našla dřevokaznou, ale jedlou houbu " Pstřen´ dubový." Ale nejsem si na 100% jista. Podle fotky se to špatně poznává. Tato houba skutečně připomíná maso.

 
Datum: 13.10.12 12:41
 

Taky se domnívám,že by to mohl být pstřeň.

Datum: 12.10.12 23:20
 
avatar

Přijde mi ,že je podobný nějakému druhu pavučince(pozor jedovatý!),ale podle fota lze někdy špatně určovat.Je třeba znát souvislosti jako třeba kde roste.A i tak si musí být člověk tím ,co jí jistý.Do mykolog.poradny s tím a máte jistotou.

 
Od: fino97*
Datum: 13.10.12 04:03
 
a to co sebrala suzymon je podle me ryzec..
 
Datum: 13.10.12 10:00
 

fino, Vy ryzce sbíráte? Pak bych se u Vás bála dát si z nich nějaké jídlo*zed*. Nevím co Suzy sebrala, ale ryzec to není ani náhodou. Neroste na stromě, neteče z něho temné mléko, a hlavně - má zespodu žebrování

 
Od: stribrnak*
Datum: 13.10.12 10:22
 
 
Datum: 13.10.12 10:51
 
avatar

Fino, ryzce znám dobře. A z něho vytéká bílé pálivé mléko, neteče z něj proudem rudá šťáva. A vypadá jinak. Raději houby nesbírejte ;). Ale snažil jste se...

 

 

Datum: 13.10.12 10:45
 
avatar

No já to tenkrát raději vyhodila. Ale bylo mi toho líto, vypadalo to jako hovězí maso. U nás žádný mykolog není, tak jsem to vyfotila, protože jsem se vlastně chtěla zeptat tady, na poradně. Ale pak jsem si řekla, že to nemá cenu, protože bych to stejně musela vyhodit. Ono se to z fotky špatně určuje. Ale teď, při čtení dotazu Sansomf, se mi to vybavilo a tak jsem přidala obrázek. Houba vyrůstala těsně u země na kmenu, asi to byl dub. Překvapilo mne, že měla takovou okrovou sametovou barvu a přesto, že byla hodně veliká, byla na dotek měkká. A jaké bylo mé překvapení, že když jsem ji odřízla, prýštila z ní jasně červená "krev". A to hodně. Úplně krvácela jako čerstvé maso. Ztmavlo to až potom, než jsme dojely z lesa domů a než jsem to vyfotila, tak uběhly dobré tři hodiny. Ale i pak, na novém řezu byla tekutina jasně červená. Fakt to vypadalo jako plátek hovězího masa.

 
Datum: 13.10.12 11:09
 
avatar

Pro Suzy: našla jsi PSTŘEŇ DUBOVÝ. Roste na kmenech listnatých stromů /hlavně dubů/, při poranění roní červenou tekutinu. Je velice podobný masu, proto se mu lidově říká: Volský jazyk, jelení jazyk,dubové maso nebo masojed.

Je jedlý, nesplete se s jinou houbou, nevýhodou je, že je dosti tuhé konsistence.

Je z něj dobrý guláš, uvařený jako ovar, nebo: povařit asi 5 minut v osolené vodě s kořením / celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián/. Pak nakrájet na plátky a dusit na tuku s cibulkou.

Podávat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Vidíš, vidíš, zahodila sis docela dobrou večeři. :D Škoda. Jaga.

 
Datum: 13.10.12 21:18
 
avatar

Jaguško, ano, ano. Máš pravdu. ta houba vypadala tak úžasně jedle, ale já se bála. *bzum* A představ si, že mi z té mé paměti vylézaly vzpomínky, že jsem někde četla, že to je velmi dobrá houba na guláš. Jenomže jsem si nebyla jistá. A to jí bylo víc jak kilo a putovala na kompost. Já vůl korunovanej. Ano, dávám sedm bodíků, odhalila jsi to. Heršoft, Ty jsi ale fakt dobrá...Papa Suzy.

 
Od: fino97*
Datum: 14.10.12 09:27
 
ne,ryzce nesbirame...ale byla to prvni vec co me napadla.tak pardon
 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.