Je okrasná dýně i k jídlu?

Od: Datum: 29.07.12 10:30 odpovědí: 7 změna: 29.07.12 12:27
avatar

Loni jsem naházel pár okrasných dýní do kompostu a na jaře se mohla semínka zbláznit, samá rostlinka. Jednu jsem nechal, ať si roste, že bude překvapení co vyroste (už kvůli cizosprašnosti).

Vyrostla poměrně obyčejná dýně, jen plody jsou menší 10-15cm a jejich tam za to spousta. Skoro ideální k jídlu, že jedna bude přesně na jednu polévku. (Hokaido jsem letos zase zapomněl vyzkoušet)

Zkoušeli jste podobné dýně jíst nebo rovnou hodit do kompostu? díky



avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: des*
Datum: 29.07.12 10:33
 

Okrasné dýně se nejí kvůli velké tvrdosti.Pokud jsou normální jíst se mohou.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.07.12 10:37
 
avatar

díky za dobrý vodítko, to jsem netušil. Takže jde o poměr slupky a konzistenci dužiny :)

Datum: 29.07.12 10:40
 
avatar

Okrasné dýně se nekonzumují. Vloni vám pravděpodobně včeličky přenesly pyl z dýní Hokaidó na okrasné. Zkuste jí rozkrojit a pokud bude zralá a vnitřek nebude tuhý, tak já bych jí do polévky dala. To je můj názor.

doplněno 29.07.12 11:15:

Jak jsem již psala. Pokud jsou ozdobné zkřížené s Hokaidó, tak mohou už být zralé. Podle mně ale nebudou vhodné je ponechávat jako ozdobnou dekoraci, snad do vánoc.

doplněno 29.07.12 12:03:

U těchto dýní pokud je chcete konzumovat nemůžete čekat až budou zralé. Na polévku trhejte menší plody, skoro poloviční. Pokud jsou tuhé jako kedlubna, tak snad zkusit udělat z nich dýňové zelí.

doplněno 29.07.12 12:36:

U okrasné dýně ke konzumaci je to trochu jinak. K dekoraci se sklízejí tuším září - říjen, tehdy jsou zralé a dobře skladovatelné. K jídlu se hodí pouze malé plody. Čím budou větší, tím je jejich dužina tvrdší a nevhodná ke konzumaci. Z těch tužších podle mne polévka nebude už chutná. Je to něco podobného jako u kedlubny. Mladá je křehká.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.07.12 12:27
 
avatar

možná tedy žiju v nějakém dogma, že až vyzrálé plody mají svoji specifickou chuť a vůni - jablka, meruňky atd také sklízíme až v plné zralosti, ne? Čekal bych, že dýni sklidím, až bude mít vyzrálá semena.

Od: hahanaj*
Datum: 29.07.12 10:45
 

pokud se sklidí nyní nenechají se přerůst nebude jejich slupka tak tvrdá a půjde ještě dobře oloupat, ale i tak pozor na ruce- a pak se normálně zpracují - jsou dobré a jedlé

 
Datum: 29.07.12 11:01
 
avatar
je nejake voditko jak poznat, ze je dyne zrala? loni jsem to uhadnul ani nevim jak. tyhle bych uz sklidil, ale prijde mi to divne, v cervenci.
Od: des*
Datum: 29.07.12 11:05
 

Jen skusmo,jednu zpracujte a budete vidět.Je to jen na té tvrdosti.Třeba bych to přirovnal ke kedlubnám.Staré nejsou k jídlu,mladé mňam.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.