Jak skladovat mrkev?

Od: Datum: 03.08.12 21:50 odpovědí: 12 změna: 08.08.12 07:45

Dobrý den, zasadil jsem si mrkev a vyrostlo mi jí víc než dokážu ihned zkonzumovat. Poradíte mi někdo, prosím, jak ji lze skladovat? Děkuji za odpovědi.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hop®
Datum: 03.08.12 21:54
 
avatar

chladno, temno, písek, s natí...

 
Od: ron*
Datum: 03.08.12 21:57
 

Dobrý den.

Mrkev skladuji jako kdysi moje babička. A to v kameninovém hrnci - v písku (z mrkve odstraním natě a pěkně suchou ji dám do kameninového hrnce a prosypu pískem). Dám do chladného sklepa a vydrží téměř až do jara. Ne každý má ale tu možnost.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: mowla*
Datum: 03.08.12 22:10
 

Přiznám se, že na mrkev a petržel preferuju dřevěné bedýnky, zbytek totožný...

;)

 
Od: viky®
Datum: 03.08.12 22:15
 
avatar

Dobrý den. Mrkev na spotřebu do zimy, dám do bedýnky s pískem do tmavého sklepa. Mrkvičce uříznu zelenou nať, 1 cm nechám a mrkvička kouká, ven z písku. Občas zalévám. ;)

Na zimu mám nastrouhanou zeleninu v mrazáku v balíčkách. ;)

Co se mi vyplatilo, je sušená zelenina. První jsem dělala zeleninu na kostičky a sušila v sušičce. Sušení trvalo dlouho. Zjistila jsem, že zelenina nastrouhaná na robotu, rychleji je usušená, lepší se skladuje do sklenic.( bobkové listy - proložit sušenou zeleninou) Když dáte nastrouhanou zeleninu do polévky, na chuti to nepoznáte. Takto mám do zásoby, usušenou všechnu zeleninu, zázvor, pórek, mrkev, petržel, celer, česnek, cibuli. Na dochucení omáček mám malé skleničky, kde mám jednotlivou zeleninu rozmixovanou. Jen můj názor.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 05.08.12 10:55
 
avatar

Dobré postupy,nejlépe je využít všechny.V paneláku nemáme takový sklep,aby se využilo skladování v písku,kořenovky proto fasuji od dcerky.Z konzervačních postupů vyrábím směs kořenové zeleniny(petržel,celer,mrkev a cibule) včetně celetrové a petrželové natě v soli a usmaženou směs na tuku zavařím pod víčko.

JABRAKA

Ohodnoceno: 3x
 
Od: vlazy*
Datum: 05.08.12 12:34
 

jabraka: Ten tvůj návod na zavařování kořenové zeleniny mi připadá být docela dobrý a zajímavý na uchování te zeleniny bez toho aniž by se zkazila (shnila). Samozřejmě za předpokladu, že je to dobře zavařené. Zajímalo by mne když tu usmaženou směs zavařuješ tak zda to ještě před zavařením ve sklenici zaleješ vodou. Ono by to možná šlo zavařít i bez toho usmažení. Nikdy jsem nic takového nezkoušel, ale možná to někdy zkusim. Takto by se asi dalo udělat zásobu zeleniny na delší dobu.

 
Datum: 05.08.12 14:05
 
avatar

Zeleninu takto zavařuji už mnoho let.Původní recept obsahoval mnoho soli,já jsem ji postupně omezil na čtvrtinu dávky.Zelenina obsahuje dost vlastní vody,takže na zajištění kondenzačního vakua to stačí.Bezpečně zelenina vystačí i dvě sezony.Výborná je do polévek,pod maso i třeba do omelety.

Zelenina smažená v soli.
0,45 kg celer 15 dkg másla(tuk na pečení)
0,45 kg mrkev 0,15 kg soli
0,2 kg petržel 0,05kg celer.nať
0,2 kg cibule 0,05kg petržel nať
Umletou směs dusíme. zvolna na másle.Množství jednotlivých složek je možné upravit.
JABRAKA

Ohodnoceno: 2x
 
Od: vlazy*
Datum: 05.08.12 15:42
 

jabraka: Děkují za odpověď a za ten recept. Snad někdy až bude čas a budu mít na to dost zeleniny tak to vyzkouším. Píšeš, že zelenina obsahuje dost vlastní vody což na zajištění kondenzačního vakua stačí. Asi máš pravdu, ale některé ovoce obsahují možná i více vody než ta zelenina a zavařují se zalité vodou. V tom receptu píšeš, že směs má být umletá. Není to pak z toho taková kaše která když se dá např. do pokévky nebo něčeho jiného tak se rozvaří a zůstane z toho pouze zeleninová příchuť a jinak to bude vypadat tak jako by tam žádná zelenina nebyla? Já bych tu zeleninu spíše nemlel, ale nastrouhal na struhadle nebo nakrájel na malé kousky. Také by mne ještě zajímalo zda tu osmaženou hmotu dáváš teplou přímo do sklínek a zavíčkuješ a nebo to pak ještě dále ve vodě povaříš aby se víčka lépe přisály? Omlouvám se za ty možná trochu hloupé dotazy, ale nikdy jsem ještě nic takového nedělal a tak se radějí ptám než bych pak na tom měl něco zbytečně pokazit.
 
Datum: 05.08.12 16:03
 
avatar

Zeleninu jde také prostě nastrouhat,já ji melu na mlýnku na maso,nebo teď nověji na rotačním kráječi zeleniny a ovoce.

Zrnitost volím kolem 5 - 7 mm.Zavařuji v mikrovlnce,ale nebrání to standartním metodám.Nejlíp by vyhovělo zavařování v troubě na plechu s vodou nastavení teploty kolem 100 st.

JABRAKA

 
Od: vlazy*
Datum: 05.08.12 16:29
 

jabraka: Píšeš, že to zavařuješ v mikrovlnce. A to v té mikrovlnce nevadí kovové víčka? Z toho co vím tak do mikrovlnky se nemá dávat nic kovového.

 
Od: asiasi*
Datum: 06.08.12 03:01
 

mrkev nechávám v zemi až do příchodu mrazů, pro tepelné zpracování se mi nejlépe osvědčilo uchování zeleniny v mrazáku, mrkev vysévám postupně, abychom pořád měli tu křehkou, je to praktické i kvůli čištění

 
Od: kato®
Datum: 08.08.12 07:45
 
avatar

Jednoduše nakrájet na kostičky,nebo nastrouhat a do mražáku .Ta v písku se scvrkává nebo hnije.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.