Broušení srpu

Od: Datum: 08.09.13 16:19 odpovědí: 12 změna: 12.09.13 11:17

Ahoj, jak se prosím Vás brousí srp? Můžu ho nabrousit na brusce nebo pilníkem? Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 08.09.13 16:20
avatar

Stejně jako kosu. Naklepat a pak lehce přetáhnout brouskem.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 08.09.13 22:09
avatar

Přesně tak "jenyku", manžel na to má jakýsi špalek a v něm jakési železo po dědovi a na tom vyklepává kosu i srp.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ben®
Datum: 08.09.13 16:28
avatar

Dobrý den, já srp brousím ručním karborundum brouskem namočeným ve vodě. Brousím jen z jedné strany a na druhé straně nakonec jedním tahem strhnu jen hranu (otřep). Potom už seká skoro sám. Zdravím!

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 08.09.13 16:32
avatar

Pilník na tvrdost oceli srpů nestačí.Bruskou se ocel vyhřeje a ztratí pevnost.Já srp ostřím ostřičem na nože s tvrdokovovým plátkem.

Stejně tak ostřím i kosu.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fribble*
Datum: 08.09.13 17:21

Že se nestydíte - to jediný kdo to umí je "jenyk"? Všechny ostatní rady jsou urážkou řemesla!

doplněno 08.09.13 17:36:

to JABRAKA - ale železo na srpu zůstalo železné.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 08.09.13 17:30
avatar

Každé řemeslo prochází vývojem.I stavebnictví neustrnulo u klasické cihly a kamene!

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rnk*
Datum: 08.09.13 20:05

Pokud za vývoj považujete degeneraci...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: michalov*
Datum: 08.09.13 21:50

To sice ano,ale pokud se používá klasický kámen a cihla,tak se dodržují technologické postupy jako v době,kdy se z těchto materálů běžně stavělo. Například v truhlařině se dnes používají umělé materiály,ale poku se používá masív,musí se dodržovat principy staré celé věky. To však dnešním některým výrobcům nic neříká.některé výtvory,které nabízí OBI,Hornbach apod. jsou skutečně "skvosty" stylu "řemeslo drž se.

doplněno 08.09.13 21:52:

A k tomu srpku dodám,že se brousí stejně jako kosa. tedy jak se píše výše:naklepat a brouskem přebrousit.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: ropak*
Datum: 09.09.13 10:22

Jabraka mi překvapil se svou odpovědí,věčinou radí velmi dobře ale tentokrát-Michalov má stoprocentně pravdu.Klasika je klasika.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.13 19:46
avatar

I dnes radím dobře.Umím i srp a kosu naklepat,ale ostřič kosu naostří rychle a rozhodně to není nic pohoršujícího.I to,že údajně kosa rychle ubývá,ale já ji mám deset let a soused,který ji má stejně,už kupuje novou.

Takže,jsem rozhodně proti klasice,pokud není podepřena rozumem.

JB

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.09.13 11:02
avatar

Máme doma takovou podlouhlou stoličku s "babkou". Starší generace vědí, o čem je řeč. Tam srp v pohodě kladívkem naklepu. A pak přetáhnu - víte čím? Kdo viděl pohádku o Dařbujánovi a Pandrholovi, ten už ví. Ano, je to CARBORUNDUM. V toulci u pasu nesměl chybět žádnému sekáči. A potom to krásně žne a seká. Kam se hrabe nějaký Mountfield i se svými slevami. Babku tam už nekoupíte za žádný peníz, natož "za babku". Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hop®
Datum: 12.09.13 11:17
avatar

Ideální je kosu nebo srp ručně naklepat, ale chce to jistou zručnost i zkušenost, aby výsledek za něco stál. Jakýmkoli hrubším broušením (pilník, bruska) totiž materiál zbytečně ubývá.
Rychlejší na to byl speciální "ostřič", vypadal trošku jako mlýnek, upínal se do svěráku a v pracovní hlavě měl proti sobě dvě řady kuliček z ložista. Při otáčení kličkou se kuličky točily a vložené ostří "vytahovaly" do potřebného tvaru, bez úbytku materiálu.
Bohužel jsem tento strojek (odkaz ani foto) nikde na netu nenašel, ale pamětníci snad budou vědět o čem mluvím...

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.