Zelené brambory vs zdraví škodlivé?

Od: Datum: 09.08.12 18:08 odpovědí: 10 změna: 10.08.12 08:04

Dobrý den, dočetl jsem se, že pokud jsou brambory nazelenalé, jsou zdraví škodlivé. Mám brambory, u kterých občas kousek brambory zelený je. Musím tedy vyhodit celou bramboru anebo stačí jen ten zelený kousek odříznout? A jak je to se zvířaty? Konkrétně mám na mysli prasata, těm tyto nazelenalé brambory také vadí? Děkuji za odpověď


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.08.12 18:15
 
avatar

My takové normálně jíme. jenom je neupravujeme ve slupce. Oloupeme je a dáme vařit do studené osolené vody.

 
Datum: 09.08.12 18:16
 

Nazelenalý kousek stačí jenom odříznout.

Pokud vím, tak prasatům to nevadí (nejsem si jistý).

 
Datum: 09.08.12 18:28
 

Ach jo.Zelene casti,obsahuji solanin a ten je jedovaty.takze staci odriznout,rozhodne nekonzumovat.Neznamena teo,ze se hned nekdo otravi,ale treba vas muze bolet hlava a premyslite proc.Se zviraty je to stejne,take jim nedavat.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: pacourek*
Datum: 09.08.12 18:54
 

Solanin je opravdu jedovatí ale vařením se rozkládá proto sirové zelené brambory jsou jedovate (celé)ale uvařte je a jsou poživatelné totéž platí i u zvířat

 
Datum: 09.08.12 19:25
 

Spis jen pri vysokych teplotach,coz je pri smazeni,jinak moc znicit nejde.

 
Od: ron*
Datum: 09.08.12 19:31
 

Nazelenalá barva brambor je způsobena špadným uskladněním. Kousky zelených brambor jen odkrajuji. Pokud je vařím slepicím, vařím je celé.

 
Od: viky®
Datum: 09.08.12 20:20
 
avatar

Dobrý den. Brambory, které jsou hodně naklíčené, nebo zelené, jsou zdraví škodlivé.

Které brambory již nejíst?

Nebezpečné mohou být zelené a silně naklíčené brambory, které byly skladovány na přílišném světle či teple. Vlivem světla začne obsah solaninu stoupat až 3x, jeho koncentrace se navíc zvyšuje i při samotném dlouhodobém skladování.

Nejvyšší koncentrace solaninu je v okolí oček a klíčků.

V nazelenalé slupce i těsně pod ní a kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg solaninu na 100 gramů hlízy. Tyto části proto důsledně odstraňujte. Koncentrace solaninu výrazně klesne, pokud brambory oškrábete velkoryse. Jeho obsah je totiž nejvyšší nejen na samém povrchu, ale i 2 až 3 mm pod slupkou.

Má vliv kuchyňská úprava brambor?

Přestože je solanin ve vodě jen slabě rozpustný, přechází při vaření částečně do vody. Pokud vaříte brambory, u nichž je obsah solaninu pravděpodobně již vyšší, vodu dále nepoužívejte. Sporné je, zda velmi dlouhá úprava při vysoké teplotě solanin částečně deaktivuje _ při nepřítomnosti vody tomu tak být nemusí.

Tady je celý odkaz: http://www.ireceptar.cz/varen…cepty/jsou-brambory-jedovate/

doplněno 09.08.12 20:23:

Brambory, které chytnou zelenou barvu, před použitím, okájíme až na žloutou bramboru, nebo vyhodíme. U uskladněných brambor, klíčky odkličkujeme.

 
Datum: 09.08.12 21:47
 

Brambora začne zelenat, jestliže je na světle. Takže nazelenalé brambory dejte do tmy a máte po problému - zelená barva zmizí. U doma sázených brambor je třeba při kopčení dát pozor na to, aby brambory byly celé zahrnuté. No a většina chemických brambor (kupovaných v různých hypomarketech) vám nejspíš nezezelená ani pod silnou žárovkou :D

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 10.08.12 07:53
 

Halvně z toho nedělejte moc velkou vědu. Prostě když jsou tam kličky, tak je oloupejte, když je to zeléné, tak to odkrajte či oškrábejte a není se čeho bát. Ještě jsem neslyšel, že by se někdo otrávil bramborama a v dnešní době jsou spíš jiné věci než brambory, na které bychom si měli dávat pozor.

 
Datum: 10.08.12 08:04
 
avatar

Já jsem revmatik a lékařka na revmatologii mě speciálně upozorňovala na rajčata, papriky a brambory. Solanin v nich je nebezpečný a artritidu podstatně zhoršuje. Proto je dobré vařit brambory odkryté, s kmínem a zelené nekonzumovat vůbec.*ee* Zdravý organizmus, si s mnoha škodlivýma věcma snadno poradí, ale kdo má trošku náběh, není třeba táhat čerta za ocas.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.