Stévia rebaudiana

Od: Datum: 18.09.12 12:44 odpovědí: 7 změna: 19.09.12 08:07

Dobrý den,mám velkou prosbu.Koupila jsem si rostlinku stévie,krásně se jí daří.Pěkně mi vyrostla a to docela rychle.Ví někdo dávkování stévie do čaje,kafe nebo i do koláčů apod.?Mám druha a ten má cukrovku,tak proto moje otázka.Případně dají se lístky stévie zamrazit?Vím,že se dají usušit.Děkuji moc za každou dobrou odpověď.Veronika;)


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: polinek*
Datum: 18.09.12 13:07
 

je to prý tak do čaje ,ale do pečení ne. Zamrazit si myslím že jo. Jsem také diabetik,ale nepoužívám ji. Prý málo sladí. A já používám SWET,ale ono není vlastně co sladit. Jedině tekutiny ,,tedy u mne. ale piji s umělým sladidlem. Pokud máte zahradu,doporučuji Topinambury...

 
Datum: 18.09.12 14:39
 
avatar

Dobrý den veronika. Přesné dávkování neznám do čaje neznám. Stevosoid obsažený v listech sladí 300x víc než cukr, takže dávkování musíte vyzkoušet. Pokud budete listy stévie sklízet i přes zimu, tak budou méně sladit. Stévií můžete sladit nejen čaj, ale přidávat i do ovocných salátů a všude kde potřebujete sladit. Na pečení sladkých pokrmů je vhodné použít výluh z listů.

Topinambury není sladidlo, ale náhražka brambor. Mě nechutnají.

doplněno 18.09.12 15:24:

Proč nepřikládat stévii nějaký význam? Ještě není její využití u nás tolik známo, ale v zahraničí ano.

2.11.2011 vstoupilo v platnost usnesení Evropské komise, které povoluje použití stévie a v ní obsažený steviosid jako potravinářské dietní sladidlo. Dle značného zájmu výrobců potravin a nápojů o tento druh přírodního sladidla se velmi brzy budeme setkávat s výrobky oslazenými steviosidem. Výňatek z článku o stévii, autor Krulich Jakub.

doplněno 21.09.12 13:42:

Dnes jsem si koupila stévii ve zdravé výživě 140 tabl. za 87 kč, v lékárně jí mají za 169 kč - 200 tablet.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: polinek*
Datum: 18.09.12 14:58
 

já nikomu netvrdím,že Topinambur je sladidlo,,,je to vhodný pokrm pro diabetika,,Třeba pro vašeho muže. Mám je na zahradě,chodíte kolem nich,,já je vám nenutím,jsou zdravé a diabetik se může najíst beze strachu.

Ale Stevii nedávejte nějaký význam,někdo si to koupí jednou a už více ne. Jak mu odejde.

 
Od: polinek*
Datum: 18.09.12 15:18
 

do ovocných salátů se snad cukr nedává ,,,,je to tam nadmíru.

doplněno 18.09.12 15:20:

Stévie není žádný zázrak ...ale zkusit si to můžete..

doplněno 18.09.12 18:34:

,,O Stévii vím již 11let, byla jsem v Lipníku si kioupit kytky a již ji tam měli. Stýkám se s diabetiky a nikdo ji nevyužívá. Proto to píši po zkušenosti a ohlasy lidí. To je vše.Také jsem byla nadšená a pěstování se nekoná. Měli-by to nějak fabricky upravit jako rostlinné sladidlo,pak by byl si myslím větší zájem a snadnější použití.

doplněno 18.09.12 22:45:

tak to se zeptám,,,nevěděla jsem ..díky

doplněno 19.09.12 12:22:

Limosko,,,,,jo vím,že je to svinstvo ,máš pravdu.Já to používám akorát na nudle s mákem,,jinak ne. Ale koupím si tu Stevii v obchodě. Zkusím ji.díky!

 
Datum: 18.09.12 20:51
 
avatar

Stevie se již vyrábí jako sladidlo bez kalorií, mají ji ve většině lékáren i ve zdravých výživách. Je v tabletách i sypká na pečení. Jinak já ji jako rostlinu používám již mnoho let do čaje hodím pár lístků čerstvé nebo sušené. Mrazit jsem nezkoušela. V létě hodím pár lístků citronové máty, pár stevie, zaliji horkou vodou, nechám ustát a piji, sním většinou i lístky.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: limoska*
Datum: 19.09.12 00:29
 

polinku, sladidlo ze Stevie se prodává, teď je to novinka, koupila jsem před 14 dny v lékárně za 16O (1) Kč a byla jsem hrozně zklamaná, protože má ještě "umělohmotnější" chuť jako sacharin. V supermarketech mají Stevie sladidlo cca za 7O Kč od jiné značky, tak ho možná vyzkouším. Jinak mi připadá slazení Stevií mnohem zdravější než "umělým" sladidlem, Stévie je přece přírodní... Nedávno jsem četla článek o tom jaký je vlastně aspartam svinstvo...

 
Datum: 19.09.12 08:07
 
avatar

Stévii používám na oslazení nápojů /čaje/ a to buď přímo čerstvou, nebo sušenou. Příjemně nápoj osladí až na to, že při použití sušené kupované /v sáčku jsou malé kousky/ jej musím pak znovu přecedit. Zamrazit jsem nezkoušela, myslím si, že sušená je lepší.

Na pečení používám střídmě sladidlo Irbis. Vyhovuje mi nejlépe. Měla jsem i Cukren, ale ten měl takovou zvláštní chuť - "sedal na jazyk". :-P Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.