Daji se použit žampiony ze zahrady?

Od: Datum: 25.09.12 07:24 odpovědí: 7 změna: 28.09.12 08:57

Rostou mi letos u domu na zahradě žampiony, v loni rostly pýchavky ty mne nelákaly ke kuchynské upravě ale ty žampiony bychom radi použili.Je nějaký druh žampionu nejedlý? V houbach se nevyznáme.Díky za radu.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ducati996*
Datum: 25.09.12 07:28
 

Nám na zahradě taky rostly žampiony a dali jsme si je pěkně smažené *smich* Jestli jich je víc druhů ale nevím.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: mowla*
Datum: 25.09.12 07:30
 

"V houbach se nevyznáme." - tím je řečeno vše... Ano, existuje i nejedlý (resp.jedovatý) žampion, navíc jemožné žampiony zaměnit za muchomůrky...

Než si na houbách ze zahrádky pochutnáte,nechte si je posoudit mykologem...

Mimochodem - mladé pýchavky jsou vynikající...

Ohodnoceno: 2x
 
Od: gue
Datum: 25.09.12 08:11
 

Ano existují i jedovaté žampiony, například Pavučinec plyšový. Ač je ve starých houbařských atlasech veden jako jedlý, je ve skutečnosti smrtelně jedovatý. Otravy jím způsobené mají totiž extrémně dlouhou inkubační dobu, což dlouhou dobu vědcům zakrývalo souvislost mezi jeho konzumací a následnými obtížemi, takže až do roku 1958 byl považován za neškodnou houbu.
Příčinou otrav je pyridinový alkaloid orellanin. Otrava je velice zákeřná, neboť se její příznaky objevují nejdříve za 2 dny (a nejpozději za tři týdny (!)) po požití. Pro dlouhou inkubační dobu mnohdy není onemocnění spojováno s konzumací hub. Obecně lze říci, že děti jsou mnohem citlivější, příznaky se u nich objevují v řádu dní a v případě, že obdržely smrtelnou dávku, velice rychle umírají, zatímco u dospělých se příznaky objeví později a mohou bojovat se smrtí týdny až měsíce.

Pokud houby nepoznáte, tak je nejezte, to je snad jasné.

 
Od: jimi*
Datum: 25.09.12 14:21
 

Děkují všem moc za radu...raději je rodince nebudu připravovat,co kdyby to byl ten Pavučinec plyšový.Přeji hezky zbytek dne.

Datum: 26.09.12 09:38
 
avatar

No, pavučinec není žampion, ale může se s ním zaměnit. Bohužel, jedovatý je i druh žampionu, a to žampion zápašný, který se sice tváří krásně jedle, má hezky růžové lupeny, ale při rozlomení smrdí poněkud po inkoustu a je jedovatý - a pokud bych si nebyla jistá, raději bych smaženici oželela, pro jistotu.

 
Datum: 27.09.12 08:26
 
avatar

O žampiónu zápašném jsem chtěla napsat, ale Limetka byla rychlejší.

Pro laiky: jedlý žampión poznáte tak, že když mu rýpnete nehtem do kloboučku, ta rýha se zbarví žlutě. A voní jakoby po anýzu, prostě příjemně a kořeněně.

Těch loňských pýchavek je mi moc líto. je to hrozná dobrota. Vědět, to, určitě bych di pro ně zajela. Jedla jsem je jen 2 x v životě, ale je to pochoutka. Udělal jste chybu! Jaga.*bzum*

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 28.09.12 08:57
 
avatar

jeden druh je nejedlý a jmenuje se Pečárka zápašná.

http://houby.atlasrostlin.cz/pecarka-zapasna

Prý smrdí po inkoustu. Já tyto žampiony neznám, v životě jsem je neviděl anebo jsem je nerozeznal a snědl taky.

Ale divím se, že vám nejedou pýchavky. My jsme je obvykle nakrájeli na kolečka a uvařili v polévce úplně stejně, jako nudle. Ta houba vůbec není špatná.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.