Proč křen málo pálí

Od: Datum: 01.05.12 11:53 odpovědí: 10 změna: 15.09.12 16:59
avatar

Včera jsem vyryl první svůj křen, krásně voněl, při strouhání mě pálily oči..., ale při jídle jsem ho skoro necítil. Když si vezmu ze skleničky z obchodu, tak mě vyhrknou kolikrát slzy a nos mám v plamenu. Kde je chyba?

Špatná odrůda nebo je to ročním obdobím, že teď se nesklízí, když teprve raší listy?


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: poiu®
Datum: 01.05.12 11:55
 
avatar

My sklízeli před víc jak měsícem a byl OK.

 
Od: radarbrdy
Datum: 01.05.12 12:42
 

no já nevím, "kořeny" obecně se mají sklízet na podzim, kdy mají v sobě nejvíce živin, po zimě budou asi slabé. Nastrouhaný křen pobytem na vzduchu oxiduje a ztrácí pálivost. Co je v těch kupných si netroufám odhadovat..

 
Od: wamp®
Datum: 01.05.12 12:46
 
avatar
My ho máme na zahradě léta,a vždy pálí ako čortZcela jistě máte špatnou odrůdu!
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 01.05.12 13:00
 
avatar

nasadil jsem bohužel zbytek z obchodu... to bude nějaký španělák, chjo. Doufal jsem, že v obchodě ztrácí chuť špatným skladováním. Roste druhým rokem, tak nebude problém ho vykopat a dát druhý pokus.

No jo, vezmu někdy kousek od babičky, ta ho má určo pálivý až až. Díky všem.

Od: poiu®
Datum: 01.05.12 13:32
 
avatar

Njn, to bude asi jako s česnekem - není nad českou kvalitu. *uspech*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: buss®
Datum: 01.05.12 14:59
 

Obáván se, že kupovaný na spořebu je nějak ošetřován a tak se nehodí na výsadbu.A to asi více podobného zboží. Záleží na zemině a sklízí se na podzim.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.05.12 10:14
 
avatar

vím, nehodí se... ani brambory a taky je sázím každý rok, protože pro těch mých 30 kopečků se sadba nevyplatí :-D

Od: jarda102
Datum: 02.05.12 09:51
 

Na jaře křen nepálí, všechna síla jde na tvorbu listů. Já si ho vždy nakopu koncem léta až na podzim a mám celoročne ve studeném sklepě v písku ve tmě. Občas pokropím vodou a je skvělý.

 
Datum: 02.05.12 10:13
 
avatar

díky, napadlo mě, že než se dostanu k babičce, dám mu ještě šanci někdy v létě, jestli to nebude lepší až bude mít plnou listovou plochu. Vzpomněl jsem si, že byl maďarský... tam by taky mohli mít dobrý křen, pálí jim tam kde co... pravda, většinou papriky *smich*

Datum: 15.09.12 16:59
 
avatar

tak už mám jasno, dnes jsem vykopal celý křen - po roce a půl(?)

Dlaždice na dnu je super vynález, kořen po celé délce byl tlustý 5 cm v průměru a do posledního centimetru. Zvyklý na tu slabotu z jara jsem ho nastrouhal a štipec zkusil... mohl jsem počítat andělíčky *smich* Pálí neuvěřitelně, i maďaři ho tedy umí. v obchodě je na nic, protože než se dostane k zákazníkovi na stůl ztratí svoji veškerou pálivost... ale původně pálí jak čert!

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.